ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ «σαν μια γροθιά» απέναντι στις σημερινές προκλήσεις
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ «σαν μια γροθιά» απέναντι στις σημερινές προκλήσεις

Οι Εκτελεστικές Επιτροπές της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) και της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος) συνεδρίασαν από κοινού το βράδυ της Τετάρτης 11 Μαρτίου, με κεντρικό θέμα την επικείμενη Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Αυτοδιοίκησης της χώρας, καθώς και με κατεπείγοντα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στη συνέχεια οι δύο θεσμικοί φορείς αναφέρουν:

«H Αυτοδιοίκηση της Ελλάδος ενωμένη μπαίνει, για μια ακόμη φορά, μπροστά, σε μια δύσκολη συγκυρία για την Πατρίδα και την κοινωνία μας.

»Όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι και σήμερα, αποφασίσαμε να ενώσουμε δυνάμεις, να συνθέσουμε απόψεις, να διεκδικήσουμε ρόλους κι ευθύνες, για να διαχειριστούμε -σε συνεργασία με το Κεντρικό Κράτος- και προς όφελος των πολιτών, κρίσιμα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και της μεταναστευτικής κρίσης.

»Η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις, τα μέσα και το προσωπικό της, τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τα Δ.Σ. της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ.

»Δεσμευτήκαμε να καταρτίσουμε έναν κοινό Οδικό Χάρτη ενόψει της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τη Μεταρρύθμιση στο Κράτος και την Ανασυγκρότηση της Αυτοδιοίκησης.

»Παράλληλα, από κοινού, προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, με στόχο την αντιμετώπιση των παθογενειών που μας κρατούν καθηλωμένους, την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, στηριζόμενοι στις κοινές μας θέσεις, όπως εκφράσθηκαν στο Κοινό Συνέδριο  ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2018.

»Διεκδικούμε μια πραγματική Μεταρρύθμιση με νέους ρόλους, ευθύνες κι αρμοδιότητες, αλλά και τους απαραίτητους πόρους και το προσωπικό για να ανταποκριθούμε σε αυτές.

»Έχουμε ήδη ξεκινήσει να καταγράφουμε και να κωδικοποιούμε τις προτάσεις μας και προετοιμάζουμε το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ &  ΕΝΠΕ, πάνω στο οποίο θα τοποθετηθούν όλα τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης της χώρας.

»Θα προηγηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. της ΕΝΠΕ & ΚΕΔΕ προκειμένου να επικυρωθούν τα όσα συζητήθηκαν στην κοινή συνεδρίαση».

Δ. Παπαστεργίου: Δεν συμφέρει την Αυτοδιοίκηση να φαινόμαστε διχασμένοι

Μετά την κοινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε:

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτή την κοινή πορεία με τη συνεργασία γιατί είναι αυτό που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή. Είναι πολύ σημαντικό να καταγράψουμε τις συμφωνίες μας και τις διαφωνίες μας, και αφού γίνει αυτό, να δούμε ποιοι είναι οι κοινοί τόποι και πώς θα μπορέσουμε να συγκεράσουμε σημεία που δεν είμαστε απολύτως σύμφωνοι και να έρθουμε ακόμη πιο κοντά.

»Δεν συμφέρει την Αυτοδιοίκηση να φαινόμαστε διχασμένοι. Μπορεί να συμφέρει κάποιους που δεν θέλουν την Αυτοδιοίκηση στην πρωτοπορία. Κάποιοι μπορεί να μην θέλουν δυνατή την Αυτοδιοίκηση.

»Το 2020 είναι πολύ σημαντική χρονιά, καθώς συζητείται το θέμα των αρμοδιοτήτων και πρέπει να αποφασίσουμε πού θέλουμε να πάει η Αυτοδιοίκηση την επόμενη ημέρα. Κανείς δεν θα μας δείξει τον δρόμο αν εμείς δεν χαράξουμε την δική μας πορεία. Αν το καλοσκεφτούμε, οι διαφωνίες που μπορεί να προκύπτουν μεταξύ Δήμων και Περιφερειών οφείλονται στην κακονομία και  αρμοδιότητες που δεν είναι ξεκάθαρες. Είναι σημαντικό να δουλέψουμε μαζί. Με ομάδες εργασίας να καταγράψουμε τα όρια και τις θέσεις μας, να χαρτογραφήσουμε πού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και ενωμένοι και δυνατοί να πάμε στην Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για τις αρμοδιότητες με θέσεις και προτάσεις».

Απ. Τζιτζικώστας: Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ενωμένοι προχωράμε μπροστά

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας, σημείωσε:

«Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και την κοινωνία, η Αυτοδιοίκηση ενώνει δυνάμεις για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική προς όφελος των πολιτών.

»Αυτή τη στιγμή, οι δύο μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και η νέα μεταναστευτική κρίση, αποτελούν τις κορυφαίες προτεραιότητές μας.

»Παράλληλα, όμως, το 2020 είναι και μία χρονιά σταθμός για τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Το μεγάλο ζητούμενο είναι, με την επικείμενη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας να γίνουν πιο ισχυροί, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και πόρους. Με αυτό τον τρόπο η Αυτοδιοίκηση, ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, θα γίνει ακόμα πιο δυνατή και αποτελεσματική, συμβάλλοντας τόσο στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, όσο και στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

»Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ενωμένοι προχωράμε μπροστά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας προς όφελος της κοινωνίας.

»Είμαστε δίπλα στους πολίτες, στην πρώτη γραμμή για τη χώρα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet