Κίνημα Ανατροπής: «Δεν ξεχνούν οι δήμαρχοι, κ. Μπουτάρη»
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Κίνημα Ανατροπής: «Δεν ξεχνούν οι δήμαρχοι, κ. Μπουτάρη»

Σε σκληρό ύφος απαντά το «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και πιο συγκεκριμένα σε άρθρο του περί αλλαγής νοοτροπίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Στην απάντησή του το Κίνημα χαρακτηρίζει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ως «δήθεν ανεξάρτητο και αδέσμευτο κομματικά δήμαρχο» που έχει συνδεθεί με τον χώρο της Κεντροαριστεράς και επισημαίνει ότι δήμαρχοι, όπως ο κ. Γ. Μπουτάρης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, «θέλουν τη μερίδα του λέοντος από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των μικρότερων Δήμων και την ΚΕΔΕ μόνο για τους εαυτούς τους», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που ακολουθεί.

Με ανατροπή το νέο ξεκίνημα στην Αυτοδιοίκηση και όχι με υλικά του παρελθόντος

Η δημιουργία της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής πρωτοβουλίας «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», έχει κερδίσει την ευρεία στήριξη τόσο από τους 145 δημάρχους, όπου μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει την ιδρυτική μας διακήρυξη, όσο και εκατοντάδων αυτοδιοικητικών στελεχών από όλη την Ελλάδα. Η στήριξη αυτή ενοχλεί κι ανησυχεί.

Ενοχλεί και ανησυχεί πρόσωπα όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος συμμετέχει σε μία πρωτοβουλία δήθεν «ανεξάρτητων και αδέσμευτων κομματικά δημάρχων», οι οποίοι προσπαθούν να συνεχίσουν να ελέγχουν και για τα επόμενα χρόνια, τα όργανα της Αυτοδιοίκησης εξυπηρετώντας τις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις.

Η επίθεση του «συναδέλφου» δημάρχου Θεσσαλονίκης, στο Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση μέσα από άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή*, κρύβει πανικό. Αναδεικνύει τον φόβο που νιώθουν για την ανατροπή που δρομολογεί στα αυτοδιοικητικά δρώμενα η ισχυρή συμμαχία δεκάδων δήμων από όλη τη χώρα που έχει συγκροτηθεί, η οποία έχει έναν και μόνο στόχο: τη δημιουργία μίας θεσμικά ισχυρής, λειτουργικά ανεξάρτητης και οικονομικά αυτάρκους Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Γ. Μπουτάρης δεν είναι κομματικά αδέσμευτος, όπως ψευδώς ισχυρίζεται. Όλοι γνωρίζουν ποιο κόμμα τον στήριζε και τι δήλωνε προεκλογικά. Όλοι καταλαβαίνουν γιατί σήμερα το ξεχνάει όπως και οι άλλοι δήθεν ανεξάρτητοι δήμαρχοι που συμμετέχουν στην ίδια με αυτόν ομάδα. Δεν δικαιολογούνται, γιατί είναι αυτοί που αναζητούσαν τις κομματικές στηρίξεις μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους. Αν το ξέχασαν, εμείς αλλά και οι πολίτες που τους ψήφισαν θα τους το υπενθυμίζουμε.

Πόσο ανεξάρτητοι κομματικά μπορεί να είναι οι κ.κ. Μπουτάρης, Καμίνης, Ιωακειμίδης, κ.λπ., όταν έχουν οι ίδιοι συνδέσει τη δήθεν ανεξάρτητη αυτοδιοικητική πρωτοβουλία τους, με το εγχείρημα της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς; Γι΄ αυτούς, το διακύβευμα των εκλογών στην ΚΕΔΕ και στις ΠΕΔ, είναι η ανασύνθεση της δήθεν Κεντροαριστεράς, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθούν να παραπλανήσουν συναδέλφους τους, προκειμένου να αποκτήσουν ρυθμιστικό ρόλο στην ΚΕΔΕ. Αντίθετα, για εμάς, το Κίνημα Ανατροπής, το διακύβευμα είναι η αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης. Γι΄ αυτό κι έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας με δημάρχους και αυτοδιοικητικά στελέχη που προέρχονται από όλους τους κομματικούς χώρους.

Ο κ. Γ. Μπουτάρης δεν μπορεί να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία. Γιατί είναι αυτός που ζήτησε τη στήριξή της και πέτυχε να ψηφισθεί προς όφελος του, ένα μήνα πριν τις εκλογές, η γνωστή «φωτογραφική» νομοθετική διάταξη που του εξασφάλισε το δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Πώς λοιπόν «ζώνεται τα φυσεκλίκια της ανεξαρτησίας» απέναντι στην κεντρική εξουσία, όταν ο ίδιος κατάφερε να εξαρτάται η αυτοδιοικητική του επιβίωση από «φωτογραφικές» νομοθετικές παρεμβάσεις;

Ο κ. Γ. Μπουτάρης ήταν ο πρωτεργάτης της Ελληνογερμανικής Συμμαχίας με το πρόσφατο ερωτηματολόγιο που στάλθηκε στους δήμους. Τη μία μέρα ανύψωσε σημαία ευκαιρίας στον κ. Φούχτεν, την άλλη τον υποβιβάζει δήθεν διαφωνώντας ανάλογα με τις επιδιώξεις του. Πιστεύετε ότι όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν τι συμβαίνει;

Επίσης, οι κ.κ. Καμίνης, Μπουτάρης και οι άλλοι δήμαρχοι μεγάλων πληθυσμιακά δήμων που συμμετέχουν στην ίδια ομάδα και συμμετείχαν μέχρι σήμερα στα όργανα της ΚΕΔΕ, έχουν αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν, ότι ενδιαφέρονται μόνο για τους εαυτούς τους ενώ αδιαφορούν για τα προβλήματα των μικρών Δήμων. Τους ενδιαφέρει να μην αλλάξει τίποτα, ώστε να εξακολουθούν να αποσπούν τη «μερίδα του λέοντος» από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των μικρότερων Δήμων. Ήθελαν την ΚΕΔΕ μόνο για τους εαυτούς τους και όταν τους ρωτάμε, τι έκαναν για την Αυτοδιοίκηση, δεν έχουν τίποτα να επιδείξουν.

Οι προσεχείς εκλογές των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ αποτελούν ευκαιρία για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να αναβαθμίσουμε το κύρος του θεσμού που υπηρετούμε. Θέλουμε να ανατρέψουμε τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στο ανώτερο όργανο του θεσμού, ώστε μέσα από τη νέα ΚΕΔΕ να εκφραστεί ισότιμα κάθε δήμος, ανεξάρτητα από το μέγεθος του, γιατί για μας οι δήμοι αποτελούν μοναδικά και ξεχωριστά κύτταρα δημοκρατίας, ίσης σημασίας.

Τέλος, σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας, εμείς έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο και ατζέντα διεκδικήσεων.

Στόχος μας είναι να καταστεί η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικός συν-διαμορφωτής της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Να έχουμε ρόλο και λόγο στη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Αναζητούμε την αναβάθμιση του θεσμού που υπηρετούμε μέσα από την προωθούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. Διεκδικούμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις κι όχι να στηρίζουμε τη λειτουργία μας στη «φιλανθρωπία» και τις σκοπιμότητες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που δεν γνωρίζουμε ούτε ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές, ούτε και τι σκοπούς εξυπηρετούν.

Με την ευρύτατη στήριξη των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, όλοι μαζί, θα πετύχουμε την ανατροπή ώστε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για τον θεσμό, προς όφελος των πόλεων και των δημοτών μας.

*Καθημερινή Κυριακής, φύλλο 14ης Σεπτεμβρίου 2014

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet