Παρουσίαση προγράμματος ΥΠ.ΕΝ. για Ταμείο Ανάκαμψης μέσω διαδικτύου από τις 23 έως και τις 25/2
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Παρουσίαση προγράμματος ΥΠ.ΕΝ. για Ταμείο Ανάκαμψης μέσω διαδικτύου από τις 23 έως και τις 25/2

Η  Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) διοργανώνει την παρουσίαση του προγράμματος του ΥΠ.ΕΝ. για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ενημερώνει η Ένωση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση θα γίνει διαδικτυακά το τριήμερο 23 έως 25 Φεβρουαρίου 2021, ενώ στόχος της είναι η πληροφόρηση και ενημέρωση ως προς τους άξονες και τις επιλέξιμες δράσεις του προγράμματος, με σκοπό την έγκαιρη προετοιμασία τους μέχρι την επίσημη έναρξη των σχετικών προσκλήσεων. Η διαδικασία θα γίνει ανά ομάδες, όλων των Δήμων της χώρας.

Στη συνάντηση της Τρίτης 23ης Φεβρουαρίου θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός, Νικόλαος Ταγαράς, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΚΕΔΕ δίνει μεγάλη σημασία στην συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο ανάκαμψης και έχει εγκαίρως καταθέσει κείμενο στα αρμόδια υπουργεία με έμφαση σε πολιτικές που στόχο έχουν:

  • Τη λειτουργία στα επόμενα χρόνια, ψηφιακών Δήμων και έξυπνων πόλεων, μέσα από την επιθετική προώθηση της ψηφιακής σύγκλισης και της ψηφιακής διασύνδεσης όλων των κρατικών υπηρεσιών, ως απαραίτητο στοιχείο εκσυγχρονισμού, που θα υιοθετούν όλα τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία στην καθημερινή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, ώστε να εξυπηρετούμε άμεσα, με χαμηλό κόστος και εξ αποστάσεως τους πολίτες, χωρίς ταλαιπωρία κι άσκοπες μετακινήσεις. Με έξυπνες εφαρμογές που θα καθιστούν την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη.
  • Την ενίσχυση της εξωστρέφειας, μέσω της ανάδειξης των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε πολλαπλασιαστές ισχύος της εθνικής οικονομίας.
  • Την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση σε μόνιμη βάση των τοπικών εισοδημάτων και κατ’ επέκταση, του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.
  • Την ανάδειξη της Αυτοδιοίκησης σε πρωταγωνιστή όσον αφορά την υιοθέτηση «πράσινων πολιτικών» και την αξιοποίηση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας, στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων και των πόλεων, που όχι μόνον προστατεύουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά θα επιτρέπουν την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, με κατεύθυνση σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης για το σύνολο των οχημάτων που διαθέτουν σήμερα οι Δήμοι όλης της χώρας, θα έδινε ώθηση σε εθνικό επίπεδο στην προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στον τομέα αυτό.
  • Την προώθηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων με προτεραιότητα στην ανακύκλωση, αλλά και την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, με δημιουργία σύγχρονων υποδομών, με προτεραιότητα τα νησιά, αγορά σύγχρονου εξοπλισμού από τους Δήμους, αλλά και οργανωμένες δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης κι ενεργοποίησης των πολιτών προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης νέων συνηθειών.
  • Την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, μέσα από την υλοποίηση έργων που καθιστούν τις υποδομές των πόλεων ασφαλέστερες για τη ζωή τους.
  • Την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου Πολιτικής Προστασίας, με διαδημοτικά επιχειρησιακά κέντρα, σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά και εκτέλεση των απαραίτητων έργων υποδομής, που θα προστατεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
  • Την παροχή κινήτρων για την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων, σε συνδυασμό με τις νέες υποδομές που αποκτά η χώρα (νέοι οδικοί άξονες, λιμάνια, σιδηροδρομικά δίκτυα, κ.λπ.).
  • Την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων (φυσικού αερίου, ύδρευσης, οπτικών ινών) σε όλη τη χώρα, σε κάθε Δήμο.
  • Τη μόχλευση ακόμη περισσοτέρων πόρων, μέσω στρατηγικών συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα.

Η ΚΕΔΕ προτείνει παρεμβάσεις και έργα που είναι ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και κοστολογημένα και μπορούν να συμβάλλουν στην ουσιαστική και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εθνικής και τοπικής οικονομίας, επισημαίνει η Ένωση, προσθέτοντας ότι προτείνει οριζόντιες δράσεις, που στόχο έχουν, τόσο την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, όσο και την αποκέντρωση.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, η ΚΕΔΕ σημειώνει τα εξής:

Είναι ένα σχέδιο που αναδεικνύει την εξωστρέφεια και το σύγχρονο πρόσωπο της ελληνικής Αυτοδιοίκησης, που πιστεύει στον εαυτό της και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν οι Δήμοι μας.

Το σχέδιο αυτό, που αποτελεί τη θετική συμβολή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στην εθνική προσπάθεια, σε συνδυασμό με μια σειρά από απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση (αλλαγή του νόμου για τις προμήθειες, διοικητική μεταρρύθμιση, κ.λπ.), θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet