Η «πράσινη» ανάκαμψη της Ευρώπης και η προοπτική για βιώσιμο μέλλον απασχόλησαν F. Timmermans και Α. Τζιτζικώστα
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Η «πράσινη» ανάκαμψη της Ευρώπης και η προοπτική για βιώσιμο μέλλον απασχόλησαν F. Timmermans και Α. Τζιτζικώστα

Σύσκεψη (μέσω τηλεδιάσκεψης) με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο επίτροπο για την Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans, είχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η «πράσινη» ανάκαμψη της Ευρώπης και η προοπτική για ένα βιώσιμο και αειφόρο μέλλον, με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η στροφή στην πράσινη οικονομία ως αντίδοτο στην ανεργία και τη φτώχεια.

Απευθυνόμενος στον κ. Timmermans ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε:

«Η πανδημία του κορωνοϊού ελλοχεύει τον κίνδυνο να εκτροχιάσει τη δέσμευση των κυβερνήσεων της Ε.Ε. στο “GreenDeal”.

»Σας βεβαιώνω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θεωρεί πως η Πράσινη Ανάπτυξη πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάκαμψης από την κρίση, που βιώνει όλη η Ευρώπη.

»Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των πολιτών και την υποστήριξη των τοπικών οικονομιών, ενώ είναι σταθερή η δέσμευσή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, στο μεταναστευτικό, στο δημογραφικό, αλλά και στην ψηφιακή μετάβαση και να θέσουμε την κοινωνική συνοχή ως θεμελιώδη αξία της Ε.Ε.

»Στόχος μας είναι άμεσα να έχουμε απτά αποτελέσματα από την εξαιρετική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με την Κομισιόν.

»Ανυπομονούμε να μετατρέψουμε το GreenDeal από λόγο σε πράξη για όλες τις περιοχές της Ε.Ε. κι αυτό θα συμβεί δουλεύοντας και επενδύοντας μαζί ώστε να ανακτήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα κοινό, βιώσιμο, ανθεκτικό μέλλον για όλες τις κοινωνίες της Ευρώπης. Από τον ερχόμενο Οκτώβριο κιόλας, με συγκεκριμένα έργα».

Η συζήτηση των κ.κ. Τζιτζικώστα και Timmermans επικεντρώθηκε στα εξής θέματα:

  1. Πρόγραμμα Ανάκαμψης και «GreenDeal»: Ενίσχυση της συνοχής, αγροτική ανάπτυξη και ψηφιακή μετάβαση είναι οι προτεραιότητες, ώστε οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης να επιτύχουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις να διατεθούν με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη λογοδοσία.
  2. Συμφωνία για το κλίμα: Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, στην οποία Περιφέρειες και Δήμοι διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών να ξεκινήσουν μαζί την εφαρμογή της Συμφωνίας για το Κλίμα τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών δημιούργησε ειδική ομάδα εργασίας για το «Green Deal» και θα δημιουργήσει άμεσα ένα δίκτυο Πράσινων Πρεσβευτών.
  3. Συνεργασία σε τρία συγκεκριμένα έργα: Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον Οκτώβριο να αρχίσει ουσιαστική η εφαρμογή του «Green Deal», με συγκεκριμένα έργα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ε.Ε.

«Αυτά τα πιλοτικά έργα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Οκτώβριο για να μην παραμένει το Green Deal στα χαρτιά, αλλά να περάσουμε όλοι μαζί στην πράξη και να υπάρξει ο απαιτούμενος αντίκτυπος στους πολίτες. Ο Οκτώβριος είναι ορόσημο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών διοργανώνει την Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων, στις Βρυξέλλες», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet