Τηλεδιάσκεψη Απ. Τζιτζικώστα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ch. Michel
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Τηλεδιάσκεψη Απ. Τζιτζικώστα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ch. Michel

Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, είχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην οποία του έθεσε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως ενημερώνει η ΕΝΠΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να προκαλεί κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορεί να είναι ανεκτή η απαράδεκτη συμπεριφορά της. Πρέπει να καταλάβει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις οφείλει να είναι και αποφασιστική και άμεση και αποτελεσματική, γι’ αυτό και επιμένουμε στην εξέταση επιβολής κυρώσεων».

Επίσης, ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας:

«Δεν μπορούν ορισμένες μόνο ευρωπαϊκές Περιφέρειες να καλούνται να διαχειριστούν ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, που αφορά σε όλη την Ευρώπη. Οι Περιφέρειες, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, σηκώνουν σήμερα όλο το βάρος του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Απαιτείται συνεργασία και αλληλεγγύη από όλους για να μην κλονιστεί η ενότητα της Ε.Ε. και η εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι χρέος όλων να συμμετέχουν ενεργά στην εξεύρεση λύσεων και να επωμιστούν τα βάρη ενός δίκαιου αναλογικού επιμερισμού του ζητήματος».

Ο κ. Michel, ειδικά για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, υπογράμμισε ότι «ένα ευρωπαϊκό μέτωπο αλληλεγγύης είναι απαραίτητο σήμερα όσο ποτέ».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη συζήτηση των κ.κ. Τζιτζικώστα και Michel τέθηκαν τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους δυο κορυφαίους θεσμούς της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού βηματισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού και της ταχείας ανάκαμψης της Ευρώπης.

Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε στον κ. Michel το ζήτημα του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε. και των πόρων του Next Generation EU, τονίζοντας ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να έχουν αυξημένη ευθύνη, αλλά και συμμετοχή, καθώς μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων, που θα διατεθούν για την ανάκαμψη της Ευρώπης.

«Το επόμενο διάστημα οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά αυξημένες δαπάνες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και ταυτόχρονα μειωμένα έσοδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών επιθυμεί την ταχύτερη δυνατή έγκριση του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ, ώστε οι παρεμβάσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες να αρχίσουν άμεσα και να γίνει πράξη η κοινή βούληση σε αυτή την κρίση να μη μείνει κανένας πολίτης μόνος του, κανένας πολίτης πίσω. Επίσης, είναι κοινή μας πεποίθηση ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι πόροι για τη Συνοχή», επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Για την υγειονομική κρίση και την πανδημία του κορωνοϊού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών υπογράμμισε ότι απαιτείται αλληλεγγύη, υιοθέτηση των καλών πρακτικών, αλλά και συμμετοχή όλων των επιπέδων διακυβέρνησης (ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό) στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Ζήτησε στενή συνεργασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Επιπροσθέτως, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να έχουν αυξημένη συμμετοχή στις δράσεις που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και πως η Πράσινη Συμφωνία και η Ψηφιακή Μετάβαση μπορούν να έχουν απτά αποτελέσματα μόνο αν οι περιφερειακές και τοπικές αρχές έχουν συμμετοχή, τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στην υλοποίησή τους.

Ο κ. Michel από την πλευρά του τόνισε πως «οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι δεδομένο ότι θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία ανάκαμψης της Ευρώπης».

Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και πρότεινε στον κ. Michel την από κοινού διοργάνωση «τοπικών διαλόγων», στις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης, ώστε συμμέτοχοι σε αυτή τη διαδικασία να είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet