Δ. Παπαστεργίου: Οι μετανάστες απειλούν όχι τα ελληνικά, αλλά τα ευρωπαϊκά σύνορα
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Οι μετανάστες απειλούν όχι τα ελληνικά, αλλά τα ευρωπαϊκά σύνορα

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε επιστολή που απέστειλε προς τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε αδελφοποιημένους Δήμους της Ε.Ε. με Δήμους της χώρας μας, επισημαίνει μεταξύ άλλων, την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και η Ευρώπη, εφόσον τα ελληνικά σύνορα αποτελούν τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην επιστολή του, ο κ. Παπαστεργίου, ζητεί από τους συναδέλφους του αυτοδιοικητικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έμπρακτη στήριξη των Δήμων της Ελλάδος, που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού, καθώς και την ενημέρωση της κοινής γνώμης τους για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη από την ανεύθυνη στάση της Τουρκίας, η οποία απειλεί την ασφάλεια των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρει:

Αγαπητέ Συνάδελφε,

Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορά της, που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρουσία χιλιάδων μεταναστών, που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας, είτε μέσω των νησιών του Αιγαίου, είτε από τα χερσαία σύνορά μας με τη γειτονική Τουρκία, παραβιάζουν ουσιαστικά όχι τα σύνορα της Ελλάδος, αλλά τα σύνορα της Ευρώπης.

Σήμερα, κατά παράβαση της ισχύουσας αυτής συμφωνίας, μεγάλος αριθμός μεταναστών, έχοντας την υποστήριξη και μέσα που τους παρέχονται από το επίσημο τουρκικό κράτος, μεταφέρονται από το εσωτερικό της Τουρκίας στα χερσαία σύνορά της με την Ελλάδα, στην περιοχή του Έβρου, αλλά και σε νησιά της χώρας μας, με τελικό σκοπό να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Τουρκία, αν και δεσμεύεται από τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ε.Ε., την παραβιάζει συστηματικά. Χρησιμοποιεί δυστυχισμένους κι απελπισμένους ανθρώπους, που δοκιμάζονται οι αντοχές τους, για να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς της στόχους και τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, ασκώντας πίεση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα σύνορά της, τα οποία αποτελούν ευρωπαϊκά σύνορα. Και το κάνει μέχρι σήμερα με επιτυχία, χάρη στην ηρωική προσπάθεια του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όσων προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα από τα σύνορά της.

Σε αυτήν την προσπάθεια της Ελλάδος, επιθυμούμε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, οι ευρωπαϊκοί αυτοδιοικητικοί οργανισμοί, οι πολίτες των τοπικών τους κοινωνιών, να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό μας. Με κάθε μέσο. Ενημερώνοντας έγκυρα, για τα όσα πραγματικά συμβαίνουν σήμερα, τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών. Τους πολίτες του δικού σου Δήμου, με τον οποίο είμαστε αδελφοποιημένοι. Αλλά και ασκώντας κάθε δυνατή πίεση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της εθνικής σου κυβέρνησης.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι όσα συμβαίνουν σήμερα στα ελληνικά σύνορα δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα. Αφορούν όλη την Ευρώπη. Αφορούν και τον Δήμο σου.

Να στείλουμε σήμερα ενωμένοι ένα ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας και να υπερασπιστούμε τα εξωτερικά σύνορά μας.

Η Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, ως βασικός θεσμικός πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτικού και κοινωνικού οικοδομήματος, οφείλει για μια ακόμη φορά να σταθεί στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Να διαμορφώσει ένα ισχυρό πολιτικό πλαίσιο σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών, ώστε να στείλουμε ενωμένοι το καθαρό μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται κι όταν αυτό συμβαίνει, απαντάμε σε όσους μας απειλούν με την ενότητα και την αλληλεγγύη μας.

Να απαιτήσουμε την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, που θα βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του επιμερισμού των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών.

Αναπτύσσοντας μια δέσμη μέτρων και πολιτικών, με σκοπό τη διαχείριση της ροής των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία στην Ευρώπη, την προστασία των συνόρων της Ευρώπης, καθώς και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των μεταναστευτικών πιέσεων.

Η επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα, αποδεικνύει την προσήλωσή μας στη Δημοκρατία, στο Κράτος Δικαίου, στο Σεβασμό της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ενωμένοι, θα ξεπεράσουμε κι αυτή τη δοκιμασία.

Παράλληλα με την επιστολή, υπήρξε και παρέμβαση του γενικού γραμματέα της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Καφαντάρη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών για τη μεταναστευτική κρίση, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Καφαντάρης, απευθυνόμενος στους γενικούς γραμματείς των Αυτοδιοικητικών Ενώσεων των 41 χωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών (CEMR) στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της, τα οποία είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η σημερινή κρίση θα φέρει την Ευρώπη προ των ευθυνών της.

«Χρειαζόμαστε γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή είναι μια κραυγαλέα προσπάθεια από την Τουρκία να χρησιμοποιήσει απελπισμένους ανθρώπους για να προωθήσει την γεωπολιτική της ατζέντα και να στρέψει την προσοχή από τη φρικτή κατάσταση στη Συρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρέος να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της μπροστά σε μια μείζονα απειλή που δέχεται ένα κράτος μέλος της. Η Ελλάδα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια δύο κρίσεις ταυτόχρονα: οικονομική και μεταναστευτική. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο πιο κοντινός θεσμός στους πολίτες, έχει επιδείξει μεγάλο θάρρος και ανθρωπιά στη διαχείριση αυτών των δύσκολων καταστάσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet