Κρίση και στα ακίνητα Βορείων Προαστίων
Αυτοδιοίκηση

Κρίση και στα ακίνητα Βορείων Προαστίων

Η κρίση πλήττει σοβαρά και την αγορά ακινήτων στα Βόρεια Προάστια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μεσιτικού γραφείου RE/MAX ΑΘΜΟΝΟΝ, που ανήκει στο δίκτυο της RE/MAX. Σύμφωνα με αυτά, διαμερίσματα, κυρίως άνω των 20 ετών, που διατίθενται σε τιμές κάτω της αντικειμενικής αξίας (ακόμα και για ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000) αφορούσαν οι περισσότερες αγοραπωλησίες ακινήτων στα Βόρεια Προάστια το 2013.

Επίσης, οι πραγματοποιηθείσες πωλήσεις του 2013 ήταν αισθητά μικρότερες σε σύγκριση με το παρελθόν, με το Μαρούσι και τη Δ.Ε. Κηφισιάς να κρατούν τα “σκήπτρα” των πωλήσεων. Όπως αναφέρει η σχετική έρευνα, συγκριτικά με τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση, το ποσοστό των πωληθέντων είναι πολύ μικρό και κινείται από 3% έως 11% ανάλογα με την περιοχή των Βορείων Προαστίων. Επιπλέον, τα ακίνητα που συνεχίζουν να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι εκείνα που διαθέτουν εύκολη πρόσβαση στο μετρό ή στον ΗΣΑΠ.

Στο Μαρούσι το 53% των κατοικιών πωλήθηκε κάτω από την αντικειμενική αξία, ενώ στην περιοχή της Εκάλης το 40% και σε εκείνης της Δροσιάς το 61%

Σε κάποιες περιοχές, όπως η Εκάλη και τα Μελίσσια, καταγράφεται ενδιαφέρον από ιδιώτες για αγορά οικοπέδων, καθώς και από κάποιους κατασκευαστές. Στην Εκάλη το 30% των συναλλαγών για το 2013 αφορούσε οικόπεδα, ενώ στα Μελίσσια το 20%. Το ποσοστό περιορίζεται στο 7% για την Κηφισιά, στο 5% για το Μαρούσι και στο 4% για τη Νέα Ερυθραία και τα Βριλήσσια.

Το ενδιαφέρον των αγοραστών επικεντρώνεται στα διαμερίσματα (με εξαίρεση την Εκάλη και την Κηφισιά). Το 82% των συναλλαγών στο Μαρούσι αφορούσε διαμερίσματα, ενώ στα Βρηλίσσια το ποσοστό ανεβαίνει στο 89%. Ενδεικτικό του χαμηλού διαθέσιμου ποσού των νοικοκυριών που αγοράζουν διαμερίσματα είναι το γεγονός πως μεγάλο ποσοστό των αγορών (από 35% έως 50%) αφορά κατοικίες πρώτου και δευτέρου ορόφου.

Τα στελέχη της RE/MAX επισημαίνουν ότι “παρ’ όλο που οι υπάρχουσες ζητήσεις αφορούν ακίνητα έως 15 ετών, παρατηρούμε ότι τελικά στο Μαρούσι το 51% των πωλήσεων αφορά ακίνητα άνω των 20 ετών, στην Εκάλη το 69% και στην Κηφισιά το 59%”.

Όσον αφορά την επιφάνεια των κατοικιών που πωλήθηκαν, στο Μαρούσι το 59% είναι από 70 έως 120 τ.μ., στα Βριλήσσια το 54%, στα Μελίσσια το 83%, ενώ στην Κηφισιά το 50% αφορά κατοικίες άνω των 150 τ.μ.

Από τις αγοραπωλησίες του προηγούμενου έτους προκύπτουν και οι περιοχές όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και της πραγματικής. Στο Μαρούσι, για παράδειγμα, το 53% των κατοικιών πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική αξία, ενώ στην Εκάλη το 40% και στη Δροσιά το 61%.

Στις υπόλοιπες περιοχές των Βορείων Προαστίων οι πωλήσεις κατοικιών κάτω από την αντικειμενική κυμαίνονται στο 28% – 37%. Το Μαρούσι παραμένει ο Δήμος με τις περισσότερες πωλήσεις στα Βόρεια Προάστια με 2η τη Δημοτική Ενότητα της Κηφισιάς.

remax2jpg

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet