Δ. Παπαστεργίου: Να ξεκαθαρίσει το «θολό» εταιρικό καθεστώς της ΠΕΤΑ Α.Ε. προς όφελος των Δήμων
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Να ξεκαθαρίσει το «θολό» εταιρικό καθεστώς της ΠΕΤΑ Α.Ε. προς όφελος των Δήμων

Τακτική γενική συνέλευση πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου οι μέτοχοι της Πληφορικής Επιμόρφωσης Τοπικής Ανάπτυξης Α.Ε. (ΠΕΤΑ), ένας από τους βασικούς μετόχους της οποίας είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της, Δ. Παπαστεργίου.

Μεταξύ των θεμάτων που αποτέλεσαν αντικείμενο της συνέλευσης ήταν η έγκριση της έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2020, του ισολογισμού και των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2020, της Έκθεσης των Ελεγκτών για τη χρήση 2020, ενώ συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν οι περαιτέρω στόχοι και οι προοπτικές της εταιρείας για το 2021.

Παράλληλα, τέθηκε προς συζήτηση και το εταιρικό καθεστώς που διέπει πλέον την ΠΕΤΑ Α.Ε.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική θέση της ΠΕΤΑ Α.Ε. για το οικονομικό έτος 2020, τα κύρια συμπεράσματα από την εξέταση των οικονομικών καταστάσεων και την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της είναι ότι η χρήση έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΤΑ Α.Ε., αντιδήμαρχος Δόμησης και Κτηριακών Υποδομών του Δήμου Αθηναίων, Γιώργος Αποστολόπουλος, «αυτό οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια της διοίκησης να μειώσει τα έξοδα της εταιρείας και ταυτόχρονα να αυξήσει τα έσοδά της, παρ’ όλη τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία».

Ο κ. Αποστολόπουλος συμπλήρωσε ακόμη ότι «η διοίκηση έχει πολλές ιδέες για να βοηθηθούν οι δήμοι και το πνεύμα μας για το κατά πόσο θέλουμε χρηστή διοίκηση δεν αμφισβητείται. Θέλουμε να κάνουμε την εταιρεία χρήσιμη για τους δήμους». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η ασάφεια σχετικά με το πού εντάσσεται και ποιες διαδικασίες είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει, δεν βοηθά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, υπογράμμισε ότι η ΠΕΤΑ Α.Ε. μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ιδίως για τους μικρούς δήμους αναφορικά με την ωρίμανση έργων και την ένταξη δράσεων στη νέα προγραμματική περίοδο.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «το θολό εταιρικό καθεστώς δεν βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση. Άρα για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού η ΠΕΤΑ θα πρέπει να λειτουργήσει με μια λελογισμένη ευελιξία, για να μπορεί να παρέχει αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα οι δήμοι».

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε, επίσης, ότι «με την αλλαγή του νόμου χάσαμε πολύ χρόνο. Τώρα όμως πρέπει να πάμε ένα βήμα παρακάτω, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δομήσουμε ένα εταιρικό καθεστώς που θα λειτουργεί με διαφάνεια, θα είναι ευέλικτο και χρήσιμο για τους δήμους».

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε στη γενική συνέλευση, η διοίκηση το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσει συγκεκριμένη πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet