Τα… βρήκαν υπουργείο Ανάπτυξης και ΕΝΠΕ για τα προγράμματα των Περιφερειών
thestival.gr
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Τα… βρήκαν υπουργείο Ανάπτυξης και ΕΝΠΕ για τα προγράμματα των Περιφερειών

Απόλυτη συμφωνία της κυβέρνησης αναφορικά με τη θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) σχετικά με την απρόσκοπτη υλοποίηση των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ προέκυψε σήμερα, Μ. Τετάρτη 15/4, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν όλοι οι περιφερειάρχες της χώρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα να μην «παγώσουν» τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα έργα που έχουν προγραμματίσει οι Περιφέρειες και να μην απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα και δράσεις στο ΕΣΠΑ των Περιφερειών.

Απ. Τζιτζικώστας: Στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας «οι Περιφέρειες, με πνεύμα συνεργασίας, βάζουν από την πρώτη στιγμή πλάτη στον κοινό στόχο της κυβέρνησης και της κοινωνίας να σταθεί ξανά η Ελλάδα στα πόδια της, μετά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Κοινός στόχος είναι, αφού ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση, να στηριχθεί η οικονομία και οι επιχειρήσεις και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

»Είμαστε αποφασισμένοι όλοι οι περιφερειάρχες να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Ως ΕΝΠΕ πήραμε ξεκάθαρη θέση ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε “πάγωμα” των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ούτε υλοποίησή τους με προαπαιτούμενη τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης. Μια τέτοια απόφαση θα έθετε σε κίνδυνο συνολικά την οικονομία και την ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες, ενώ θα παρέπεμπε στις καλένδες μια σειρά από αναγκαία έργα και προγράμματα.

»Ως περιφερειάρχες ζητούμε να συνεχιστούν τα προγράμματα απρόσκοπτα, να υλοποιηθούν τα έργα που είναι σε εξέλιξη και να χρηματοδοτηθούν τα έργα που έχουν σχεδιαστεί. Ταυτόχρονα, με τη διαδικασία της υπερ-δέσμευσης, να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν τα περιφερειακά προγράμματα στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, διασφαλίζοντας ότι δεν πρόκειται να χαθούν πολύτιμοι ευρωπαϊκοί πόροι. Τη λύση αυτή δέχεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ικανοποιούνται και οι έκτακτες ανάγκες της κεντρικής διοίκησης για την πανδημία του κορωνοϊού, όχι σε βάρος όμως των αναγκών των τοπικών κοινωνιών».

Άδ. Γεωργιάδης: Δεν πρόκειται να διαταραχθεί ο προγραμματισμός των Περιφερειών

Ο κ. Γεωργιάδης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι «σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ακυρωθεί ο σχεδιασμός των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ούτε να “παγώσουν” τα έργα των Περιφερειών. Το υπουργείο ζήτησε τα στοιχεία της πορείας υλοποίησης των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αξιοποιηθούν στο σύνολό τους οι διαθέσιμοι πόροι και δεν θα χαθεί ούτε ευρώ από το ΕΣΠΑ. Δεν πρόκειται να διαταραχθεί ο προγραμματισμός των Περιφερειών, δεν πρόκειται να ακυρωθούν έργα, δεν πρόκειται να σταματήσουν οι εντάξεις νέων αναγκαίων περιφερειακών έργων στο ΕΣΠΑ. Θέλουμε μόνο να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες πόρων».

«Συμφωνούμε επίσης με την πρόταση για υπερ-δέσμευση πόρων», είπε επίσης ο υπουργός, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τους περιφερειάρχες για την «υπεύθυνη και γόνιμη στάση τους στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και στη μεγάλη μάχη της επόμενης μέρας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού».

Τ. Θεοδωρικάκος: Οι Περιφέρειες θα έχουν ισχυρό ρόλο την επομένη της κρίσης

Τον θετικό ρόλο των Περιφερειών στην κρίση εξήρε και ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι «συμβάλλουν τα μέγιστα στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην εφαρμογή των αναγκαίων αποφάσεων, λόγω της πανδημίας». Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε, ακόμη, ότι «η εκχώρηση αρμοδιοτήτων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, θα συνεχιστεί, ώστε οι Περιφέρειες να έχουν ακόμη πιο ισχυρό ρόλο την επομένη της κρίσης», ενώ έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και την ένταξη τοπικών και περιφερειακών έργων, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι να υλοποιηθούν στο σύνολό τους και τα έργα που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”».

Οι 13 Περιφερειάρχες έθεσαν επίσης στον κ. Σκυλακάκη το αίτημά τους για αύξηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των Περιφερειών, μετά τα νέα δεδομένα.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας, ευχαρίστησε τους συναρμόδιους υπουργούς για την πολύ καλή συνεργασία και την άμεση διευθέτηση του ζητήματος, με το βέλτιστο τρόπο, προκειμένου οι Περιφέρειες να συμβάλλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ να συνεχίσουν να υλοποιούνται κανονικά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet