Ο Ν. Χαρδαλιάς ενημέρωσε την ΚΕΔΕ για το ν/σ περί Πολιτικής Προστασίας – Τι του ζήτησαν οι δήμαρχοι
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Ο Ν. Χαρδαλιάς ενημέρωσε την ΚΕΔΕ για το ν/σ περί Πολιτικής Προστασίας – Τι του ζήτησαν οι δήμαρχοι

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου 2019 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η σημερινή συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο   να η δεύτερη καταστεί ενήμερη για τις αλλαγές που προωθούνται με το νομοσχέδιο, τον νέο ρόλο και τις αρμοδιότητες που θα αναλάβουν οι Δήμοι με το νέο θεσμικό πλαίσιο,  αλλά και προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις της ΚΕΔΕ.

Ν. Χαρδαλιάς: Νομοσχέδιο-τομή στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας

Ο γενικός γραμματέας Π.Π. Ν. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε τομή στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας τη νομοθετική παρέμβαση που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τις 30 Δεκεμβρίου έως τις 13 Ιανουαρίου.

Τόνισε ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου έρχεται να δώσει οριστικές λύσεις σε χρόνιες αρρυθμίες και παθογένειες του συστήματος Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας και να αποσαφηνίσει οριστικά δομές, διαδικασίες και λειτουργικά ζητήματα που αφορούν στην επιχειρησιακή εμπλοκή των Δήμων όλης της χώρας.

Όπως επεσήμανε, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο απλούστευσης διαδικασιών και ενίσχυσης της αμεσότητας και αποτελεσματικότητας των μηχανισμών των Δήμων, με έμφαση στην προετοιμασία και την πρόληψη, στην αντιμετώπιση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, αλλά και ένα νομοθέτημα που θωρακίζει οργανωτικά και επιχειρησιακά τους ΟΤΑ της χώρας, αναβαθμίζοντας τον ρόλο των υπηρεσιών τους και δίνοντας οριστικό τέλος σε διαδικασίες αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Φορέων.

Δ. Παπαστεργίου: Να εμπλακεί πιο ενεργά στον σχεδιασμό η Αυτοδιοίκηση

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κατά τη συζήτηση αποτίμησαν θετικά το νέο σχέδιο νόμου, εκτίμησαν ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση και πως θεραπεύει χρόνιες παθογένειες του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Τόνισαν, ωστόσο, ότι είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί απόλυτα ο ρόλος των Δήμων, αλλά και των ευθυνών τους, να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στον περιφερειακό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και να διασφαλιστεί η στελέχωσή τους με ειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό, αλλά και πόρους, οι οποίοι θα πρέπει να διατίθενται με αντικειμενικό και ρεαλιστικό τρόπο και ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην παρέμβασή του, εκτίμησε ως πολύ θετική την κίνηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας  Ν. Χαρδαλιά να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για το νέο νομοσχέδιο. Σημείωσε, επίσης, ότι πλέον τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, μετά τις καταστροφικές συνέπειες που εισπράττει ήδη ο πλανήτης, αλλά και η χώρα μας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αποκτούν τεράστια σημασία.

Σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση, αυτή πρέπει να έχει πιο ενεργό συμμετοχή στον σχεδιασμό πρόληψης καταστροφικών φαινομένων, να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες και να ενισχυθεί τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τους αναγκαίους πόρους πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου.

Τέλος τόνισε ότι η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη να συμβάλλει δημιουργικά και αποφασιστικά στην εφαρμογή του νέου σχεδίου νόμου, με στόχο τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε κάθε φυσικό κίνδυνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet