Δ. Παπαστεργίου: Ο κρίσιμος ρόλος της Αυτοδιοίκησης στον τομέα της υγείας
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Ο κρίσιμος ρόλος της Αυτοδιοίκησης στον τομέα της υγείας

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), συμμετείχε σε ημερίδα που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα «Σύστημα Υγείας και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Την ημερίδα οργάνωσε το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην εμπειρία που αποκτήθηκε μέσα στον έναν χρόνο της πανδημίας και το σημαντικό έργο που έγινε από την ΚΕΔΕ και τους Δήμους της Ελλάδος για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κατάστασης που δημιούργησε σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο η πανδημία.

Η ΚΕΔΕ και οι Δήμοι από την πρώτη μέρα της πανδημίας ανέλαβαν ρόλο ακόμη και μεγαλύτερο από αυτόν που τους αντιστοιχούσε, όμως δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αφού η Τ.Α. είναι πάντα στο πλευρό των πολιτών, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης. Με μεταφορά προμηθειών, με ενεργό ρόλο στην καθαριότητα των σχολείων και την προμήθεια υλικών υγιεινής για μαθητές και προσωπικό, οι Δήμοι δεν σταμάτησαν να είναι ετοιμοπόλεμοι, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επίσης, όπως σημείωσε, μέσω των κοινωνικών δομών, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα δημοτικά ιατρεία, οι Δήμοι στάθηκαν αρωγοί δίπλα και στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και στους ανθρώπους που βρέθηκαν σε ανάγκη λόγω των μέτρων περιορισμού της διασποράς του φονικού Covid-19.

Τέλος, η ΚΕΔΕ ενεργοποίησε τη «Συμμαχία Αλληλεγγύης», στην οποία πήραν και εξακολουθούν να συμμετέχουν ελληνικές εταιρείες, που με την προσφορά τους συνδράμουν το έργο όλων των Δήμων της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε σχετικώς:

«Η πανδημία και τα μέτρα έδειξαν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν σαν έτοιμη από καιρό. Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε δίπλα σε κάθε πολίτη, μέσω των κοινωνικών μας προγραμμάτων, εξυπηρετήσαμε οικονομικά τις πληττόμενες επιχειρήσεις στους τόπους μας και κινητοποιήσαμε τους επιχειρηματίες ιδιώτες που στέκονται αρωγοί στον κόσμο με τις προσφορές τους.

»Θα αναφερθώ στη μεγάλη συμβολή του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” με 1,5 εκατ. ευρώ, που γέμισαν με προϊόντα τα κοινωνικά παντοπωλεία των Δήμων.

»Σήμερα, που η επιχείρηση “Ελευθερία”, με τον μαζικό εμβολιασμό, είναι σε εξέλιξη, τα ανοιχτά lύκεια και το επερχόμενο άνοιγμα της αγοράς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, με τα επαναληπτικά rapid tests. Ξέρουμε το χρέος μας και κάθε Δήμος θα συμβάλλει και σε αυτή τη φάση στην προστασία της δημόσιας υγείας. Το άνοιγμα της αγοράς και η επιστροφή στην κανονικότητα αφορά την οικονομική επιβίωση των τοπικών μας κοινωνιών.

»Η εμπειρία της πανδημίας δείχνει ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός και η πολιτεία πρέπει να δείχνει εμπιστοσύνη στην εμπειρία μας, αλλά και να μας παρέχει τους απαραίτητους πόρους για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί».

Στην ημερίδα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης.

Ο κ. Λυμπέρης τόνισε ότι η καθυστέρηση του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ των βαθμών της Αυτοδιοίκησης είναι αρνητικός παράγοντας και για τον διακριτό -και με πόρους- ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρωτοβάθμια υγεία.

Αναλυτικότερα, ο κ. Λυμπέρης σημείωσε:

«Δήμοι και Περιφέρειες ακόμη δεν έχουμε θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο στον τομέα της υγείας. Ο μεγάλος πόθος, και δικός μου και της ΚΕΔΕ, είναι καταφέρουμε να εναρμονίσουμε την αποκέντρωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Άλλωστε και η ανάπτυξη μόνο μέσω της αποκέντρωσης έρχεται.

»Στην Ελλάδα η Τοπική Αυτοδιοίκηση υστερεί σε πόρους και μάλιστα ο Έλληνας πολίτης πληρώνει για έξοδα υγείας διπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρο που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, προσπαθούμε να εναρμονίσουμε το σύστημα υγείας με τις καλές πρακτικές που υπάρχουν στην Ε.Ε. και φυσικά τονώνουμε και τον εθελοντισμό, που πάντα παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε έκτακτη κατάσταση όπως είναι η πανδημία».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet