Αδέσποτα σκυλιά μπήκαν σε σχολείο της Τριφυλίας – Συνελήφθη αντιδήμαρχος, διαμαρτύρεται η ΚΕΔΕ
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Αδέσποτα σκυλιά μπήκαν σε σχολείο της Τριφυλίας – Συνελήφθη αντιδήμαρχος, διαμαρτύρεται η ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τη σύλλυψη του αντιδημάρχου Τριφυλίας, Σωτήρη Μπακούρου, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, για αδέσποτα σκυλιά.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπακούρος συνελήφθη ύστερα από μήνυση που υποβλήθηκε από τη διεύθυνση του Γυμνασίου-Λυκείου Φιλιατρών, η οποία είχε ενημερώσει τον Δήμο για την είσοδο αδέσποτων σκυλιών στον χώρο της σχολικής μονάδας.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ ανα΄φερει:

«Η σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου του αντιδημάρχου Τριφυλίας, κατ’ εφαρμογή του νόμου που αφορά τη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, αναδεικνύει τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στο μέλλον στο αιρετό προσωπικό των Δήμων που ασκεί διοίκηση τόσο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς όσο και εν γένει ο τρόπος που αντιμετωπίζονται ποινικά στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.

»Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος είχε έγκαιρα κι εξαρχής προβλέψει ότι με τον νέο νόμο μεταφέρεται στους Δήμους μία ευθύνη κι αρμοδιότητα η οποία καθιστά το πολιτικό τους προσωπικό όμηρο μιας δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης αφού, η πλειονότητα των Δήμων δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία για να διασφαλίσει τον έλεγχο τήρησης του νόμου.

»Επίσης, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, στο πρόσφατο συνέδριό της πριν από μια εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, είχε ζητήσει την αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να μην συλλαμβάνονται οι αιρετοί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όταν υποβάλλεται εναντίον τους μήνυση.

»Το παράδειγμα με τα αδέσποτα στη Τριφυλία και τη σύλληψη του αντιδημάρχου πρέπει να είναι το τελευταίο ανάλογο περιστατικό.

»Το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει άμεσα να υιοθετήσει την πρόταση της ΚΕΔΕ και να προχωρήσει –καταρχήν- στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να θωρακίσει το σύνολο των αιρετών των Δήμων, και έτσι να αποκλείσει συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου και προσαγωγές αιρετών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

»Παράλληλα πρέπει να διασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (πόροι, προσωπικό, Δημοτική Αστυνομία σε κάθε Δήμο), προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, χωρίς να σύρονται διαρκώς δήμαρχοι κι αντιδήμαρχοι στα δικαστήρια».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet