ΚΕΔΕ: 143 Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά τη δαπάνη για τους ναυαγοσώστες
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

ΚΕΔΕ: 143 Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά τη δαπάνη για τους ναυαγοσώστες

Το θέμα της ναυαγοσωστικής δαπάνης του 2021, που επωμίζονται πλέον οι Δήμοι, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που στηρίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 31/2018, όταν για πρώτη φορά, μεταφέρθηκε στην Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, ένα ευρύτατο πλέγμα νέων αρμοδιοτήτων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόσθετες υποχρεώσεις όσον αφορά την πρόσληψη ναυαγοσωστών, την αγορά και διάθεση του κατάλληλου εξοπλισμού, αλλά και την υποχρέωση ελέγχου της ακτίνας 200 μέτρων, εκατέρωθεν του βάθρου, αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό βραχνά για 143 Δήμους σε όλη τη χώρα, όπως αναφέρει το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το πλαίσιο αυτό, όπως προσδιορίσθηκε με το ισχύον πλέον Π.Δ. 71/2020, υποχρεώνει τους Δήμους που διαθέτουν ένα εκτεταμένο αριθμό παραλιών, να αναλάβουν μια επιπλέον δαπάνη, το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 21 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα τα οποία δεν δόθηκαν ποτέ από το κεντρικό κράτος στους Δήμους, όταν τους μεταφέρθηκε και η ευθύνη, με αποτέλεσμα σήμερα, εξαιτίας και των αρνητικών επιπτώσεων που είχε στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης η πανδημία, οι Δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στη δαπάνη αυτήν.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι αιρετές διοικήσεις των 143 αυτών Δήμων να έρθουν αντιμέτωπες ακόμη και με απόδοση ποινικών ευθυνών, αν οι παραλίες που βρίσκονται στα όριά τους βρεθούν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη, εξαιτίας της αδυναμίας τους να καλύψουν το κόστος, επισημαίνει η Ένωση.

Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι σοβαρό κι αποτέλεσε αντικείμενο της χθεσινής (14/4) συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, προσθέτει η διοίκηση.

Με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, επεσήμανε:

«Το θέμα είναι σοβαρό και μας απασχολεί δυστυχώς κάθε καλοκαίρι ως Αυτοδιοίκηση. Έχουμε επανειλημμένως εξηγήσει ότι το κόστος από τη μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας δεν μπορεί να καλυφθεί από τους Δήμους εαν δεν συνοδευτεί από την αναγκαία μεταβίβαση και των απαραίτητων πόρων. Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, με τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τις επιπτώσεις που επέφερε στα οικονομικά μας. Οι κλειστές ναυαγοσωστικές σχολές από τη μια και η κάθετη μείωση των εσόδων μας, καθιστά αδύνατη την κάλυψη του κόστους αυτής της αρμοδιότητας.

»Επειδή για εμάς πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών κι επιπλέον, δεν έχουμε συνηθίσει να κρυβόμαστε από τις ευθύνες μας, θα απευθυνθούμε για μία ακόμη φορά και στον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και θα ζητήσουμε και την συνδρομή του πρωθυπουργού, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί πια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, χωρίς τους απαιτούμενους πόρους.

»Η χθεσινή παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, που άκουσε από πρώτο χέρι τις πτυχές του προβλήματος και η πρόθεσή του να δει το θέμα σε συνεργασία με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, είναι θετικό καταρχήν γεγονός, όμως δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα για να είμαστε συνεπείς στους δημότες μας και για να κρατάμε ασφαλείς τις παραλίες μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet