ΚΕΔΕ: Ικανοποίηση αλλά και «κατηγορίες» για το ΕΣΠΑ 2007-2013
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Ικανοποίηση αλλά και «κατηγορίες» για το ΕΣΠΑ 2007-2013

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος χαιρετίζει την απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη για κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτήματος παράτασης του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Παράλληλα, και έπειτα από δημοσίευμα που επικαλείται ότι η Ε.Ε. δεν έλαβε ποτέ από την απελθούσα κυβέρνηση αίτημα για παράταση του ΕΣΠΑ, η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η προχειρότητα και η έλλειψη σοβαρότητας που αντιμετωπίστηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση, μείζονα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία».

Σύμφωνα με δημοσίευμα το οποίο επικαλείται πηγές της Κομισιόν, και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έλαβε ποτέ επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές για παράταση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013».

Η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρος της Γιώργος Πατούλης εκφράζει την έκπληξή του και σημειώνει ότι «αν πράγματι ευσταθούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, η απελθούσα κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης είναι εκτεθειμένοι, καθώς οι χειρισμοί τους είχαν ως συνέπεια να τιναχθούν στον αέρα έργα που πλησιάζουν στα 5 δισ. ευρώ».

Η Ένωση ζητεί για άλλη μια φορά να ενημερωθεί επίσημα από τις αρμόδιες αρχές, αν πραγματικά διατυπώθηκε γραπτό αίτημα ή επρόκειτο για προφορικό αίτημα. Αντίστοιχο ερώτημα θα απευθυνθεί και προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Την ίδια ώρα η ΚΕΔΕ χαιρετίζει τη δήλωση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, ότι «θα ζητήσει την παράταση για 6 έως 12 μήνες της προθεσμίας για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007 -2013, ώστε να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων, ενώ η έγκριση της παράτασης θα ξεπαγώσει εγκεκριμένες πληρωμές 1 δισ. ευρώ για την ομαλή ολοκλήρωση των έργων». Διαφορετικά, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης, «τα χρήματα για τη χρηματοδότηση των έργων θα πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δυνατότητα που προφανώς δεν υπάρχει. Η ΚΕΔΕ έχει αναδείξει και υποστηρίξει με κάθε τρόπο την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου μείζονος σημασίας ζητήματος της παράτασης της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-13, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δημιουργείται άμεσος κίνδυνος απωλειών και επισφάλειες πόρων άνω των 5 δισ. ευρώ.».

Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας για την επιτυχή υποβολή και θετική αποδοχή του αιτήματος παράτασης από την Ε.Ε., η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι θα ήταν εξαιρετικά υποβοηθητικό για όλους να παρουσιαστούν τα επίσημα έγγραφα που είχε αποστείλει το υπουργείο Οικονομίας προς την Ε.Ε., προκειμένου να ζητήσει επέκταση της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-13 και το 2016, καθώς επίσης και η απορριπτική απάντηση των αρμόδιων Υπηρεσιών της Ε.Ε.

Έως τώρα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Την 17η Ιουνίου 2015 απέστειλε τη σχετική Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της (9-6-2015)  για την παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας, προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού καθώς και τον γ.γ. ΕΣΠΑ. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιστολή διαβιβάστηκε και από τη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, όπου κοινοποιήθηκε, προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας την 14η Ιουλίου 2015, για τις δικές του ενέργειες.
  • Την 27η Ιουλίου 2015, εστάλη επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών σχετικά με τη διακοπή εργασιών των συγχρηματοδοτούμενων έργων των Δήμων, λόγω της μη ύπαρξης πληρωμών από το ΠΔΕ.
  • Την 3η Αυγούστου 2015, εστάλη νέα επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών σχετικά με τις επιπτώσεις της διακοπής πληρωμών των έργων του ΕΣΠΑ 2007-13 από τους Δήμους.
  • Την 28η Αυγούστου 2015, εστάλη επιστολή στον νέο υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Ν. Χριστοδουλάκη, όπου η ΚΕΔΕ τον ενημέρωνε για την «εκρηκτική  αύξηση του φαινομένου της διακοπής των εργασιών από τους αναδόχους των υλοποιούμενων συγχρηματοδοτούμενων έργων…».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet