ΚΕΔΕ: Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους Μυτιλήνης και Αν. Σάμου για τους πρόσφυγες και μετανάστες
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

ΚΕΔΕ: Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους Μυτιλήνης και Αν. Σάμου για τους πρόσφυγες και μετανάστες

Την άμεση χρηματοδότηση των νησιωτικών Δήμων που δέχονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών, ζητεί με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Επίσης, ζητεί άμεση συνάντησή του με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να ενημερωθεί για το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, ενημέρωσαν το Σώμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των διαρκώς αυξανόμενων ροών προσφύγων και μεταναστών. Ο κ. Κύτελης χαρακτήρισε την κατάσταση «εκτός ελέγχου», επισημαίνοντας ότι στον Δήμο Μυτιλήνης αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που αποτελούν το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών της Λέσβου, ενώ πάνω από 40.000 έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά. Επίσης, σημείωσε ότι το νοσοκομείο του νησιού αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους κατοίκους του, καθώς και ότι από τις αρχές του χρόνου από τις δέκα γεννήσεις, οι οχτώ ήταν από μετανάστριες. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι ο Δήμος έχει στη διάθεσή του ελάχιστα οχήματα για την αποκομιδή των απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι η αποκομιδή από το ΚΥΤ της Μόριας γίνεται με ίδια έξοδα του Δήμου, ο οποίος έχει ξεπεράσει οικονομικά τα όριά του.

«Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά η φωνή μας δεν φτάνει στην κεντρική εξουσία. Άλλα υποσχέθηκαν και άλλα αντιμετωπίζουμε. Τα νησιά μας κατάντησαν αποθήκες ψυχών. Ζητάμε άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών μας, τη φύλαξη των συνόρων, τον έλεγχο των ΜΚΟ, που είναι πάνω από 150 στο νησί και είναι άγνωστο τι επιτελεί η κάθε μία εξ αυτών. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε φωνές και δυνάμεις και να διεκδικήσουμε την ενίσχυση των νησιών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, από την πλευρά του, ανέφερε ότι στο ΚΥΤ της Σάμου, χωρητικότητας 680 ατόμων, βρίσκονται 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι κάτοικοι είναι 8.000. Υπογράμμισε ακόμη ότι «έχουν αποδομηθεί τα πάντα». «Έχουμε ενάμιση απορριμματοφόρο και σε λίγο δεν θα μπορούμε να βάλουμε καύσιμα. Έχουμε μια ακήρυχτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ζητάμε τα αυτονόητα: έκτακτες ενέργειες ενίσχυσης των κρατικών δομών αύριο στα νοσοκομεία μας, ενίσχυση με μηχανήματα, ενίσχυση αστυνομίας, πυροσβεστικού, λιμενικού. Και έκτακτη ενίσχυση για να γυρίσει αύριο το κλειδί του απορριμματοφόρου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάντζος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, εξέφρασε την κατανόησή του για την αγωνία και το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού. Ωστόσο, συμπλήρωσε, ότι δεν
μπορώ να κατανοήσω τις αντιρρήσεις ορισμένων συναδέλφων δημάρχων που δεν φιλοξενούν κανέναν πρόσφυγα.

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται αύριο το πρωί, επιδέχεται πολλές λύσεις, αλλά μέχρι να λυθεί «θα πρέπει να βοηθήσουμε την κατάσταση σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία».

Από την πλευρά του, ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση των Δήμων με προσφυγικές ροές, ώστε να καλύψουν επείγουσες ανάγκες, οι ηπειρωτικοί Δήμοι να μοιραστούν το βάρος και να υπάρξει άμεση ενημέρωση της Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι Δήμοι σε αυτήν τη διαδικασία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet