Τα 14 «καυτά» θέματα που απασχόλησαν το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στο Λουτράκι
Θεσμικοί Φορείς

Τα 14 «καυτά» θέματα που απασχόλησαν το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι συνεδρίασε την Τρίτη 6/10 το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), σε μια προσπάθεια για διά ζώσης συνεδρίαση μετά από πολλούς μήνες. Η επιλογή του Λουτρακίου έγινε αφού ελήφθησαν υπόψη τα υγειονομικά μέτρα πρόληψης που ισχύουν ως τις 31 Οκτωβρίου στην Αττική.

Στη συνεδρίαση, όπου συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα της ηλεκτροκίνησης, συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με τον γ.γ. Ηλεκτροκίνησης, Ευθύμιο Μπακογιάννη και τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, κ. Σταθόπουλο.

Ανάμεσα στα θέματα που εξέτασε το Δ.Σ. ήταν:

  1. 10 μήνες θητεία: Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στους δέκα μήνες θητείας που συμπληρώνει η νέα διοίκηση, τονίζοντας ότι «σε αυτό το μικρό διάστημα κληθήκαμε να διαχειριστούμε μεγάλες κρίσεις, τη μεγαλύτερη υγειονομική πανδημία των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές». 
  2. «Βοήθεια στο Σπίτι»: Σε συνεργασία με το ΥΠ.ΕΣ. διασφαλίστηκε η ανεμπόδιστη συνέχιση της εργασίας των εργαζόμενων.
  3. Πόροι Αυτοδιοίκησης: Σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών  (Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας), στο οποίο έχει συμπεριληφθεί η πρόβλεψη για μεταφορά της αρμοδιότητας της διοίκησης και διαχείρισης των Ιερών Ναών εντός των κοιμητηρίων, από τους Δήμους που ανήκε μέχρι σήμερα, στις οικείες Μητροπόλεις, η Ένωση θα συμφωνούσε μόνον εφόσον παράλληλα υπήρχε η πρόβλεψη οι πόροι που αφαιρούνται από τους Δήμους να αναπληρωθούν άμεσα.
  4. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για αρμοδιότητες Δήμων, νέος κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκλογικός νόμος: Η ΚΕΔΕ θα στείλει στην αρμόδια επιτροπή που έχει δημιουργηθεί, αλλά και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών τις δικές της προτάσεις. Αφού ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες, θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι το περιεχόμενο του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, εγχείρημα πάνω στο οποίο ήδη εργάζεται η Επιτροπή Θεσμών της. Εφόσον ολοκληρωθούν τα δύο αυτά ζητήματα στην ατζέντα θα μπει και το ζήτημα του εκλογικού συστήματος.
  5. Διαχείριση φυσικών καταστροφών: Προτάθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ η δημιουργία μιας task force, σε συνεργασία με τον καθηγητή Ευθ. Λέκκα. Θα είναι μια εξειδικευμένη ειδική ομάδα τεχνοκρατών από την ΚΕΔΕ, που σε ανάλογες περιπτώσεις θα είναι πάντα στο πλευρό των δημάρχων,  ώστε τις δύσκολες ώρες να ενισχύσουν το έργο τους, αξιοποιώντας τις γνώσεις και εμπειρίες τους.
  6. Κατανομή έκτακτης χρηματοδότησης στους Δήμους για την αντιμετώπιση της Covid-19: Στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τέθηκε το ζήτημα που έχει παρατηρηθεί, όσον αφορά την κατανομή των πόρων 2ης δόσης της έκτακτης χρηματοδότησης των 40 εκ. ευρώ προς τους Δήμους από το ΥΠ.ΕΣ., για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο κ. Δ. Παπαστεργίου, από το ΥΠ.ΕΣ. έγινε μία προσπάθεια δίκαιης και βάσει πραγματικών δεδομένων κατανομής της έκτακτης βοήθειας. Υπήρξαν παρόλα αυτά τεχνικά ζητήματα με Δήμους που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί.
  7. Αποπληρωμή υποχρεώσεων Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων: Στο Δ.Σ. έγινε εκ νέου συζήτηση για την επιτακτική ανάγκη να γίνει δεκτό το αίτημα των Δήμων για νέα τρίμηνη παράταση αποπληρωμής των υποχρεώσεων των Δήμων προς το ΤΠΔ, και αναχρηματοδότησης των σημερινών δανειακών υποχρεώσεων, με παράλληλη μείωση των σημερινών επιτοκίων.
  8. Ενημέρωση για την Ηλεκτροκίνηση – Σταθμοί φόρτισης στους Δήμους: Ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για το πρόγραμμα προώθησης της ηλεκτροκίνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη  τους τελευταίους μήνες, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ),  που αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος, υποχρέωση των Δήμων αλλά και δράση που χρηματοδοτείται.
  9. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρία: Ο ειδικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ, Γεράσιμος Φεσσιάν, επεξεργάστηκε τις θέσεις της ΚΕΔΕ, στην προσπάθεια που γίνεται για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει οι πόλεις να καταστούν  φιλικές και προσβάσιμες για κάθε άτομο, χωρίς αποκλεισμούς.
  10. Πλατφόρμα Αδήλωτων Τετραγωνικών: Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ενημερώθηκε για την πετυχημένη λειτουργία μέσα από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των αδήλωτων τετραγωνικών. Με την πρωτοβουλία αυτή κι αφού οι δηλώσεις επεξεργαστούν από τους Δήμους, τα ταμεία τους θα ενισχυθούν σε ετήσια βάση με περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ.
  11. Αγορά Εξοπλισμού καθαριότητας, μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ»: Στο Δ.Σ. με ικανοποίηση υποδέχτηκε τη νέα πρόσκληση του ΥΠ.ΕΣ. μέσω του «Φιλόδημος ΙΙ», για μηχανήματα έργου στους Δήμους με πληθυσμό >50.000 κατοίκων. Παράλληλα, περιμένει τις επόμενες ημέρες την αντίστοιχη πρόσκληση για τους μικρότερους Δήμους
  12. Πρόταση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό: Η Αυτοδιοίκηση δείχνει την έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξή της στα νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης. Είναι πλέον δεδομένο ότι η λύση των μεγάλων κέντρων δεν είναι αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες.
  13. Ενίσχυση των Δήμων με πρόσθετο προσωπικό καθαριότητας – Δεν είναι λύση τα κλειστά σχολεία: Διαπιστώθηκε ότι είναι αναγκαία η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, αφού οι ανάγκες των σχολείων είναι αυξημένες. Ο τρόπος υπάρχει μέσω προσλήψεων για διάστημα 4+4 μηνών, αυτό που χρειάζεται όμως είναι πρόσθετη χρηματοδότηση των Δήμων μέσω ενός πιο ξεκάθαρου μηχανισμού για τις δαπάνες Covid. Προϋπόθεση όμως είναι να ανοίξουν τα σχολεία, γιατί οι καταλήψεις και τα κλειστά σχολεία δεν λύνουν προβλήματα.
  14. Προσυνεδριακές συναντήσεις ΚΕΔΕ: Λόγω της πανδημίας κι εξαιτίας της αδυναμίας να διεξαχθεί ένα μεγάλο ανοικτό συνέδριο, παρουσία εκατοντάδων συμμετεχόντων, όπως συνέβαινε προ κορωνοϊού, η ΚΕΔΕ θα διοργανώσει 10 προσυνεδριακές συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, το Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος θα εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης για τους πληττόμενους κατοίκους της Καρδίτσας, για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης του Δικαστηρίου, αλλά και υπέρ του αρμενικού λαού που πλήττεται και πάλι από πολεμικές συγκρούσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet