Όσα ειπώθηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα ΚΕΔΕ-Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στους Δήμους
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Όσα ειπώθηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα ΚΕΔΕ-Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στους Δήμους

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη 10 Ιουνίου η διαδικτυακή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδoς (KΕΔΕ) και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Στην ημερίδα που έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει η ΚΕΔΕ και η ΕΑΔ, συμμετείχαν περισσότεροι από 300 δήμαρχοι, αυτοδιοικητικοί, καθώς και στελέχη του Δημόσιου Τομέα.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των νέων δεδομένων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στους Δήμους με το νέο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου μετά την ψήφιση του Νόμου 4795/2021 που καθορίζει το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου και τη λειτουργία των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στον δημόσιο τομέα-και στους Δήμους. Στην Ημερίδα απεύθυνε χαιρετισμό με παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΚΕΔΕ να αναπτύξουν το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα του Εσωτερικού Ελέγχου, επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα να οικοδομηθεί ένα σταθερό, συνεκτικό και ρωμαλέο σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση ώστε να εμπεδωθεί μία νοοτροπία διαφάνειας και ακεραιότητας που θα συνδράμει στη βελτίωση του παραγόμενου διοικητικού προϊόντος. Παράλληλα, ο κ. Βορίδης εξέφρασε τη βούληση «το συγκεκριμένο σύστημα να βρει εφαρμογή και στους Δήμους προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να αποκτήσουν το δικό τους ρωμαλέο σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, από το θετικό αποτύπωμα του οποίου θα επωφεληθεί τόσο η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και οι Έλληνες δημότες».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην ομιλία του τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η αλλαγή νοοτροπίας, τόσο στην εσωτερική λειτουργία των ΟΤΑ, όσο και την εικόνα της Δημόσιας Διοίκησης, που οφείλει να αλλάξει προς όφελος των πολιτών.

Ο κ. Παπαστεργίου ευχαρίστησε για την συνεργασία τους, τον διοικητή της ΕΑΔ, Άγγελο Μπίνη, καθώς και τα στελέχη της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ που συμμετέχουν στον σχεδιασμό, υλοποίηση και ανάπτυξη του Προγράμματος Εφαρμογής των μηχανισμών και επιμέρους στοιχείων του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου (Internal Control System) στους ΟΤΑ, ιδίως ως προς την οργάνωση της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου (Internal Audit Unit).

Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε:

«Καλωσορίζουμε και υιοθετούμε τη λειτουργία του Εσωτερικού Ελέγχου στους Δήμους. Για όλους εμάς που υπηρετούμε την Τ.Α. Πρώτου Βαθμού, αιρετούς, αλλά και υπαλλήλους η έννοια του Ελέγχου είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.

»Η διαφάνεια, η προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και η αποτελεσματικότητα αποτελούν τις βασικές αρχές άσκησης διοίκησης, αρχές οι οποίες επιτυγχάνονται με την ορθή λειτουργία Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου.

»Θέλουμε να υπηρετούμε Δήμους απαλλαγμένους από μια εικόνα του παρελθόντος, θέλουμε να απομονώσουμε τις πρακτικές που δημιούργησαν την εικόνα της μη χρηστής διοίκησης, για να το πω κομψά, θέλουμε να έχουμε έναν σύμμαχο για να αποφεύγουμε λάθη και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.

»Η κατάρτιση των στελεχών που απαιτούνται σκοντάφτει πάντα στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, στους Δήμους που λόγω της κινητικότητας αποψιλώνονται από ικανά και έμπειρα στελέχη. Γι’ αυτό θα επιμείνουμε, όπως και στη φάση της διαβούλευσης, να ξεκινήσει μεν η υποχρεωτική λειτουργία του στους μεγάλους Δήμους, αλλά να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος για τη μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων, στο διάστημα της οποίας θα πιστοποιηθούν ως εσωτερικοί ελεγκτές υπάλληλοι των Δήμων, θα γίνει σταδιακά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των Συστημάτων, θα εξειδικευτούν τα κριτήρια και ο τρόπος λειτουργίας, με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των Δήμων. Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας που τρέχουμε με την ΕΑΔ και την ΕΕΤΑΑ θα μας ανταμείψει όλους».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet