Δ. Παπαστεργίου: Δεν θα αφήσουμε να χαθεί η ευκαιρία να αλλάξουμε τους Δήμους μας
dimitris.papastergiou/FB
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Δεν θα αφήσουμε να χαθεί η ευκαιρία να αλλάξουμε τους Δήμους μας

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 7/8 με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι πρόεδροι των Επιτροπών και υπηρεσιακά στελέχη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η οργάνωση και ο καταμερισμός των εργασιών που πρέπει να πραγματοποιηθούν ως τα μέσα Αυγούστου, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού όσον αφορά τα έργα και τις παρεμβάσεις που θα προταθούν στην Κυβέρνηση, για να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συμμετέχει στις Επιτροπές που έχουν συσταθεί με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου που θα θέτει ως στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, ύψους 32 δισ. ευρώ, που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Το εθνικό αυτό σχέδιο θα στηριχθεί στις προτάσεις της «Έκθεσης Πισσαρίδη«, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπισθούν.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζει έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση στο άμεσο μέλλον όσον αφορά στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιακής διακυβέρνησης, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, με κινητοποίηση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Η εμπιστοσύνη αυτή αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση, την οποία οφείλει να εκμεταλλευθεί, ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν άμεσα ομάδες εργασίας στις οποίες θα συμμετέχουν το προεδρείο της ΚΕΔΕ, οι πρόεδροι και αυτοδιοικητικά στελέχη των Επιτροπών, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Ένωσης, με βάση τους πέντε θεματικούς άξονες που έχουν κατηγοριοποιηθεί ήδη από την Κυβέρνηση, ώστε να διαμορφωθούν και να κατατεθούν έγκαιρα οι προτάσεις που θα αφορούν ώριμα έργα, τα οποία θα είναι έτοιμα να υποβληθούν προς έγκριση ως τις αρχές του 2021 και να συμβασιοποιηθούν ως το 2022.

Οι προτάσεις θα αφορούν τους εξής πέντε θεματικούς άξονες:

  1. Την ψηφιοποίηση της οικονομίας
  2. Την πράσινη ανάπτυξη.
  3. Τις υποδομές
  4. Την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
  5. Την απλοποίηση των διαδικασιών και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τέθηκαν τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα έργα που θα προταθούν (να συμβάλλουν, ανάμεσα στα άλλα, στη μακροχρόνια ανάπτυξη της χώρας, στην προσέλκυση επενδύσεων και στη μεταρρύθμιση του κράτους, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, να προωθούν την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση της οικονομίας, καθώς και το όφελος που θα προκύψει να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το κόστος που απαιτείται να καταβληθεί).

Από όσους συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη επισημάνθηκε ότι η πρόκληση είναι μεγάλη και το έργο που καλούνται να επιτελέσουν σε λίγες ημέρες οι Επιτροπές και τα στελέχη της ΚΕΔΕ είναι και δύσκολο και σύνθετο. Όμως εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι όλοι θα ανταποκριθούν με συνέπεια και ευθύνη και σε αυτή την περίπτωση, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η ΚΕΔΕ και η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού στη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet