Συνέδριο ΚΕΔΕ: Διαχείριση των αποβλήτων και προώθηση της ανακύκλωσης
Θεσμικοί Φορείς

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Διαχείριση των αποβλήτων και προώθηση της ανακύκλωσης

Το ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση αποβλήτων και προώθηση της ανακύκλωσης και η εφαρμογή του Ν. 4819/2021 από τους Δήμους  συζητήθηκε διεξοδικά σε παράλληλη εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου.

Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο πρόεδρος Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, ο διευθύνων σύμβουλος ΕΟΑΝ, Νίκος Χιωτάκης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, θέτοντας στο τραπέζι της συζήτησης, μεταξύ άλλων, το ζήτημα του τέλους ταφής των απορριμμάτων, ζήτησε την αναστολή της είσπραξής του, τουλάχιστον μέχρι το τέλος  αυτής της προγραμματικής περιόδου 31/12/23. Επισήμανε ακόμη ότι το νέο νομοσχέδιο «έχει φιλόδοξους στόχους», πέρα από τα σημεία στα οποία υπάρχει διαφωνία, «θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε, αλλά και πώς να κινηθούμε, τι διεκδικούμε και τι κάνουμε. Θα πρέπει από εδώ και πέρα να ξεκινήσουμε κάνοντας κάποια κτήρια, ας πούμε περιβαλλοντικά πιο πράσινα, γιατί το δικό μας παράδειγμα πρέπει να δουν οι δημότες για να παραδειγματιστούν και να το πράξουν».

«Επικροτούμε  την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που είναι πλέον νόμος του κράτους, με βασικό σύνθημα Οδηγός για τη Διαλογή στην Πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών» επισήμανε ο κ. Μιχάλης Γεράνης, από την πλευρά του, προσθέτοντας ότι οι δήμαρχοι πρέπει να βάλουν ψηλά στην ατζέντα τη διαλογή στην πηγή. «Να κάνουμε μεγάλα βήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουμε χάσει χρόνο αλλά τώρα πλέον μπαίνει το νερό στο αυλάκι» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο νόμος για τη διαχείριση των αποβλήτων δεν είναι τίποτε άλλο από μία ιεράρχηση και τακτοποίηση των δράσεων που πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια για να ξεφύγουμε από την κακή θέση την οποία βρισκόμαστε» επισήμανε ο κ. Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση και τομή του νομοσχεδίου την  εφαρμογή του «Πληρώνω Όσο Πετάω», λέγοντας ότι «είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να οδηγηθούμε στην ταφή εκεί που την έχουμε βάλει ως στόχο το 2030».

Στον σημαντικό ρόλο που θα έχει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης  στη νέα πραγματικότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης αναφέρθηκε ο πρόεδρός του Νίκος Χιωτάκης. Παράλληλα τόνισε ότι ο ρόλος του οργανισμού θα είναι επιτελικός και θα επιβλέπει τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης. «Θέλουμε να είμαστε ο  κόμβος ανάμεσα στην κυβέρνηση, στα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, στους Δήμους και βεβαίως στην κοινωνία των πολιτών» τόνισε.

«Όλοι θα συμφωνήσουμε για την ολοκλήρωση των έργων των ΜΕΑ και των ΜΕΒΑ, αλλά τις περισσότερες φορές η ολοκλήρωσή τους δεν εξαρτάται από την πρόθεση των δικαιούχων», επεσήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας,  «αλλά κυρίως από την ανταπόκριση των υπηρεσιών της πολιτείας, που τις περισσότερες φορές αστοχούν καταστρατηγούν, καθυστερούν, τιθέμενους χρόνους έκδοσης αδειών και αξιολόγηση,  προτάσεων».

Διαβάστε αναλυτικά τις τοποθετήσεις

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet