ΚΕΔΕ προς ΥΠ.ΕΣ.: «Ναι» στον διάλογο για τον «Καλλικράτη», «όχι» στην κοροϊδία
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ προς ΥΠ.ΕΣ.: «Ναι» στον διάλογο για τον «Καλλικράτη», «όχι» στην κοροϊδία

«Ναι» στον διάλογο για την αλλαγή του «Καλλικράτη» λέει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, αλλά «όχι» στην «κοροϊδία», όπως τη χαρακτηρίζει, από πλευράς της κυβέρνησης.

Αφορμή για τα σχόλια της ΚΕΔΕ, ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στον διάλογο για το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:

Η ΚΕΔΕ επιλέγει να σχολιάζει δημοσιεύματα, αντί να συμμετέχει στον συντεταγμένο διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτή τη συγκυρία δεν ωφελούν τα μεγάλα λόγια, αλλά η έμπρακτη συμβολή όλων στην προσπάθεια που γίνεται για επιβεβλημένες αλλαγές.

Αυτήν την προσπάθεια δεν τη βοηθούν ανακοινώσεις οι οποίες, ενδεχομένως, υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες με βάση τα πολιτικά πιστεύω των συντακτών τους. Ας αφήσει λοιπόν, η ΚΕΔΕ, τη σημαία της αδιαλλαξίας και του ανέξοδου εντυπωσιασμού στην άκρη. Χαρακτηρισμοί και εντάσεις που ταιριάζουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, είναι άχρηστες σε επίπεδο θεσμικής επικοινωνίας και συνεννόησης.

Η ΚΕΔΕ είναι ευπρόσδεκτη στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρότι εθελοντικά αποφάσισε να περιορίσει την άσκηση του δικαιώματός της να διατυπώνει τις θέσεις της.

Το έργο της Επιτροπής ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, ενώ τα πορίσματα θα δημοσιοποιηθούν και θα αξιοποιηθούν για περαιτέρω επεξεργασία από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σκοπός είναι, ύστερα και από την τελική διαβούλευση με τους φορείς επί της πρότασης του υπουργείου, να υπάρξει νομοθετικό αποτέλεσμα στα μέσα του τρέχοντος έτους.

Ακολουθεί η απάντηση της ΚΕΔΕ:

Δείχνει ασέβεια προς την Αυτοδιοίκηση η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία δήθεν χαρακτηρίζει ως ευπρόσδεκτη στον διάλογο για την αλλαγή του «Καλλικράτη» την ΚΕΔΕ.

Κι είναι ασέβεια γιατί η ΚΕΔΕ είναι εκείνη που εδώ και μήνες συμμετέχει ουσιαστικά στον διάλογο που ξεκίνησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, καταθέτοντας μάλιστα μια σειρά από τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει δημόσια καμία πρόταση, πλην της θέλησης της να αλλάξει το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς και να διορίσει εκτελεστικούς γραμματείς- επιτρόπους, σε κάθε Δήμο, περιορίζοντας τις εξουσίες των αιρετών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών.

Σε Βόλο και Θεσσαλονίκη παρουσιάσαμε τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού

Τόσο στο θεματικό Συνέδριο του Βόλου που έγινε τον Οκτώβριο του 2016, όσο και στο τακτικό συνέδριο του περασμένου Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, παραδώσαμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναλυτικά τις θέσεις μας για τη Μεταρρύθμιση. Τις θέσεις αυτές έχουμε επίσης παρουσιάσει κατά καιρούς και στις επιτροπές διαλόγου που έχουν συσταθεί , με αντικείμενο την αλλαγή του «Καλλικράτη».

Είναι λοιπόν προφανές ποιος επιθυμεί πραγματικά τον ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο και ποιοι προφασίζονται τον διάλογο, για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.

Ας ψάξουν αλλού πρόθυμους υποστηρικτές

Αν η κυβέρνηση ψάχνει «πρόθυμους» υποστηρικτές των σχεδίων της για άλωση της Αυτοδιοίκησης και μετατροπή των Δήμων σε κομματικά παραμάγαζα, ας τους ψάξει αλλού, όχι στην ΚΕΔΕ. Εμείς δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας, από τις οποίες δεν κάνουμε πίσω ούτε εκατοστό.

Η ΚΕΔΕ επιθυμεί τον διάλογο και είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε αυτόν, αρκεί να είναι διάλογος κι όχι κοροϊδία.

Το υπουργείο ευθύνεται για τις διαρροές. Να τις διαψεύσει άμεσα

Αν ενοχλήθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών από το γεγονός ότι σχολιάσαμε το περιεχόμενο των όσων διέρρευσαν σήμερα στον Τύπο, αναφορικά με τις προτάσεις της Επιτροπής του υπουργείου, ας αναζητήσει τις ευθύνες σε αυτούς που έκαναν τις διαρροές. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για το ότι κάποιοι συνεργάτες τους προτίμησαν την «πολιτικάντικη οδό», αντί την οδό της συνεννόησης και της συνεργασίας, συζητώντας μαζί με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης τις θέσεις αυτές στις επιτροπές διαλόγου. Το κλίμα το δυναμιτίζουν οι διαρροές επί του περιεχομένου των αλλαγών και όχι η τοποθέτηση της ΚΕΔΕ στις συγκεκριμένες διαρροές.

Η αποχώρηση μας από την Επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν αποτέλεσμα της κυβερνητικής εμμονής και τακτικής να μην αποκαλύπτει τις θέσεις και τις προτάσεις της και οι σημερινές διαρροές, δικαιώνουν την απόφασή μας.

Λέμε ΝΑΙ στον διάλογο με «ανοιχτά χαρτιά»

Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στον διάλογο, αρκεί η κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους να δημοσιοποιήσει επίσημα τις θέσεις της.

Ευχόμαστε πολύ σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να σχολιάζουμε επίσημες κυβερνητικές θέσεις και όχι διαρροές. Μέχρι να γίνει αυτό, καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να διαψεύσει άμεσα το περιεχόμενο των όσων διέρρευσαν στον Τύπο. Αν δεν το κάνει, ομολογεί έμμεσα ότι οι διαρροές προήλθαν από δικούς του «κύκλους».

Ας γνωρίζουν τέλος, ότι θεσμική επικοινωνία και συνεννόηση με διαρροές και υποκριτικούς διαλόγους, δεν μπορεί να υπάρξει.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet