Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης με  σεβασμό στον πολίτη μελετά η ΚΕΔΕ
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης με σεβασμό στον πολίτη μελετά η ΚΕΔΕ

Τις παραμέτρους για την επανέναρξη των επιχειρήσεων εστίασης συζήτησε το μεσημέρι της Τρίτης 5 Μαΐου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, η Αυτοδιοίκηση, η οποία και στην περίοδο της καραντίνας στάθηκε δίπλα στους πολίτες, θα στηρίξει την επιστροφή στην καθημερινότητα των πολιτών και μέσω της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.

Το θέμα της επέκτασης του χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων,
ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων που προτείνει ο ΕΟΔΥ, βρίσκει θετική την Αυτοδιοίκηση, «όπου φυσικά αυτό είναι εφικτό» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης τόνισαν ότι η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τον χώρο που απαιτείται για την τοποθέτηση του αρχικού αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων και, σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 100% της αρχικής.

Όπου η επέκταση αυτή δεν είναι εφικτή, είναι λογική η μείωση του τέλους κατάληψης, μείωση η οποία δεν μπορεί να είναι πάνω από το 50%.

Θα πρέπει, επίσης, όπως τονίζεται, να υπάρχει μέριμνα να μην διαταραχθεί η κοινή ησυχία με ηχεία και δυνατή μουσική έξω από τους κυρίως χώρους των καταστημάτων.

Ακόμη υπάρχει ανάγκη να απλοποιηθεί η διαδικασία ελέγχων και επιβολής ποινών, ώστε αν κάποιοι επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την ιδιαίτερη αυτή συνθήκη λόγω Covid-19, να μπορεί ο εκάστοτε Δήμος «να τους επαναφέρει στην τάξη».

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμη το ενδεχόμενο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τραπέζια που βρίσκονται στις ανοιγόμενες τζαμαρίες στις προσόψεις των καταστημάτων, ώστε να γίνει εκμετάλλευση ακόμη περισσότερου χώρου, πάντα με απόλυτο σεβασμό στους υγειονομικούς κανόνες που προτείνει η Πολιτεία.

«Το ζήτημα είναι πολυποίκιλο λόγω των ιδιαιτεροτήτων κάθε πόλης και για τον λόγο αυτόν η Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα συνδράμουν έτσι ώστε και οι τοπικές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και η υγεία εργαζομένων και πελατών να διασφαλιστεί και να υπάρξει σεβασμός του συνόλου των πολιτών που πρέπει να έχουν πρόσβαση στον ελεύθερο χώρο» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.

Σχολιάζοντας το όλο ζήτημα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε:

«Είμαστε στο πλευρό των επιχειρηματιών και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διευκολυνθεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων με τρόπο ώστε να μη θιγεί ο ελεύθερος χώρος και προσβασιμότητα για τους πεζούς, τις μητέρες με τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στην ανάγκη βοήθειας των καταστημάτων εστίασης όχι μόνο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και γιατί αυτή είναι μία ανάγκη των πολιτών, μετά το μακρύ διάστημα των περιοριστικών μέτρων, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, πρότεινε την απλοποίηση των διαδικασιών για τη λειτουργία μικρών ανοιχτών τοπικών αγορών. ώστε να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες και να δημιουργηθούν νέα σημεία ενδιαφέροντος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet