Συνάντηση Στ. Πέτσα και Δ. Παπαστεργίου για τα «καυτά» θέματα της Αυτοδιοίκησης
Θεσμικοί Φορείς

Συνάντηση Στ. Πέτσα και Δ. Παπαστεργίου για τα «καυτά» θέματα της Αυτοδιοίκησης

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα είχε την Τετάρτη 18 Μαΐου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στη διάρκεια της οποίας τόνισε και πάλι την αναγκαιότητα στήριξης των Δήμων με έκτακτη επιχορήγηση, προκειμένου να αντεπεξέλθουν «στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους».

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε επεσήμανε στον υπουργό ότι «χωρίς στήριξη, η βιωσιμότητα των Δήμων κινδυνεύει».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συζήτησης του περασμένου Μαρτίου και αφορούσε στην προώθηση του διαλόγου που διεξάγεται ήδη μεταξύ της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και των συναρμόδιων υπουργείων, για την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων στα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας.

Το ενεργειακό κόστος των Δήμων 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους κλυδωνίζει τη βιωσιμότητα των Δήμων. Τα σημερινά κοστολογικά επίπεδα είναι δυσβάστακτα, ακόμη κι αν συνυπολογιστεί η επιδότηση που έχει ήδη δώσει το Κράτος σε κάποια τιμολόγια. Για τον σκοπό αυτό καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει νέα οικονομική ενίσχυση προς τους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

Από την πλευρά του, ο κ. Πέτσας ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ πως επίκειται νέα οικονομική στήριξη ύψους 100 εκατ. μέσα στον Ιούνιο.

ΔΕΥΑ

Το αντίστοιχο πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν και οι ΔΕΥΑ των Δήμων, αλλά και οι Δήμοι με Διευθύνσεις Ύδρευσης, που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών δικτύων ύδρευσης, έθεσαν εκ νέου οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ στην ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., για το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε διαδικασία ανάλυσης των οικονομικών στοιχείων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το συγκεκριμένο ζήτημα στο προσεχές διάστημα.

Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό οι εντάξεις έργων στο πρόγραμμα, έχοντας ως προτεραιότητα την ευρύτερη δυνατή γεωγραφική κάλυψη, με σκοπό κάθε Δήμος της χώρας να επωφεληθεί από την αναπτυξιακή δυναμική του. «Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι ο μεγάλος μας στόχος», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον χρόνο των εκλογών της Αυτοδιοίκησης 

Ερωτώμενος για το σενάριο περί μετατόπισης του χρόνου των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση που συζητείται πολύ έντονα, o κ. Πέτσας δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν έχει συζητηθεί ποτέ σε κυβερνητικό επίπεδο η παράταση της θητείας. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον εκλογικό νόμο για τη σταθερότητα στον εκλογικό κύκλο, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών δεν τέθηκε ποτέ και από κανέναν τέτοιο ζήτημα.

Την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εκπροσώπησαν στη σημερινή συνάντηση, πλην του προέδρου της, ο α’ αντιπρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου, ο β’ αντιπρόεδρος Δημήτρης Κάρναβος, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Γιάννης Μουράτογλου και ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Γιάννης Καραγιάννης.

Από πλευράς υπουργείου παρευρέθηκαν στη συνάντηση, πλην του κ. Πέτσα, ο γ.γ. του υπουργείου Μιχάλης Σταυριανουδάκης και υπηρεσιακά στελέχη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet