Ο δήμαρχος Μυκόνου νέος αντιπρόεδρος στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Ο δήμαρχος Μυκόνου νέος αντιπρόεδρος στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης

Ο δήμαρχος Μυκόνου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Κωνσταντίνος Κουκάς, εξελέγη στη θέση του αντιπροέδρου στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης. H εκλογή του στο προεδρείο έγινε από την Ολομέλεια των εκπροσώπων από 47 χώρες μέλη της Ευρώπης, στις 17-18 Νοεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Μυκόνου είναι επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον Ιανουάριο του 2020, εκπροσωπώντας την χώρα μας ως μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουκάς είχε δηλώσει συμμετοχή ως μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αποτελεί ένα από τα νεότερα σε ηλικία μέλη του προεδρείου στην ιστορία του θεσμού.

Η εμπιστοσύνη που έδειξε το Κογκρέσο στο πρόσωπο του κ. Κουκά πιστοποιεί και αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδος και ειδικότερα της ΚΕΔΕ, στην προώθηση ενός μοντέλου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων και αξιών, φέρνοντας παράλληλα τα νησιά μας στην «καρδιά» της Ευρώπης αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε σχετικά με την εκλογή:

«Θέλω να συγχαρώ και να ευχηθώ καλή επιτυχία στον δήμαρχο Μυκόνου Κ. Κουκά για την εκλογή του στη θέση του αντιπροέδρου στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάτι που επιβεβαιώνει τη δυναμική, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της ελληνικής Αυτοδιοίκησης, που πλέον διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο .Όπως επίσης και να ευχαριστήσω τον Μιχάλη Αγγελόπουλο για την επιτυχημένη του θητεία και τη συνεισφορά του στην εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στο σημαντικό αυτό ευρωπαϊκό θεσμό.

»Σε μία κρίσιμη περίοδο όπως η σημερινή η ουσιαστική και ειλικρινής συνεργασία των δημοτικών αρχών της Ευρώπης, η αξιοποίηση των καλύτερων πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η προώθηση πολιτικών που ευνοούν τη συμμετοχή των πολιτών και προάγουν την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο.

»Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να εκπροσωπεί τις τοπικές κοινωνίες σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλλει στην εφαρμογή πολιτικών που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μυκόνου σχολίασε:

«Αποτελεί μεγάλη τιμή, πρόκληση αλλά και ευθύνη η εκλογή μου στη θέση του αντιπροέδρου στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης, και την εκλαμβάνω ως:

  • Εκλογή που αντανακλά το κύρος της ΚΕΔΕ και τη διεθνή αναγνώριση της ελληνικής Αυτοδιοίκησης για τη συνεισφορά της στην προώθηση της αποτελεσματικής διακυβέρνησης, πάντα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
  • Πρόκληση για δημιουργική συνεργασία, αλλά και περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου του Κογκρέσου και της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Ευθύνη  για την προώθηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την οικονομική και κοινωνική συνοχή, θα προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες ενισχύοντας την ταυτότητά τους.
  • Ευκαιρία να υποστηρίξω τις πάγιες θέσεις μου για την ανάδειξη της πολιτικής κινητικότητας και δικτύωσης των νέων της Ευρώπης, για τη συνειδητοποίηση της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη, για τη διαπολιτισμική ανταλλαγή και την προαγωγή της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.
  • Δυνατότητα να εργαστώ για την παρακαταθήκη της επιτυχημένης εξάμηνης ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου που σήμερα ολοκληρώνεται, και την προώθηση της Διακήρυξης των Αθηνών της 4ης Νοεμβρίου 2020 σχετικά με την προάσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας.

»Με βάση τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις προτεραιότητες του Κογκρέσου δεσμεύομαι να μεταφέρω τη φωνή της Ελλάδος και ιδιαίτερα της νησιωτικής, στην καρδιά της Ευρώπης. Ευχαριστώ ειλικρινά τους συναδέλφους από όλη την Ευρώπη και ειδικά τους Έλληνες αυτοδιοικητικούς και την ΚΕΔΕ, που συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία αυτής της συλλογικής προσπάθειας».

Η Συνδιάσκεψη των Τοπικών Αρχών της Ευρώπης

Η Συνδιάσκεψη των Τοπικών Αρχών της Ευρώπης γεννήθηκε μέσα στους κόλπους του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1957 και λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 1994 τη Συνδιάσκεψη διαδέχθηκε το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης, που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Το Κογκρέσο αποτελείται από 648 αιρετούς αξιωματούχους, που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 150.000 Δήμους και Περιφέρειες των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και των 850 εκατομμυρίων κατοίκων τους. Εργάζεται έχοντας ως νομοθετική βάση την εφαρμογή των αρχών και των διατάξεων του Ευρωπαϊκού  Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη το 1985. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από 7 τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη.

Βασικός ρόλος του Κογκρέσου, σε συνέργεια με την Επιτροπή των Υπουργών και το Κοινοβούλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι η προώθηση αποτελεσματικών δομών τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης σε όλα τα κράτη μέλη, η εξέταση της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας στα μέλη, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η ανάπτυξη κινήτρων για την αποτελεσματική συμμετοχή των πολιτών στην τοπική και περιφερειακή δημοκρατία. Εκπροσωπεί τα συμφέροντα της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Είναι επίσης υπεύθυνο όργανο για την επιτήρηση των τοπικών και περιφερειακών εκλογών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet