Συνεργασία ΚΕΔΕ και ΣΕΠΕ με σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Συνεργασία ΚΕΔΕ και ΣΕΠΕ με σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων

Στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ψηφιακή τεχνολογία στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου μοντέλου οργάνωσης και διοίκησης των ΟΤΑ, με προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους σε σύγχρονους «Έξυπνους Δήμους», συμφώνησαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ, στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ και μέλη του προεδρείου της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, Γιάννη Τσιάμη, επιβεβαιώθηκε πως η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου ψηφιακού μετασχηματισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και προοπτικών που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), αποτελεί κοινό σκοπό και στρατηγική επιδίωξη.

Επίσης, η Ένωση σημειώνει ότι απόλυτη υπήρξε και η ταύτιση αναφορικά με την αναγκαιότητα στενής συνεργασίας μεταξύ ΣΕΠΕ και ΚΕΔΕ για την έγκαιρη υλοποίηση των αναγκαίων ψηφιακών μεταρρυθμίσεων μέσα από ρεαλιστικές, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές λύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την επεξεργασία του σχεδίου δράσης «Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση 2030», συνεχίζει η ΚΕΔΕ, ενώ προσθέτει πως σκοπός της ομάδας εργασίας είναι η εκπόνηση ενός αναλυτικού και ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Ελληνικών ΟΤΑ Α’ βαθμού.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση επισημαίνει ότι το σχέδιο για την «Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση 2030» περιλαμβάνει όλες τις βασικές διαδικασίες που απαιτούνται για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, αυτοματοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών, διά μέσου πληροφοριακών συστημάτων τα οποία θα διαλειτουργούν πλήρως με τα συστήματα της περιφερειακής και της κεντρικής διοίκησης.

Σκοπός είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων προς τους πολίτες δημοτικών υπηρεσιών, η σημαντική εξοικονόμηση πόρων, η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων από πλευράς πολιτών, καθώς και η αποδοτικότερη, φιλικότερη και πιο «πράσινη» λειτουργία των ελληνικών πόλεων, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, υπογραμμίζει ΚΕΔΕ στη σχετική ανακοίνωση.

O κ. Παπαστεργίου αναφέρει ότι «για την ΚΕΔΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη από τον Αύγουστο υποβάλει προς την κυβέρνηση μια σειρά από προτάσεις για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται ο ψηφιακός δεκάλογος για έξυπνες και βιώσιμες πόλεις. Σκοπός μας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων (με πλατφόρμες καταγραφής αιτημάτων, συστήματα “έξυπνης” διαχείρισης μιας σειράς λειτουργιών, της στάθμευσης, της διαχείρισης δημοτικών στόλων οχημάτων, λαϊκών αγορών, πλατφόρμες διαβούλευσης πολιτών, εκπαίδευσης και κατάρτισης υπαλλήλων και αιρετών, εισαγωγή ρομποτικής στα σχολεία, αναβάθμιση ψηφιακών σχολικών υποδομών, συστήματα ευφυών μεταφορών κ.λπ.). Καθώς και η πρόταση “Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση”, που αφορά την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών ως την επόμενη διοικητική και λειτουργική μεταρρύθμιση τις δημόσιας διοίκησης.

»Στον ΣΕΠΕ αναγνωρίζουμε τον ρόλο του στρατηγικού εταίρου και του αξιόπιστου θεσμικού συνομιλητή, με τον οποίο μπορούμε από κοινού να αναπτύξουμε δράσεις που θα υπηρετούν τον σκοπό της Αυτοδιοίκησης για ψηφιακούς Δήμους».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου, τονίζει πως «ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάθε πόλης σε “Έξυπνη πόλη” αποτελεί κρίσιμη επιλογή, αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση λειτουργίας μίας σύγχρονης χώρας. Ο ΣΕΠΕ και οι εταιρείες μέλη του θα συμβάλλουν, σε αυτήν τη σημαντική συνεργασία που ξεκινάμε σήμερα με την ΚΕΔΕ, με την τεχνογνωσία και τη διεθνή εμπειρία μας, ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα απεριόριστα οφέλη του “Internet of Things”, του AI, του “Cloud” και των “Big Data”, για σύγχρονες ψηφιακές πόλεις».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet