Ποια ήταν η «ατζέντα» στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με την ΠΟΕ-ΟΤΑ
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Ποια ήταν η «ατζέντα» στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 3/6 στο γραφεία της Κενρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) μετάξύ του προέδρου της Ένωσης, Δημήτρη Παπαστεργίου και μελών του Δ.Σ., με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Από πλευράς ΚΕΔΕ στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης, ο β’ αντιπρόεδρος, Δημήτρης Κάρναβος, ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Καφαντάρης και οι επικεφαλής παρατάξεων Γιάννης Λυμπέρης και Γιώργος Ιωακειμίδης.

Στη συνάντηση τέθηκαν από την πλευρά των εργαζομένων σειρά από ζητήματα που αφορούν το καθεστώς απασχόλησής τους, αλλά και τη λειτουργία των Δήμων με βάση τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ υπήρξε σαφής αναφορά κι αναγνώριση στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι εργαζόμενοι στους Δήμους κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, «γεγονός που αναγνωρίζεται κι από τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών».

Για το ζήτημα της καταβολής του έκτακτου επιδόματος, η ΚΕΔΕ ενημέρωσε την ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι το θέμα είχε τεθεί στην κυβέρνηση.

Αναφορικά με τα «βαρέα και ανθυγιεινά» η θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι «καμία από τις σημερινές ειδικότητες δεν πρέπει να εξαιρεθεί».

Με αφορμή την πρόσφατη επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και των Παιδικών Σταθμών, τα μέλη της Ένωσης επεσήμαναν ότι «μετά από συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Παιδείας, βρέθηκε λύση για την κάλυψη με προσωπικό καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, ενώ άμεσα -και πριν τον Σεπτέμβρη- θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Στο αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ περί κατάργησης του άρθρου 178, ο κ. Παπαστεργίου ξεκαθάρισε ότι «δεν πιστεύει στις “ταμπέλες” περί ιδιωτικού ή δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσιών. Υπάρχουν περιπτώσεις που υπηρεσίες πρέπει να συνεχίσουν να έχουν δημόσιο χαρακτήρα γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του Δήμου, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η αναζήτηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις, αφού τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν τη γραφειοκρατία».

Ειδικά για το θέμα των ενοικιαζόμενων οχημάτων προς ιδιώτες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «δεν μπορεί το μέτρο να απορριφθεί συλλήβδην, καθώς υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις κυρίως σε μικρούς Δήμους, που το μέτρο μπορεί να βοηθήσει».

Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» η πάγια θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι χρειάζεται διασφάλιση του υπάρχοντος προσωπικού, το οποίο, όπως σημείωσε, ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην πρόσφατη κρίση, παραπέμποντας σε πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της.

«Για τη Δημοτική Αστυνομία, υπάρχει απόφαση του Δ.Σ., όπου εκφράζεται η αναγκαιότητα να υπάρχει σε κάθε Δήμο και έχει καταθέσει προτάσεις για την στελέχωση και εκπαίδευση του προσωπικού της», υπογράμμισε η Ένωση, ενώ για το πρόγραμμα της οικογενειακής εναρμόνισης ανέφερε ότι «έχει ζητήσει τη διεύρυνση των προγραμμάτων με επιπλέον χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ, ώστε να ενταχθούν και οι εργαζόμενες μητέρες στο Δημόσιο».

Τέλος, επισημάνθηκε ότι η πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 75 εκατ. ευρώ που δόθηκε από την κυβέρνηση προς τους Δήμους «ήταν μια πολύ καλή αρχή, αλλά σίγουρα χρειάζονται επιπλέον χρήματα για την αναπλήρωση των πόρων που η Αυτοδιοίκηση στερήθηκε λόγω των μέτρων για την Covid-19. Χρήματα που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα δώσει» και τα μέλη της Ένωσης κατέληξαν ότι «το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την Αυτοδιοίκηση κι εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές η σταθερή βούληση για διαρκή διάλογο και εποικοδομητική συνεργασία, ώστε μέσα από αυτήν τη διαδικασία να βγουν οι πολίτες ωφελημένοι».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet