Δ. Παπαστεργίου: Με ενεργό τον ρόλο της Τ.Α. κάνουμε πράξη το τρίπτυχο «Βιώσιμη Ανάπτυξη για τον άνθρωπο, με τον άνθρωπο και το περιβάλλον»
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Με ενεργό τον ρόλο της Τ.Α. κάνουμε πράξη το τρίπτυχο «Βιώσιμη Ανάπτυξη για τον άνθρωπο, με τον άνθρωπο και το περιβάλλον»

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή δημάρχων και αιρετών ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδoς (KΕΔΕ) με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ICC) για τον ρόλο και τη δυναμική των Δήμων ως μοχλού ανάπτυξης στην μετά Covid-19 εποχή, όπως ενημερώνει το γραφείο Τύπου της Ένωσης.

Στην ημερίδα συμμετείχαν με παρεμβάσεις τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου:

Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γεώργιος Γεωργαντάς, υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη των πόλεων της Ελλάδας μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν με τις απαραίτητες βελτιώσεις που χρειάζονται, όπως έχει επισημάνει και επικαιροποιεί η ΚΕΔΕ.

Ο κ Παπαστεργίου δήλωσε:

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η επόμενη μέρα περνάει μέσα από την ανάπτυξη. Στοίχημα όλων μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Έχουμε το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, το οποίο έχει δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες και η κατανομή του οποίου χωράει ακόμη πολλή κουβέντα, έχουμε όμως και το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και το νέο ΕΣΠΑ.

»Ο ρόλος μας στον σχεδιασμό και τις αποφάσεις του νέου ΕΣΠΑ πρέπει επιτέλους να γίνει διακριτός. Δεν μας ταιριάζει ο ρόλος του  παρατηρητή. Μπορούμε να συμβάλουμε στην χάραξη και εφαρμογή έργων που θα αλλάξουν τις πόλεις μας και τελικά την εικόνα της Ελλάδας.

»Οφείλουμε να δούμε ολιστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, να επενδύσουμε σε αυτά και να σχεδιάσουμε έργα με αναπτυξιακό αποτύπωμα που παράγουν προστιθέμενη αξία, πλούτο για τους πολίτες και την τοπική οικονομία. Φυσικά πάντα με το βλέμμα μας στο περιβάλλον, τον σεβασμό και την προστασία του. Συνεπώς στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε το εξής: Βιώσιμη ανάπτυξη για τον άνθρωπο, με τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Ο πρόεδρος του ICC Ελλάδας και δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη για ανάταξη της οικονομίας της Ελλάδας και των τοπικών κοινωνιών μέσω των Δήμων. Αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν τον σχεδιασμό έργων. Ο κ. Δούκας επεσήμανε ότι μέσω της αγροτικής οικονομίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος μπορούν να γίνουν έργα που θα λειτουργήσουν ως βαριά βιομηχανία για κάθε περιοχή δημιουργώντας θέσεις εργασίας και τελικά να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Όπως ανέφερε, η εμπειρία των πλέον των εκατό χωρών που συμμετέχουν στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στον ένα αιώνα λειτουργίας του μπορούν να προσφέρουν ιδέες και τεχνογνωσία.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στην μετά Covid-19 εποχή τόνισε ότι το ζητούμενο είναι πώς θα δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στις περιοχές της χώρας, προκειμένου να έχουμε τελικό αναπτυξιακό αποτύπωμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ήδη η κυβέρνηση έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις, που σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτυπώνονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι οι άξονες που πρέπει να κινηθούν και να δουλέψουν κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση είναι τρεις:

Πρώτον, να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία ώστε οι διαθέσιμοι πόροι από τα τρία διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία («Αντώνης Τρίτσης», ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης), να αξιοποιηθούν γρήγορα και στο έπακρο, χωρίς αχρείαστες αλληλοεπικαλύψεις σε έργα και δράσεις.

Δεύτερον, να ενισχυθεί η τεχνική επάρκεια των Δήμων. Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Εσωτερικών και ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Πέραν από την αξιοποίηση της ΕΕΤΑΑ, ο υπουργός σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν και οι αναπτυξιακές εταιρίες των Δήμων.

Τρίτον, να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα εποπτείας. Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έρθει νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει τις δυσλειτουργίες και θα αποκαταστήσει τη διοικητική αποτελεσματικότητα των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου, καθώς οι απαιτήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας είναι έντονες και ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να υπάρξει αποτέλεσμα.

«Σήμερα στο κρίσιμο σημείο που βρισκόμαστε, κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να δώσουμε μαζί τον αγώνα, με τις ίδιες ακριβώς δύο προτεραιότητες: την ανάπτυξη. Και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του.

Τα τρία κοινά πεδία δράσης υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Δήμων.

«Πρώτο κοινό πεδίο δράσης, οι υποδομές»

«Το υπουργείο μας είναι πάντα ανοιχτό για τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μαζί πρέπει να βρούμε λύσεις και να εφαρμόσουμε στην πράξη τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Νομίζω ότι ήδη πολλοί από εσάς το έχετε διαπιστώσει. Τις λύσεις αυτές τις αναζητούμε με ρεαλισμό, αντικειμενικότητα και αξιοκρατία. Όχι με μικροκομματικές σκοπιμότητες, όχι με πελατειακά κριτήρια, όχι με δογματικές εμμονές» τόνισε ο κ. Καραμανλής. Εκτίμησε ότι με τη συνεργασία υπουργείου-Δήμων μπορούν να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν ολιστικά περιοχές, μέσω στοχευμένου πλέγματος έργων μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, που δημιουργούν τις αναγκαίες συνθήκες ανάπτυξης.

«Δεύτερο πεδίο κοινής δράσης, είναι το θεσμικό»

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε τη θέσπιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου με τον νόμο 4782 του 2021, που πρόσφατα ψηφίστηκε και διαμορφώνει ένα πολύ πιο ευέλικτο περιβάλλον για τους Δήμους.

Ο νέος νόμος ειδικότερα προβλέπει:

  • Την ταχύτερη και με μεγαλύτερη ευελιξία δημοπράτηση και εκτέλεση των δημόσιων συμβάσεων έργων και προμηθειών.
  • Την άρση της υποχρέωσης ηλεκτρονικής κλήρωσης για την ανάδειξη των επιτροπών διαγωνισμού, που τόσα προβλήματα και καθυστερήσεις προκαλούσε στην πράξη.
  • Τη ρεαλιστική αύξηση των ορίων των αναθέσεων, τα οποία πλέον προσαρμόστηκαν στις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες της αγοράς.
  • Την κατάργηση της ετήσιας υποχρέωσης κατάρτισης λίστας για τις αναθέσεις έργων, που επίσης δημιουργούσε προβλήματα σε πολλούς Δήμους με μικρούς προϋπολογισμούς έργων.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε επίσης την καινοτόμα διαδικασία της ιδιωτικής επίβλεψης, που δίνει τη δυνατότητα, ειδικά σε Δήμους που έχουν λίγους μηχανικούς και δεν έχουν την τεχνική επάρκεια, να βγουν στην αγορά και να κάνουν επίβλεψη έργων και μελετών. Σημείωσε δε ότι αυτό θα βοηθήσει και στο πρόβλημα των ασυνήθιστα μεγάλων προσφορών. Ενώ υπογράμμισε ότι χωρίς ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ δεν θα μπορούσαν να γίνουν πράξη και οι Δήμοι δεν θα μπορούσαν να απορροφήσουν χρήματα.

«Τρίτο πεδίο κοινής δράσης, η καθημερινότητα»

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε επίσης τη σημασία κοινής δράσης στο πεδίο της καθημερινότητας και ιδίως για τους μεγαλύτερους Δήμους.

Αναφέρθηκε στον ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας -τα λεγόμενα ΣΒΑΚ, με στόχο την προώθηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Με τη θεσμοθέτησή των ΣΒΑΚ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπεται να καταρτίζουν σχέδια για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα.

Αυτό έχει υποχρεωτική εφαρμογή στους ΟΤΑ Α’ βαθμού άνω των 30.000 κατοίκων και στο σύνολο των ΟΤΑ Β’ βαθμού. Ενώ ανάλογη δυνατότητα δίνεται και στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, ανεξαρτήτως πληθυσμού, στις ευρύτερες περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε ότι οι Δήμοι μπορούν να είναι χρήσιμοι και βοηθητικοί στην ανάπτυξη της χώρας, μέσα από το σημαντικό έργο που πρέπει να επιτελέσουν, μέσα από την αναζήτηση καινοτόμων, έξυπνων και βιώσιμων λύσεων. Αναφερόμενος  ο κ. Σταϊκούρας στις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες επισήμανε ότι αυτές αντιμετωπίζουν διαχρονικά  προβλήματα αλλά και τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά όπως σημείωσε, η εικόνα αλλάζει.

Σήμερα, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, υπάρχουν πόροι και εργαλεία για να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.  Πυξίδα αποτελούν δύο σημαντικά εργαλεία, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε ότι αφορά στο Ταμείο, ο κ. Σταϊκούρας, είπε ότι έχει ενταχθεί πακέτο άνω των 3 δισ. ευρώ για τοπικά και περιφερειακά έργα ανάπτυξης μέσω Δήμων και Περιφερειών. Χρηματοδοτείται μία ευρεία γκάμα μέτρων που επεκτείνονται από το χωροταξικό σχεδιασμό και το οδικό δίκτυο, μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι για ένα ποιοτικό άλμα στο μέλλον πρέπει να συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις: να αξιοποιηθούν ορθά οι πόροι, να υπάρξει συνεργασία  κεντρικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι βασική στρατηγική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η στήριξη των Δήμων δεδομένης της καθημερινής τους επαφής τους με την κοινωνία. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι με βασικά εργαλεία τον αναπτυξιακό νόμο, το νέο ΕΣΠΑ 21-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του 4412, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι σημαντικός το επόμενο διάστημα. Ειδικά για την απλοποίηση των διαδικασιών ανακοίνωσε ότι μέσω των e-catalogues πλέον οι Δήμοι θα μπορούν να προμηθεύονται υλικά χωρίς περαιτέρω διαγωνιστικές διαδικασίες, μέσω των ηλεκτρονικών διαδικασιών.

Για τη επιτάχυνση των διαδικασιών ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι πλέον σε 70 μέρες, από τις 670 που ήταν έως σήμερα, θα ολοκληρώνεται το κλείσιμο εκκρεμοτήτων για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων και έτσι και οι επενδυτές θα ξεκινάνε πιο γρήγορα αλλά και οι θέσεις εργασίας θα είναι άμεσα ορατές στους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να ξεμπλοκάρουν 2.000 έργα σε ολόκληρη την επικράτεια που θα απορροφήσουν έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στην συμμαχία μεταξύ κυβέρνησης-Δήμων και επιχειρηματικού κόσμου και τις αναγκαίες συνέργειες που θα πάνε μπροστά τη χώρα.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα δοθεί παράταση για ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μέχρι τις 31 Μαΐου ώστε όλοι οι Δήμοι να προλάβουν να υποβάλουν προτάσεις.

Αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταφοράς έργων από το «Φιλόδημος ΙΙ» στο «Αντώνης Τρίτσης» όπου είναι απαραίτητο, συμβάλλοντας έτσι στη μόχλευση χρημάτων και στις πιο γρήγορες διαδικασίες. Τόνισε ότι τα 120 αξιολογημένα έργα θα δημιουργήσουν ένα μπαράζ έργων που θα αλλάξουν την εικόνα των τοπικών κοινωνιών.

Τα έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για αστικές αναπλάσεις μαζί με τα έργα του «Αντώνης Τρίτσης» που είναι περίπου 5 δισ., θα φέρουν και ανάπτυξη αλλά θα αλλάξουν και την καθημερινότητα των πολιτών που θα απολαμβάνουν τα έργα που θα είναι ορατά μέχρι το 2023, τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι με τη συνεργασία και με το οικονομικό επιτελείο πάντα θα υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης των προγραμμάτων όταν υπάρχουν αξιόλογα έργα που καλύπτουν αναπτυξιακές ανάγκες.

Ερωτηθείς για τις ελλείψεις των Δήμων σε ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για έναν «σοβαρό προγραμματισμό προσλήψεων στους Δήμους, ιδίως εκεί όπου είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόβλημα σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών και χειριστών μηχανημάτων», ενώ σχετικά με τον στόχο που θέτει το υπουργείο Εσωτερικών για την μετά-Covid εποχή, επισήμανε ότι «εφόσον προχωρήσουμε σε γρήγορες εντάξεις έργων και γρήγορες δημοπρατήσεις, μέχρι το 2023-2024 η Ελληνική Περιφέρεια θα έχει πραγματικά αλλάξει όψη, το ίδιο και η Ελληνική Πολιτεία, η οποία πλέον -αντλώντας δύναμη από τα 200 χρόνια της νεότερης ιστορίας της- θα μπορεί να κοιτάζει τον 21ο αιώνα με αισιοδοξία».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γεώργιος Γεωργαντάς, επεσήμανε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποτελεί εθνική ανάγκη και προτεραιότητα.

Σημείωσε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, πλέον όμως είμαστε σε ώριμα στάδια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πάνω από 1200 ψηφιακές υπηρεσίες είναι στη διάθεση των πολιτών.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι στην περίοδο του κορωνοϊού αποδείξαμε ότι το κράτος μπορεί να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στον αναγκαίο, ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλες τις εκφάνσεις του, για να έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια οι πόλεις να αξιοποιήσουν τις υποδομές και να πάρουν εκείνες τις εφαρμογές που καλυτερεύσουν τη ζωή των πολιτών. Διότι, όπως σημείωσε, καμία από τις έξυπνες πόλεις δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, να μην είναι συνδεδεμένη ή να μην υποστηρίζεται κεντρικά.

Ο κ. υφυπουργός εξήρε τη συνεργασία του υπουργείου με την ΚΕΔΕ, για την  οποία όπως είπε, μπορεί να γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και στοχοποίηση,   σε σχέση με τις προτεραιότητες που έχουν οι πόλεις συνολικά.

Απηύθυνε δε προς τους Δήμους την παρότρυνση, αφομοιώνοντας στα τοπικά χαρακτηριστικά τις δυνατότητες που δίνονται μέσα από τα προγράμματα και τους κεντρικούς σχεδιασμούς, να επιλέξουν τις κατάλληλες για την περιοχή τους στρατηγικές για να μετατρέψουν τις πόλεις τους σε «έξυπνες» πόλεις και να καλυτερεύσουν τη ζωή των πολιτών.

Οι «έξυπνες πόλεις» αποτελούν μια μεγάλη τεχνολογική πρόκληση αλλά και ένα κρίσιμο βήμα μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, επεσήμανε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.

Όπως είπε το οικοσύστημα καινοτομίας διαθέτει σήμερα εργαλεία που μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση, και πρόσθεσε ότι η καινοτόμος επιχειρηματικότητα μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην τοπική ανάπτυξη, αλλά και στην αντιμετώπιση ζητημάτων της καθημερινότητάς μας.

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Elevate Greece» που στηρίξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις τονίζοντας ότι εκεί υπάρχει μια «δεξαμενή» με ιδέες σε θέματα καθημερινότητας των πολιτών μέσω εφαρμογών και εκεί η Τ.Α. μπορεί να βρει πιθανές λύσεις που θα αλλάξουν την επαφή της με τους πολίτες βελτιώνοντας τη ζωή τους.

Η υφυπουργός Εργασία και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, τόνισε ότι οι γυναίκες επλήγησαν δυσανάλογα την περίοδο της πανδημίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.

Η κυρία Συρεγγέλα τόνισε ότι οι προσπάθειες και οι θεσμοί που υπάρχουν με την συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα να φύγει από την τελευταία θέση του πίνακα με τα δικαιώματα των γυναικών.

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την αγορά εργασίας και την πράσινη ανάπτυξη που θα συμβάλουν στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στον χώρο της εργασίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κοινωνικές δομές και τη συμβολή των Δήμων για την αντιμετώπιση θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Η ισότητα πρέπει να λειτουργεί οριζόντια για να είναι αποτελεσματική. Οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά. Η ποσόστωση είναι ένα εργαλείο, αλλά όσο περισσότερες γυναίκες αποφασίσουν να πάρουν μέρος στα κοινά, τόσο περισσότερες μπορεί να εκλεγούν και σίγουρα περισσότερες να βρεθούν σε θέσεις ευθύνης. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να αποκλείει ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, δήλωσε η κυρία Συρεγγέλα.

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, μιλώντας στην ενότητα για τον ρόλο της γυναίκας στην μετά Covid-19 εποχή, σημείωσε ότι το γυναικείο φύλο την περίοδο της πανδημίας επλήγη περισσότερο. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα για να ανακτηθεί ό,τι χάθηκε από κεκτημένα αυτήν την περίοδο για τις γυναίκες θα χρειαστεί να περάσουν έξι χρόνια!

Σε ό,τι αφορά τη γυναίκα αγρότισσα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Αραμπατζή, αν και κατέχει σημαντική θέση στην αγροτική παραγωγή, καθώς το 53% των δηλωμένων αγροτών είναι γυναίκες, το 39% των μελών των συνεταιρισμών είναι γυναίκες, το 66% της καλλιεργήσιμης γης καλλιεργείται από γυναίκες και στον κλάδο της μελισσοκομίας το 21% είναι γυναίκες,  εν τούτοις η συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο, σημείωσε ότι προωθεί και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των γυναικών μέσω προγραμμάτων στην αναπτυξιακή προοπτική της γεωργίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 30% στο πρόγραμμα «Νέοι Γεωργοί» είναι γυναίκες.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης που συμμετείχε στην ενότητα «Τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης» αναφέρθηκε στην τεράστια δυναμική που έχει η πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά του αθλητισμού που μπορεί να εξελιχθεί σε μια βαριά βιομηχανία με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Επεσήμανε την σπουδαία δουλειά που έχει γίνει για την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Πέλοπας» που έχει κάνει το υπουργείο σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και στο πρόγραμμα για την βελτίωση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που τρέχει το Υπουργείο. Για την ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων μάλιστα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Φιλόδημος 2 (με 199 εκ. ευρώ) και στο «Αντώνης Τρίτσης» (με 15 εκ. ευρώ).

Ο κ. Αυγενάκης είπε ακόμη ότι χρειάζεται διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με τον αθλητισμό με αλλαγή κουλτούρας στον αθλητικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε την ανάγκη διοργάνωσης μικρών και μεσαίων αθλητικών αγώνων γιατί έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα τόσο στην οικονομία όσο και στην προβολή κάθε τόπου.

Αναφερόμενος στο Rally Acropolis, ο κ. Αυγενάκης είπε η προβολή της Ελλάδας τον προσεχή Σεπτέμβριο κατά τις μέρες διεξαγωγής του θα γίνει σε 150 χώρες με πάνω από 800 εκατομμύρια τηλεθεατών. Η Ελλάδα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδά της από αθλητικά γεγονότα και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός, δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

Πρόεδρος ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου

Η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, αναφερόμενη στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη του τουρισμού σημείωσε ότι μετά ή και μέσα την εποχή της πανδημίας διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο, υπάρχουν νέες τάσεις που ήρθαν για να μείνουν. Εκτός από την ανάγκη για ασφάλεια, ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες απομακρύνονται από πεπατημένες διαδρομές και αναζητούν νέους, εναλλακτικούς, λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς.

Στην ενότητα «τουρισμός πόλεων» (city break), τόνισε η κ. Γκερέκου, η στροφή των τουριστικών ροών από τις μητροπόλεις προς μικρότερα περιφερειακά αστικά κέντρα, είναι πολύ χαρακτηριστική. Στον «τουρισμό πόλης» της νέας εποχής η ανάδειξη μιας πόλης ως κέντρο καινοτομίας, όπως και η ανάδειξή της ως αειφόρου προορισμού θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τουριστική της προβολή. Και εδώ, συμπλήρωσε, είναι η πολύ μεγάλη ευκαιρία για τους Δήμους και τις τοπικές κοινότητες, σε όλη χώρα να αναδειχθούν σε πετυχημένους προορισμούς σε πετυχημένα local brands. Και μπορούν να σχηματίσουν τέτοιους προορισμούς και για τους digital nomads.

Η κ. Γκερέκου  αναγνώρισε ότι  ο κατακερματισμός και επικάλυψη αρμοδιοτήτων, αλλά και η μείωση πόρων λόγω πανδημίας, μεγαλώνουν τον βαθμό δυσκολίας για την ανάδειξη του τόπου μας ως πετυχημένου local brand. «Όμως, έχουμε ακουμπήσει το θέμα και με τις αλλαγές του ν.4412 και με την έκθεση Πισσαρίδη, που έδωσαν το πράσινο φως στην επίλυση των παραπάνω θεμάτων. Και σύντομα θα έχουμε και άλλα εργαλεία για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την προοπτική για την οποία σας μιλάω», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet