Με τον πρωθυπουργό συναντάται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Με τον πρωθυπουργό συναντάται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Την πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει η νέα διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, στις 11 το πρωί. Στη συνάντηση, που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, θα παραβρεθούν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, το προεδρείο της ΚΕΔΕ, καθώς και οι επικεφαλής των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, ανακοινώνοντας τη συνάντηση, στην ατζέντα της συζήτησης με τον πρωθυπουργό θα είναι η αναπτυξιακή προοπτική της Αυτοδιοίκησης, οι αρμοδιότητες, ο διακριτός ρόλος της στη διαχείριση τμήματος του νέου ΕΣΠΑ, το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών που αντικαθιστά τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» και το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

«Η αναπτυξιακή προοπτική των Δήμων θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης με τον πρωθυπουργό για να μπει η Αυτοδιοίκηση σε μια νέα σελίδα. Δεν ξεχνάμε τα θέματα της καθημερινότητας, αλλά με τον πρωθυπουργό θέλουμε να συζητήσουμε το μέλλον της Αυτοδιοίκησης και φυσικά να ακούσουμε τις δικές του σκέψεις και τις προτάσεις για το μέλλον των Δήμων της χώρας», σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το Δ.Σ. της Ένωσης για τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για το πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα δοθεί εγγράφως ώστε να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία και διαβούλευση.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου η ΚΕΔΕ θα παρουσιάσει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής την πλατφόρμα για την υποβολή των επιπλέον τετραγωνικών, ώστε να αποφευχθεί ταλαιπωρία των πολιτών. Η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη προς χρήση τις επόμενες μέρες.

Τέλος, στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για το θέμα των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, μετά τη συζήτηση που άνοιξε η τοποθέτηση του υπουργού Ναυτιλίας και Λιμενικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, σχετικά με την εφεξής διαχείριση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Όπως είπε ο κ. Κυριαζόπουλος, πρόθεση της κυβέρνησης, που αποτελεί και προγραμματική της δέσμευση, είναι να φέρει μέσα στο επόμενο τρίμηνο κείμενο για την εθνική στρατηγική λιμένων, στο οποίο θα υπάρξουν προβλέψεις για τα δημοτικά λιμενικά ταμεία. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι στον νέο σχεδιασμό ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης θα είναι ενεργός, καθώς και ότι όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ.

Στο Δ.Σ. εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως προς τη σημασία του «ενεργού ρόλου της Αυτοδιοίκησης» και διατυπώθηκε η ρητή θέση ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα αυτή από τους Δήμους, κάτι που εκτός όλων των άλλων συνιστά «αντισυνταγματική επιλογή». Αντίθετα, οι αιρετοί ζήτησαν να υπάρξει συνεργασία υπουργείου Ναυτιλίας και ΚΕΔΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα στελέχωσης, εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων, κατασκευής έργων υποδομής κ.λπ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet