ΚΕΔΕ: Ανησυχία για την υγεία των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Ανησυχία για την υγεία των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές

Η προστασία της υγείας των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές, η πραγματοποίηση περιβαντολογικών μετρήσεων (εδάφους, υπεδάφους και ατμόσφαιρας) και η αναγκαιότητα εκπόνησης σχεδίων διαφυγής των πολιτών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ήταν το αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, με εκπροσώπους του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πατρών την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, ο καθηγητής Δυναμικής – Τεκτονικής  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Πανέτσος, επιστημονικοί συνεργάτες και στελέχη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στους κινδύνους για την υγεία, τόσο των κατοίκων, όσο και των εθελοντών και των επισκεπτών των πληγεισών περιοχών, λόγω των τοξικών ουσιών που εκλύθηκαν από την πυρκαγιά.

Επιπλέον, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι, συζητήθηκε η ανάγκη εκπόνησης σε κάθε Δήμο της χώρας σχεδίου διαφυγής του πληθυσμού, μετά την εκδήλωση έκτακτου περιστατικού (πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα, ατύχημα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κ.λπ.). Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει συνεργασία της ΚΕΔΕ με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Όπως είχε έγκαιρα επισημανθεί, από τον Γ. Πατούλη, ως πρόεδρος του ΙΣΑ, και επιβεβαιώνεται από αναφορές έγκριτων επιστημόνων, στις περιοχές των καταστροφικών πυρκαγιών έχει διαπιστωθεί σοβαρή περιβαντολογική επιβάρυνση με συνέπεια αυτές να μην είναι  άμεσα κατοικήσιμες.

Στη σύσκεψη ετέθησαν οι βάσεις προκειμένου να πραγματοποιηθούν μετρήσεις στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη φονική πυρκαγιά με στόχο να διαπιστωθεί το επίπεδο μόλυνσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και του υπεδάφους. Ειδικά στην περίπτωση του υπεδάφους στόχος είναι να υπάρξουν συγκεκριμένα συμπεράσματα ως προς τα επίπεδα μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Εγκληματική ολιγωρία Περιφέρειας Αττικής και υπουργείου Υγείας

Σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης σημειώνεται:

«Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και η Περιφέρεια Αττικής, έχουν επιδείξει εγκληματική ολιγωρία, καθώς δεν έχουν ενημερώσει τους πολίτες για τους κινδύνους που διατρέχουν και δεν έχουν λάβει μέτρα, για να προστατέψουν τη δημόσια υγεία.

»Επίσης δεν έχουν δώσει απαντήσεις σε φορείς, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που έθεσαν επανειλημμένα ερωτήματα, σχετικά με τα αποτελέσματα των περιβαντολογικών μετρήσεων που έγιναν  στις πληγείσες περιοχές».

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, τονίζει τα εξής:

«Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά με την περιβαντολογική επιβάρυνση των πληγεισών περιοχών μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

»Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση μετρήσεων  σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για  να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών αυτών των περιοχών.

»Παράλληλα προχωρούμε, σε συνεργασία με το τμήμα αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου της Πάτρας προκειμένου να εκπονηθεί σχέδιο διαφυγής πληθυσμού σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. 

»Για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας και η Περιφέρεια Αττικής δείχνουν εγκληματική ολιγωρία στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Υπάρχουν έγκριτοι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι οι περιοχές αυτές δεν θα έπρεπε να κατοικηθούν το άμεσο χρονικό διάστημα. Εντούτοις κανείς δεν ενημέρωσε τους κατοίκους για τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουν ενώ δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των μετρήσεων που έχουν γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

»Η κατάσταση αυτή μας προκαλεί εύλογη ανησυχία και φοβόμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμα τραγική ολιγωρία της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Υγείας που βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για ευαισθητοποίηση των πολιτών

Μέσα από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αναδείχθηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των τοπικών πληθυσμών για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Προς την κατεύθυνση αυτή η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιστοποιημένων από το κράτος φορέων. Σε πρώτη φάση το πιλοτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί θα απευθύνεται σε σχολεία της Αττικής.

Η ΚΕΔΕ θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα

Με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές επιστημόνων για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από τη μόλυνση που μπορεί να έχει υπάρξει στην ατμόσφαιρα, το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα η ΚΕΔΕ απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα και αναμένει απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Συγκεκριμένα, η Ένωση ρωτά τα εξής:

1ον: Υπάρχουν κίνδυνοι για τους κατοίκους και τους επισκέπτες αυτών των περιοχών όπως προειδοποιούν έγκριτοι επιστήμονες; Γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι εάν οι περιοχές αυτές είναι άμεσα κατοικήσιμες και δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία τους;

2ον: Έγιναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετρήσεις του αέρα, για την αιθαλομίχλη και τον καπνό και ποια είναι τα αποτελέσματά τους; Γιατί δεν ενημερώθηκαν άμεσα, οι πολίτες για τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να λάβουν; Γιατί το υπουργείο Υγείας, έβγαλε οδηγίες, εννέα ημέρες μετά την πυρκαγιά, στις 31 Ιουλίου 2018, αφήνοντας τους κατοίκους των περιοχών και τους εθελοντές εκτεθειμένους σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, κατά τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα;

3ον: Έγιναν δειγματοληψίες νερού, στην περιοχή μετά την αποκατάσταση των αγωγών και των δικτύων ύδρευσης; Να δοθούν στη δημοσιότητα, τα στοιχεία από τις μετρήσεις καταλληλότητας.

4ον: Γιατί δεν λειτουργούσε το Κέντρο Εκτίμησης Κινδύνου και Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων του ΚΕΕΛΠΝΟ, το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς; Ποιος αποφάσισε τη διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του, στις 12 Ιουλίου 2018, μετά από 14 χρόνια λειτουργίας;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet