“Λουκέτα” σε δημοτικές εταιρείες με… φόντο τις 6.500 απολύσεις
Αυτοδιοίκηση

“Λουκέτα” σε δημοτικές εταιρείες με… φόντο τις 6.500 απολύσεις

Προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και εγρήγορση στους χώρους των ΟΤΑ με… φόντο τις “αναγκαστικές” 6.500 απολύσεις, για να “πιαστεί” ο στόχος των 15.000 εντός του 2014. Το ρεπορτάζ από tovima.gr που ακολουθεί περιγράφει εύγλωττα τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα: “χαρτογράφηση” των ΝΠΙΔ, κλείσιμο ζημιογόνων δημοτικών επιχειρήσεων κι ανώνυμων εταιρειών ΟΤΑ, νόμος περί αξιολόγησης.

Το 3% του τακτικού προσωπικού που εργάζεται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) στον δημόσιο τομέα παραμένει «αχαρτογράφητο». Υπολογίζεται ότι αυτό είναι το ποσοστό των εργαζομένων σε εκείνα τα ΝΠΙΔ τα οποία δεν έχουν δώσει στοιχεία για την «ακτινογράφηση» των υπαλλήλων τους, παρά το ότι στις 15 Ιουλίου έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί για την απογραφή τους στο Μητρώο Μισθοδοτουμένων Ελληνικού Δημοσίου και ένταξη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ).

Από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνεται ότι ως την προβλεπόμενη ημερομηνία για την απογραφή είχαν δώσει στοιχεία 930 ΝΠΙΔ, τα οποία έχουν 33.000 εργαζομένους (αντιστοιχούν, σύμφωνα με υπολογισμούς, στο 97% του συνολικού αριθμού του τακτικού προσωπικού των ΝΠΙΔ). Ηδη η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη, βάσει της νομοθεσίας, να διακόψει κάθε είδους κρατική οικονομική ενίσχυση σε όσα ΝΠΙΔ δεν απεγράφησαν και να αναστείλει την καταβολή των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τους. Πάντως, ήδη έχουν απογραφεί οι 109 από τις 127 ΔΕΥΑ, ενώ υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα για αναπτυξιακές εταιρείες.

Η ισχύς των ψηφισμένων νόμων, αλλά και η θεσμική εφαρμογή κυρώσεων σε όσους δεν τηρούν τη νομιμότητα, είναι το «αντίδοτο» που χρησιμοποιεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέναντι σε αντιδράσεις στην υλοποίηση των μέτρων της κυβέρνησης που αφορούν τις συμφωνίες με την τρόικα. Σε αυτό το μοτίβο συνεχίζεται και η κυβερνητική προσπάθεια για ανακατανομή/μείωση δομών και προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες και στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακόμη και το ζήτημα του (όχι τόσο) «ξαφνικού θανάτου» δημοτικών επιχειρήσεων και ανώνυμων εταιρειών των ΟΤΑ, μέσω της νομοθεσίας, επανέρχεται. Βάσει νόμου, που ισχύει από παλιά, οι ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ λύονται υποχρεωτικά αν δύο χρόνια μετά την ίδρυσή τους είναι ζημιογόνες για τρεις συνεχείς χρήσεις ή αν για ισάριθμες φορές εντός δεκαετίας τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κάτω του 50% του εταιρικού κεφαλαίου.

Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Βιρβιδάκης είχε ζητήσει να εξαιρεθούν τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, λόγω του πολιτιστικού τους έργου, από τη διάταξη που οδηγεί σε υποχρεωτική λύση. Επίσης είναι ενδεικτικό ότι μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την πορεία προς το κλείσιμο της αναπτυξιακής εταιρείας ΕΝΑ Χίου, η οποία, ύστερα από καταγγελίες του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ) Στρατή Κόρακα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, θα επανεξεταστεί, μετά τον Σεπτέμβριο, από το περιφερειακό συμβούλιο με τη νέα σύνθεσή του.

Την ίδια ώρα από το επιτελείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνουν ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία με την τρόικα αναφορικά με τις 6.500 απολύσεις που απομένουν για να «πιαστεί» ο στόχος των 15.000 εντός του 2014. Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι οι δανειστές δεν εγείρουν ζήτημα νέου ποσοτικού στόχου απολύσεων για το 2015. Ωστόσο τριβές στο ενδοκυβερνητικό πεδίο προκάλεσαν διαρροές για συγκεκριμένους φορείς – π.χ. συγκοινωνίες – και ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από υπουργεία, από όπου θα «γεμίσει» εν μέρει η «δεξαμενή» αυτών των απολύσεων.

Πάντως στελέχη από το επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν υπεισέρχονται σε συγκεκριμένες αποτυπώσεις. Μόνο θυμίζουν επί του θέματος ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο και σε συμφωνία με την τρόικα υπάρχει δέσμευση για μείωση προσωπικού 1.000 ατόμων από ΝΠΙΔ τα οποία εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σύστημα των ποσοστώσεων – και ιδιαίτερα το 15% της χαμηλότερης επίδοσης των υπαλλήλων – στην αξιολόγηση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Στους ΟΤΑ η υπόθεση «αξιολόγηση» δεν προχωρεί. Αναζητείται μια «εναλλακτική τακτική», καθώς και στο υπουργείο Εσωτερικών βλέπουν ότι η σχεδόν καθολική άρνηση των δήμων να εφαρμόσουν την αξιολόγηση με ποσόστωση μπλοκάρει τη διαδικασία – και αυτό την ίδια στιγμή που επαναπροωθεί την εθελοντική κινητικότητα. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργ. Ντινόπουλος λέει ότι ο νόμος, παρά τις δυσκολίες, πρέπει να εφαρμοστεί. Όμως, και το συγκυβερνών κόμμα προβληματίζεται – αν και τα στελέχη του ΠαΣοΚ ψήφισαν τον νόμο για την αξιολόγηση. Είναι πιθανόν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για κάποιες αλλαγές ή και να δοθεί «περιθώριο χρόνου», προβάλλοντας την ανάληψη από τον Σεπτέμβριο των νέων διοικήσεων στους ΟΤΑ.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι ο ψηφισμένος νόμος για την αξιολόγηση θα εφαρμοστεί. Μετά το φθινόπωρο θα διαμορφωθεί, με διαβούλευση, νέο ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης, ώστε αρχές 2015 να είναι έτοιμο και με βάση αυτό να γίνει η αξιολόγηση για το 2014.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet