Απ. Τζιτζικώστας: Πιο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση
Θεσμικοί Φορείς

Απ. Τζιτζικώστας: Πιο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση

Με κεντρικό θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση: Οι Περιφέρειες στην Πρώτη Γραμμή» και δυο κύριες θεματικές για την «Κλιματική Αλλαγή και Φυσικές Καταστροφές» και το «Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ» ολοκληρώθηκε το τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε υβριδικά (με τηλεδιάσκεψη και με φυσική παρουσία), στην Αιδηψό της Βόρειας Εύβοιας και διήρκεσε δύο μέρες.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στη συμβολική και ουσιαστική επιλογή της Αιδηψού και της Βόρειας Εύβοιας για την πραγματοποίηση του συνεδρίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για «έναν τόπο που πρόσφατα βίωσε μία τεράστια καταστροφή. Μία τραγωδία, που άφησε πίσω της, σπίτια, περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα και ταυτόχρονα επηρέασε ολόκληρο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής».

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειές της στις σύγχρονες κοινωνίες, ο κ. Τζιτζικώστας, υπογράμμισε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα στην οποία δεν μπορούμε άλλο να κλείνουμε τα μάτια. Αν την αγνοήσουμε θα μας εκδικηθεί ξανά και ακόμα πιο σκληρά».

Σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ αναφέρθηκε στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση που βίωσαν και βιώνουν οι ελληνικές Περιφέρειες, γεγονός που έχει τελικά αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών και στην παραγωγή ωφέλιμου έργου για τους πολίτες και ανάπτυξης για τον τόπο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της υποστελέχωσης ο κ. Τζίτζικώστας τόνισε: «Ένα ακόμα πολύ σημαντικό ζήτημα, είναι η τεράστια μείωση του αριθμού των εργαζομένων στις 13 Περιφέρειες. Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του θεσμού των Αιρετών Περιφερειών, το πρόβλημα είναι μη αντιμετωπίσιμο. Δεν μπορούμε πλέον να λειτουργήσουμε. Δεν μπορούμε ούτε να ανταποκριθούμε στις βασικές αρμοδιότητες που έχουμε».

Για το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία επανακάμπτει σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, διαβεβαίωσε ότι οι Περιφέρειες βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κρίσης και στην υγεία, και στην οικονομία, και στην κοινωνία, και στο περιβάλλον, και στον τουρισμό, και στην παιδεία, και στην επιχειρηματικότητα, και στην καινοτομία, και στην κοινωνική αλληλεγγύη, και στις υποδομές.

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε ότι πλέον είναι η ώρα για το μεγάλο βήμα από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, διότι όπως τόνισε «οι 13 Περιφέρειες της χώρας, μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις, όχι μόνο μπορούν να τα καταφέρουν, αλλά μπορούν να παίξουν και πρωταγωνιστικό ρόλο».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: «Οι 13 Περιφέρειες είναι η πιο ισχυρή δύναμη για τη δημιουργία της Ελλάδας της επόμενη ημέρας. Γνωρίζουμε καλύτερα από όλους τις ανάγκες, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής».

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο της ΕΝΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet