Με τον ΠτΔ συναντήθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Με τον ΠτΔ συναντήθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Απόστολος Τζιτζικώστας, με την ευκαιρία της εκλογής του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών συναντήθηκε την Τρίτη 25/2 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συνάντηση των δυο ανδρών έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εκλογή του και τις ευχές του για τα νέα του καθήκοντα.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο προϋπολογισμός της, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, το περιβάλλον και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η Ευρώπη των Πόλεων και των Περιφερειών κ.ά.

Υποδεχόμενος τον κ. Τζιτζικώστα, ο ΠτΔ τόνισε: «Κύριε πρόεδρε με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτή τη φορά ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και θέλω να σας συγχαρώ πολύ περισσότερο διότι η εκλογή σας υπήρξε ομόφωνη, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και για την Ελλάδα.

»Γνωρίζοντάς σας καλά όλα αυτά τα χρόνια θέλω να επισημάνω ότι είστε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Γνωρίζω την εμπειρία σας και γνωρίζω το όραμά σας. Ένα όραμα το οποίο συμβαδίζει με αυτά που πρέπει να υπηρετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

»Διότι η Ευρώπη των Περιφερειών, το πίστευα πάντα και το υποστήριζα από τότε που ήμουν υπουργός, είναι η πιο κατάλληλη, πέρα από σκοπιμότητες, πολιτικές και άλλες, να υπηρετήσει το μεγάλο ευρωπαϊκό όραμα. Το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που δεν είναι άλλο από την ομοσπονδιακού τύπου Ευρώπη, πάντα με σεβασμό της εθνικής ταυτότητας και της κυριαρχίας των κρατών μελών. Μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρώπης, η οποία θα στηρίζεται στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, στην υπηρεσία του κράτους δικαίου και των ανθρώπων».

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ως Έλληνας», όπως είπε, «για τον ρόλο που διαδραματίσατε και τη συμβολή σας, το 2015, προκειμένου η χώρα μας να μείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο για να μπορούμε τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσουμε ως χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο μέλλον της, σε μια συγκυρία πολύ κρίσιμη για εμάς, αλλά και ταυτόχρονα κρίσιμη για την ίδια την Ευρώπη».

Απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε:

«Η μάχη που καλούμαστε να δώσουμε τα επόμενα χρόνια και προσωπικά από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών, είναι αφενός για να ενδυναμώσουμε τον ρόλο και τον λόγο των Περιφερειών και των Δήμων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, επειδή μόνο έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη να έρθει πιο κοντά στους πολίτες και οι πολίτες πιο κοντά στην Ευρώπη και αφετέρου, για να δούμε πώς η Ελλάδα θα μπορέσει μέσα σε αυτό το μέλλον που έρχεται να οικοδομήσει μια ακόμη καλύτερη και πιο στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Αυτούς τους στόχους είμαι αποφασισμένος να επιτύχω. Να μην ξεχνάμε ότι σε μια εποχή που αυξάνονται οι ευρωσκεπτικιστικές φωνές σε όλη την Ευρώπη, η λύση είναι η περισσότερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη όμως που θα ακούει τους πολίτες, που θα αφουγκράζεται τα προβλήματά τους, που θα είναι κοντά στις τοπικές κοινωνίες. Αυτός είναι ο ρόλος που καλούμαστε να διαδραματίσουμε και νομίζω ότι είναι τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας το γεγονός ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, την προεδρία του συγκεκριμένου κορυφαίου ευρωπαϊκού οργάνου την κατέχει η Ελλάδα. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε αν τότε, πριν από μερικά χρόνια, δεν είχατε σταθεί όρθιος για να κρατήσετε τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή της πορεία. Αυτό είναι κάτι που σας πιστώνεται από όλους τους Έλληνες, ακολουθώντας την παρακαταθήκη του εθνάρχη μας Κωνσταντίνου Καραμανλή, που οραματίστηκε αυτή την ευρωπαϊκή πορεία για τη χώρα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet