Ολοκληρώθηκε η 4η Συνεδριακή Διάσκεψη ΚΕΔΕ-ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Ολοκληρώθηκε η 4η Συνεδριακή Διάσκεψη ΚΕΔΕ-ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Ολοκληρώθηκε η 4η Συνεδριακή Διάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με ψηφιακό «οικοδεσπότη» την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως ενημερώνει η ΚΕΔΕ.

Η Ένωση επισημαίνει ότι στην υβριδική, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνδιάσκεψη συμμετείχαν 50 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, δημάρχων, αιρετών και στελεχών της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα ζητήματα της ανάπτυξης και η ανάγκη να έχει ουσιαστικό ρόλο η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού στο σχεδιασμό και διαχείριση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε την ανάγκη για εγρήγορση όλων των Δήμων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ταυτόχρονα με την απαίτηση για επιτάχυνση των διαδικασιών που θα αναδεικνύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως βασικό εργαλείο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι τα αναπτυξιακά, είναι από τα σημαντικότερα θέματα προς συζήτηση κατά τη διαδικασία των συνεδριακών διασκέψεων, ενώ τόνισε πως «μέχρι σήμερα το ΕΣΠΑ δομήθηκε χωρίς τη συμμετοχή της Δήμων, με διακοσμητικό ρόλο στις επιτροπές παρακολούθησης και χωρίς δυνατότητα διατύπωσης ουσιαστικής άποψης στο σχεδιασμό και υλοποίηση. Αυτό πρέπει να αλλάξει στο νέο ΕΣΠΑ και να υπάρξει διακριτός ρόλος, τόσο στον σκοπό πολιτικής 5, όσο και στα έργα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Είναι σημαντικό ότι οι Δήμοι έχουν ρόλο στο πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης”, ενώ όσον αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν χρησιμοποιείται για έργα περιφερειακού ή υπερτοπικού χαρακτήρα, τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες, αλλά όταν χρηματοδοτεί τοπικού χαρακτήρα έργα (γήπεδα, πλατείες, τοπικό οδικό δίκτυο), τα χρήματα πρέπει να τα διαχειρίζονται απευθείας οι Δήμοι, χωρίς διαμεσολαβητές».

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι «έχει γίνει σημαντική δουλειά όσον αφορά την επεξεργασία προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσα στο καλοκαίρι και τηρώντας αυστηρά ως ΚΕΔΕ τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που μας τέθηκαν. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες οριζόντιες δράσεις, οι οποίες αξιολογούνται θετικά».

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν Δήμο εκτός του προγράμματος “Αντ. Τρίτσης”»

Επιπροσθέτως, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις «συζητήσεις που γίνονται με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. και τη Διαχειριστική Αρχή του “Αντ. Τρίτσης”, για να καταλήξουμε σε ένα πολύ πιο ευέλικτο και δίκαιο τρόπο ώστε όλοι οι Δήμοι, μικροί και μεγάλοι, έχοντες ή όχι τεχνική βοήθεια, να έχουν πρόσβαση στους πόρους των 2,5 δισ. ευρώ του προγράμματος».

«Στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ «όπως ανακοίνωσε και ο υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος υποβολών από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ο προβληματισμός που θέσαμε, είναι σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης πλαφόν έργων ανά Δήμο, ώστε να μην εξαντληθούν οι πόροι και μείνουν εκτός χρηματοδότησης έργα μικρών Δήμων, που δεν διαθέτουν επαρκή τεχνική βοήθεια για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Ήδη τρέχει η προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ για την πρόσληψη 50 μηχανικών που θα συνδράμουν τους Δήμους, όμως φαίνεται ότι ο αριθμός αυτός δεν θα είναι επαρκής και πρέπει να αυξηθεί».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet