Δ. Παπαστεργίου: Προσδοκούμε σε ένα νέο ξεκίνημα της Αυτοδιοίκησης από τη Θεσσαλονίκη
dimitris.papastergiou/FB
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Προσδοκούμε σε ένα νέο ξεκίνημα της Αυτοδιοίκησης από τη Θεσσαλονίκη

Με το μήνυμα «Ο κόσμος αλλάζει, η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά» και με σκοπό τη διαμόρφωση νέων ρόλων και ευθυνών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα και οι πολίτες, ξεκινούν την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη οι τριήμερες εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου (14-16 Οκτωβρίου) θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», τηρώντας αυστηρά όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας της Covid-19.

Τις εργασίες θα ανοίξει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται να μιλήσουν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Θα χαιρετήσουν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Ανδρέας Βύρας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας και ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ, Μάρκος Δαρδαμάνης.

Ο π΄ροεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρει σχετικά:

«Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει το συνέδριό μας την αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα της Αυτοδιοίκησης, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς και με μεγάλες ταχύτητες. Οι Δήμοι μας ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της εποχής, εκσυγχρονίζονται και χαράσσουν σχέδια μετάβασης σε έναν πιο ασφαλή και φιλικό στο περιβάλλον κόσμο.

»Πρωταγωνιστούμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Διεκδικούμε ενεργό ρόλο στη χάραξη των δημόσιων πολιτικών, αλλά και στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας που συνδέεται με την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. Για να προχωρήσουν όμως όλα αυτά, πρέπει να γίνει πράξη η μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την προώθηση της ουσιαστικής αποκέντρωσης και της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι δεν αρκεί ένα νομοσχέδιο για να αλλάξει το κράτος και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Δήμων, αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα. Πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και να εμπιστευθεί το κράτος περισσότερο τους Δήμους. Με συγκεκριμένες θέσεις που θα συν-διαμορφώσουμε μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου μας, θα διεκδικήσουμε νέους ρόλους και ευθύνες, ώστε να χτίσουμε όλοι μαζί τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει ανάγκη η Ελλάδα και οι πολίτες».

Η θεσμική εξέλιξη της Αυτοδιοίκησης στις νέες συνθήκες, τα οικονομικά των Δήμων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων, τα νέα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία και οι δήμοι, αλλά και η υποστήριξη των ΟΤΑ από την ΚΕΔΕ, στη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, είναι οι θεματικές συζητήσεις που θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου και στις οποίες αναμένεται να τοποθετηθούν και οι αρμόδιοι υπουργοί Μάκης Βορίδης, Θόδωρος ΣκυλακάκηςΚυριάκος Πιερακάκης, Στέλιος Πέτσας, Θοδωρής Λιβάνιος, Γιάννης ΤσακίρηςΓιώργος Γεωργαντάς.

Συνδιοργανωτής η ΚΕΔΕ στην έκθεση Beyond 4.0 της Helexpo

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιείται η έκθεση Beyond  4.0 της Helexpo, στην οποία φέτος είναι συνδιοργανωτής η ΚΕΔΕ.

Τα εγκαίνια έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και στις 19.30 στο περίπτερο 12, ενώ το Σάββατο από τις 2.00 έως τις 14.00, στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί work shop με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΟΤΑ.

Τέλος, σημειώνεται ότι θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση καθόλη τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών του συνεδρίου, από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet