«Παγώνουν» οι δόσεις οφειλών των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

«Παγώνουν» οι δόσεις οφειλών των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6/4 το μεσημέρι, η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός, Θ. Λιβάνιος.

Την οικονομική στήριξη των Δήμων ζήτησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου και τα μέλη της Ε.Ε. της ΚΕΔΕ έθεσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αυτοδιοίκηση, στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των Δήμων και τη στήριξη δεκάδων χιλιάδων πολιτών σε όλη τη χώρα, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Επίσης, αναφέρθηκαν στις ανάγκες της ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις αυξημένες κοινωνικές απαιτήσεις που θα υπάρχουν και την επόμενη μέρα.

Οι οικονομικές απώλειες των Δήμων, λόγω των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης και όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ «οι Δήμοι και το προσωπικό τους έχουν σταθεί επάξια δίπλα σε κάθε ανάγκη των πολιτών αλλά και των μικρών τοπικών επιχειρήσεων αυτές τις δύσκολες ώρες».

Ωστόσο, για να συνεχιστεί αυτό, όπως είπε, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ουσιαστικό σχέδιο οικονομικής τους ενίσχυσης από το Κεντρικό Κράτος, ώστε να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι όσο κρατάει η πανδημία, αλλά και την επόμενη μέρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, από την πλευρά του, δήλωσε ότι στην πρωτοφανή για την Ελλάδα και τον κόσμο υγειονομική κρίση που έχει δημιουργηθεί, η Αυτοδιοίκηση απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι αποτελεί το βασικό πυλώνα σταθερότητας και αλληλεγγύης προς τον πολίτη και την κοινωνία. Δεσμεύτηκε, δε, ότι θα συνδράμει την Αυτοδιοίκηση με κάθε τρόπο, ώστε να συνεχίσει να παίζει τον σπουδαίο ρόλο της.

Ειδικότερα, για το θέμα των δανείων των Δήμων, ο υπουργός είπε ότι, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, θα «παγώσουν» οι επόμενες τρεις δόσεις και η απόφαση θα τελεί υπό την αίρεση της συνέχισης των έκτακτων μέτρων.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι ρυθμίσεις για τις επιστροφές που σήμερα κυμαίνονται στο 18μηνο θα παραταθούν στους 72 μήνες.

Επίσης αναφέρθηκε στο Νέο Πρόγραμμα Έργων Ανάπτυξης, που θα αντικαταστήσει τον «Φιλόδημο», τονίζοντας ότι τα έργα πρέπει να συνεχιστούν, όπου έχουν αρχίσει. Επιπρόσθετα, μέσα στο τρέχον διάστημα πρέπει να ωριμάσουν όσα χρειάζεται να ξεκινήσουν μετά τη λήξη του συναγερμού λόγω της πανδημίας.

Τέλος, αναφορά έκανε και στην επιπλέον δυνατότητα που θα δοθεί, για χρηματοδότηση έργων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

ΚΕΔΕ και υπουργείο έδωσαν εκ νέου «ραντεβού» σε τρεις εβδομάδες ώστε να έχουν καταγραφεί επακριβώς οι απώλειες που θα έχουν υποστεί οι Δήμοι, προκειμένου να συζητηθεί το οικονομικό πακέτο που θα βγάλει την Αυτοδιοίκηση από τη δίνη της καραντίνας.

Αγορά υγειονομικού υλικού από την ΚΕΔΕ

Εν τω μεταξύ, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ αποφάσισε την αγορά υγειονομικού υλικού -500 χιλιάδες μάσκες και γάντια- ώστε να διατεθούν στο προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», αλλά και στο λοιπό προσωπικό που εργάζεται στις κοινωνικές και άλλες δομές των Δήμων.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους χορηγούς της Συμμαχίας Ευθύνης κι Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης

Επίσης, η Ε.Ε. της ΚΕΔΕ ευχαρίστησε, για μια ακόμη φορά, τις εταιρείες που διέθεσαν μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων για την ενίσχυση του έργου των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, με στόχο να μπορέσει να λειτουργήσει ακόμη πιο αποδοτικά προς όφελος των ευπαθών ομάδων το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί σε Δήμους όλης της χώρας, με βάση τις ανάγκες που εξέφρασαν αλλά και τη διαθεσιμότητα των χορηγών – εταιρειών, 150 αυτοκίνητα από την «Τoyota ΕΛΛΑΣ», 150 από την εταιρεία ενοικιάσεων «HERTZ», 240 αυτοκίνητα και εθελοντές οδηγοί από την «Παπαστράτος Α.Ε.», 30 από την εταιρεία ενοικιάσεων «SIXT», 20 από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», ενώ συμμετέχουν και 1.400 εθελοντές από τη Νέα Δημοκρατία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet