Απ. Τζιτζικώστας: Η πανδημία δημιουργεί κενό 180 δισ. ευρώ στις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ε.Ε.
Θεσμικοί Φορείς

Απ. Τζιτζικώστας: Η πανδημία δημιουργεί κενό 180 δισ. ευρώ στις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσίασε το Βαρόμετρο των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρωπαϊκής για το 2021 και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις τοπικές κοινωνίες της Ευρώπης, κηρύσσοντας κηρύσσοντας την έναρξη της συνόδου της Ολομέλειας της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, παρουσία περιφερειαρχών και δημάρχων από όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Τζιτζικώστας προειδοποίησε ότι η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει τις τοπικές οικονομίες και δημιουργεί κενό 180 δισεκατομμυρίων ευρώ στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Βαρόμετρου η ανάκαμψη συνολικά της Ε.Ε. από την πανδημία υπονομεύεται από τη στάση ορισμένων κυβερνήσεων, που αρνούνται τη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων στα σχέδιά τους για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Η προοπτική να μην κατευθυνθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι εκεί που εντοπίζονται οι πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών απειλεί με νέους κινδύνους. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών καλύτερα από τον καθένα και εάν δεν συμμετέχουν στην κατάρτιση των σχεδίων ανάκαμψης, τότε αυτά κινδυνεύουν να αποτύχουν.

»Επίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιδεινωθούν οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, καθώς η πανδημία δημιουργεί χάσμα χρηματοδότησης, ύψους 180 δισ. ευρώ, μεταξύ δαπανών και εσόδων. Το 2020 η πανδημία αύξησε το κόστος των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών κατά 125 δισ. ευρώ, ενώ μείωσε τα έσοδά τους κατά 55 δισ. ευρώ. Το συνολικό κενό των 180 δισ. ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε περιστολή των δημοσίων υπηρεσιών, εκτός εάν χορηγηθούν επειγόντως περισσότερα χρήματα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την υποστήριξη έργων και προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο».

Η παρουσίαση του Βαρόμετρου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet