Ενεργότερο ρόλο των Περιφερειών στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης προτείνουν οι επιστήμονες
Θεσμικοί Φορείς

Ενεργότερο ρόλο των Περιφερειών στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης προτείνουν οι επιστήμονες

Την ανάγκη να ενισχυθεί το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και να πολλαπλασιαστούν οι δράσεις πρόληψης σε περιφερειακό επίπεδο, μέσα και από την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της πανδημίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη διαδικτυακή ημερίδα των 13 Επιτροπών Καταγραφής Θεμάτων Υγείας της ΕΝΠΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (20/4) με πρωτοβουλία του, ο κ. Πατούλης διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο οι Περιφέρειες να αναλάβουν ουσιαστικότερες αρμοδιότητες κι ευθύνες για την προάσπισης δημόσιας υγείας. Προς την ίδια κατεύθυνση, οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα, πρότειναν με βάση και τη διεθνή εμπειρία,  ενεργότερο ρόλο των Περιφερειών στην διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Στην ημερίδα, που είχε πάνω από 120 συμμετοχές, απεύθυναν χαιρετισμούς ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας. Συμμετείχαν περιφερειάρχες, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, μέλη της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ, τα μέλη των Επιτροπών Υγείας των 13 Περιφερειών, εκπρόσωποι του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ.

Τοποθετήσεις έγιναν, επίσης, από τον παθολόγο – λοιμωξιολόγο, ομότιμο καθηγητή Παθολογίας ΕΚΠΑ Γιώργο Σαρόγλου, την πνευμονολόγο και πρόεδρο ΚΕ.ΣΥ., Μίνα Γκάγκα και τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολο Βανταράκη.

Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της χαρτογράφησης των υγειονομικών συνθηκών και αναγκών, αλλά και των δεδομένων και ελλείψεων των Περιφερειών, όπως καταγράφηκαν από τις Επιτροπές Καταγραφής Θεμάτων Υγείας στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας, μέσω τηλεδιασκέψεων.

Οι τηλεδιασκέψεις με τις Επιτροπές Υγείας ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου 2021, με πρωτοβουλία του κ. Πατούλη, ξεκινώντας από την Περιφέρεια Ηπείρου και ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε στις 6 Απριλίου 2021, με την τηλεδιάσκεψη που οικοδεσπότης ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στόχος η πλήρης αποτύπωση όλων των θεμάτων και αναγκών που άπτονται την υγεία και η διαμόρφωση ενός τελικού κειμένου προτάσεων, το οποίο θα επιδοθεί στην κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet