Γ. Πατούλης: Να τελειώσουμε με τις παθογένειες στην Αυτοδιοίκηση
Θεσμικοί Φορείς

Γ. Πατούλης: Να τελειώσουμε με τις παθογένειες στην Αυτοδιοίκηση

Την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ριζικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να περάσουμε από το συγκεντρωτικό κράτος σε ένα μοντέλο περιφερειακής διακυβέρνησης, μέσα από την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ με τα μέλη της Επιτροπής Προετοιμασίας του Νόμου για τη Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπ. Εσωτερικών υπό την προεδρία του, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει το κράτος «λειτουργικότερο, πιο επιτελικό και πιο αποτελεσματικό για τους πολίτες», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Έχετε μία μεγάλη ευκαιρία και μία ιστορική ευθύνη να βάλετε ένα τέλος στις παθογένειες που κρατάνε τη χώρα μας πίσω. Πρέπει όλοι να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και να είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη όσα λέμε».

Καλωσορίζοντας την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΝΠΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προετοιμασίας του Νόμου για τη Μεταρρύθμιση, καθηγητής Ξ. Κοντιάδης, υπογράμμισε ότι στόχος του έργου της επιτροπής είναι να μπουν τα θεμέλια ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει το κράτος πιο σύγχρονο, με επιτελικό χαρακτήρα και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι μέσα στον Μάρτιο η Επιτροπή θα έχει καταλήξει στις βασικές θέσεις και προτάσεις, με στόχο τον Ιούνιο να καταρτιστεί το σχέδιο νόμου και ζήτησε τις προτάσεις της ΕΝΠΕ σχετικά με τον ρόλο των Περιφερειών στο νέο μοντέλο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Προϋπόθεση για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, η Περιφερειακή διακυβέρνηση

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά για τους πολίτες το μοντέλο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, πρέπει να βασίζεται στις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας», και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία και η θεσμοθέτηση της συνεργασίας των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή της διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ δήμων και περιφερειών.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, είναι η περιφερειακή διακυβέρνηση. Είναι πράγματι ένα παράθυρο ευκαιρίας για βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και εστίασε στο ζήτημα της ανάγκης μεταφοράς αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, διευκρινίζοντας πως στον τομέα των αρμοδιοτήτων περιλαμβάνει, εκτός από τις υπηρεσίες με τις αρμοδιότητές τους, το προσωπικό τους, την κτηριακή υποδομή και τον εξοπλισμό τους.

Επιπρόσθετα, ο περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση πρέπει να προβλέπει την οικονομική ανεξαρτησία, αλλά και τη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, προκειμένου το παραγόμενο έργο να είναι επιτελικό και επισήμανε ότι «βασικές προϋποθέσεις για να είναι πιο αποτελεσματικές και πιο γρήγορες οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών».

Οι Περιφέρειες καθημερινά αφυδατώνονται λόγω κινητικότητας

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα προβλήματα που προκαλεί ο μη σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην ανάγκη θεσμικής ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, ενώ έμφαση έδωσε στο σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης των Περιφερειών, που προκάλεσε η κινητικότητα.

«Στην Περιφέρεια Αττικής το τελευταίο διάστημα έχουμε χάσει 150 έμπειρα στελέχη μας, τα οποία μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Για ποιον λόγο μπορούν τα υπουργεία να προσλαμβάνουν στελέχη και εμείς, όχι μόνο να μην έχουμε αυτή τη δυνατότητα, αλλά να χάνουμε και αυτούς που έχουμε» διερωτήθηκε ο κ. Πατούλης, ενώ έθεσε και το ερώτημα γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη μισθολογική διαφορά μεταξύ των στελεχών των υπουργείων με τα στελέχη των Περιφερειών.

«Η μεταρρύθμιση που θα προωθήσετε πρέπει να διαπνέεται από δικαιοσύνη, σοβαρότητα αλλά και σεβασμό στους λειτουργούς της Αυτοδιοίκησης. Δεν γίνεται κάποιοι να νομοθετούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους την Αυτοδιοίκηση. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπ. Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο γιατί ξέρω ότι έχει τη βούληση να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτή τη φορά πρέπει επιτέλους να γίνουν πράξη όσα λέμε τόσα χρόνια και να μπει ένα τέλος στις παθογένειες. Όποιος δεν συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση θα μας βρει απέναντι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, προσθέτοντας ότι η ΕΝΠΕ θα καταθέσει τις προτάσεις της στην Επιτροπή.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ, τα οποία συνόψισαν τα προβλήματα στον συγκεντρωτισμό του κράτους, στην αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων, στην υποστελέχωση των ΟΤΑ, στην απουσία λειτουργικής επάρκειας των Περιφερειών και στη γραφειοκρατία.

Στην αντιπροσωπεία της ΕΝΠΕ μετείχαν οι Κασαπίδης Γ., περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Κράτσα Ρ., περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Μέτιος Χ., περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης, Αγοραστός Κ., περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Καχριμάνης Α., περιφερειάρχης Ιωαννίνων και β’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γιώργος Ι., αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και γ. γραμματέας της ΕΝΠΕ, Μιχαλάκης Χ., αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων και ταμίας της ΕΝΠΕ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet