Λ. Κυρίζογλου: Κατέβηκα για 5η φορά δήμαρχος για να γίνω πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Λ. Κυρίζογλου: Κατέβηκα για 5η φορά δήμαρχος για να γίνω πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Τις θέσεις του για τα σημαντικότερα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής Επικοινωνία 94FM και την εκπομπή «Δημοτικές Διαπλοκές»’, ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενέμενης και τέως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Παράλληλα, ο κ. Κυρίζογλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση με αφορμή τον νόμο «Κλεισθένη» και τη στάση της γενικότερα έναντι της Αυτοδιοίκησης, καταγγέλλοντάς την ακόμη και για έναν «ιδιότυπο πολιτικό ρατσισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είχε εκφράσει την επιθυμία να διεκδικήσει την ηγεσία της ΚΕΔΕ, τόσο το 2010, όσο και το 2014, αλλά έκανε πίσω στηρίζοντας τις υποψηφιότητες Τζανακούλη και Πατούλη αντίστοιχα, επειδή, όπως είπε, είναι «οπαδός του εμείς και όχι του εγώ…».

«Τώρα αποφάσισα να είμαι για 5η φορά υποψήφιος δήμαρχος για να μπορέσω να γίνω πρόεδρος της ΚΕΔΕ», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λάζαρος Κυρίζογλου.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενέμενης υπογράμμισε ότι στόχος είναι «περισσότερη αποκέντρωση. Περισσότερες αρμοδιότητες με περισσότερους πόρους, πιο απλά, περισσότερη Δημοκρατία με περισσότερη Αυτοδιοίκηση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κυρίζογλου στη Διοικητική Μεταρρύθμιση του συνόλου του διοικητικού συστήματος της χώρας, στη διαχείριση των απορριμμάτων και στο μεταναστευτικό.

Ακόμη επισήμανε ότι «στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2019-2023, οι 332 δήμοι της χώρας καλούνται να λειτουργήσουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινωνίες, διαπλέοντας το αχαρτογράφητο “Κλεισθένειο” πέλαγος και έχοντας υποστεί, κατά την προηγηθείσα μνημονιακή δεκαετία, αλλεπάλληλες περικοπές πόρων και σωρεία λειτουργικών περιορισμών και επιβαρύνσεων».

«Στη νέα περίοδο, που αρχίζει τώρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να επουλώσει τις “Κλεισθένειες” ατέλειες και να ανακτήσει το έδαφος που έχει χαθεί, λόγω των μνημονίων και του δυσμενούς θεσμικού πλαισίου που έχει επιβληθεί. Καλείται να θεραπεύσει τις πληγές μιας δεκαετούς οικονομικής αιμορραγίας, στελεχιακής αποψίλωσης αλλά και θεσμικής, εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας, απαξίωσής της. Κυρίως όμως καλείται να πρωταγωνιστήσει στην ουσιαστική Διοικητική Μεταρρύθμιση του συνόλου του διοικητικού συστήματος της χώρας σε όλα τα επίπεδα: στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, τη Δευτεροβάθμια και στο κεντρικό κράτος, το οποίο, δυστυχώς, παραμένει αργό, γραφειοκρατικό και κοστοβόρο. Σ’ αυτή την προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους και ανόρθωσης των τοπικών κοινωνιών και της ουσιαστικής Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα συλλογικά όργανα των δήμων μας, οι Περιφερειακές Ενώσεις και κυρίως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο», κατέληξε ο κ. Λ. Κυρίζογλου.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet