Απ. Tζιτζικώστας: «Αναγκαία η συνεργασία Ε.Ε., εθνικών κυβερνήσεων και Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Απ. Tζιτζικώστας: «Αναγκαία η συνεργασία Ε.Ε., εθνικών κυβερνήσεων και Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ένωσης  Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, βρίσκεται ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επισκέφθηκε σήμερα 25 Αυγούστου τα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, με αντικείμενο την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, υπό το πρίσμα των πρόσφατων πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας. Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο επίτροπο για την αποδοχή της πρόσκλησης να έρθει στην Ελλάδα, αλλά και να επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Περιφερειών, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε και τους συναδέλφους του περιφερειάρχες που βρέθηκαν στη σύσκεψη, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, κάνοντας ειδικά αναφορά στην Αττική και τη Βόρεια Εύβοια. 

«Στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά μέρη της Ευρώπης, μετράμε το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού» σημείωσε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο επίτροπο τον ευχαρίστησε ακόμα για το γεγονός ότι «ενεργοποιήθηκε έγκαιρα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και πολλά κράτη – μέλη έσπευσαν να βρεθούν στο πλευρό της Ελλάδας για την κατάσβεση των πυρκαγιών», κάτι που αποδείχθηκε κομβικό σε πολλές περιπτώσεις.

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια δείχνει «πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε περιόδους κρίσης», υπογραμμίζοντας ότι τώρα τη χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο για την επόμενη μέρα της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν. Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για το μέλλον, επισημαίνοντας ότι οι φυσικές καταστροφές, όσο περνάνε τα χρόνια, θα γίνονται μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι που καθιστά αναγκαία την αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, με κύριο άξονα την αποκέντρωση της δομής διαχείρισης κρίσεων.

«Δεν αρκεί απλώς να βάλουμε την κλιματική αλλαγή και την επακόλουθη δράση στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας» είπε, αλλά «για να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο πρέπει να επιστρατεύσουμε τη συνεργασία σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης: από την Ε.Ε., στις εθνικές κυβερνήσεις, στις περιφέρειες και τους Δήμους». 

Επιπλέον, ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στον ρόλο των Περιφερειών, τόνισε ότι παρ’ όλο που δεν έχουν αρμοδιότητες για τα δάση και την πυροπροστασία, μπορούν να συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο κυρίως στον τομέα της πρόληψης, μέσα από την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους. 

O α’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, αφού ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο επίτροπο για την παρουσία του αλλά και για τη βοήθεια της Ευρώπης προς τη χώρα μας σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία λόγω των πυρκαγιών, ξεκίνησε την τοποθέτηση του επισημαίνοντας ότι η χώρα μας χρειάζεται ένα αποκεντρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας. «Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος πολιτικής προστασίας, η έμφαση στην πρόληψη και η ανάγκη βελτιστοποίησης του συντονισμού των δράσεων των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους που διαχειρίζονται αυτά τα γεγονότα, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να αποφύγουμε τα χειρότερα στο μέλλον» ανέφερε και στη συνέχεια διέτρεξε τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Γιάνες Λέναρτσιτς: «Συλλογική ανταπόκριση απέναντι στην κλιματική αλλαγή» 

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για την πρόσκληση να επισκεφτεί την Ελλάδα και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τονίζοντας ότι 11 συνολικά χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελλάδος για βοήθεια, στέλνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή πυροσβεστική δύναμη του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, που αποτελείτο από 1.000 συνολικά πυροσβέστες. 

Ο κ. Λέναρτσιτς ανέφερε ότι η τρέχουσα περίοδος ήταν η χειρότερη σε επίπεδο πυρκαγιών για όλη την Ευρώπη από το 2007 και συμφώνησε με τον κ. Τζιτζικώστα πως εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον. 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας και τη δομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, τονίζοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένα «τρίτο επίπεδο στον μηχανισμού μας» που ενεργοποείται σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της Ελλάδος.

Ο κ. Λέναρτσιτς αναφέρθηκε, τέλος, και στη χρηματοδότηση, υπογραμμίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να ενισχύσει την πολιτική προστασία, ενώ υπάρχει σκέψη και για αναδρομολόγηση χρημάτων από το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης, που θα βοηθήσει στη δυνατότητα «συλλογικής ανταπόκρισης». 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet