Μάτι: Συνεχίζεται η αναζήτηση των ευθυνών, την Πυροσβεστική «δείχνει» η Περιφέρεια
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Μάτι: Συνεχίζεται η αναζήτηση των ευθυνών, την Πυροσβεστική «δείχνει» η Περιφέρεια

Στην αναζήτηση ευθυνών για την εθνική τραγωδία επικεντρώνεται η δημόσια συζήτηση, μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για κατάργηση της Γενικής Γραμματίας Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση νέας υπηρεσίας διαχείρισης έκτακτων αναγκών. Έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής για τα όσα συνέβησαν από το μεσημέρι της παραμονής και ανήμερα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι «καίει» την Πυροσβεστική.

Το αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας (ΑΔΠΠ) της περιφέρειας περιγράφει σκηνικό απόλυτης σύγχυσης, ολιγωρίας και αδυναμίας συντονισμού, με την ενημέρωση να προέρχεται από εθελοντές και τους αξιωματούχους να στέλνουν ενισχύσεις λάθος μέρος.

Στο έγγραφο, που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Το Έθνος» αναφέρεται ότι η ενημέρωση υπαλλήλων και στελεχών για τη φωτιά στο Μάτι έγινε από εθελοντές που βρίσκονταν στην… Πάρνηθα. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας φέρεται να ζήτησε ενίσχυση δυνάμεων προς τη Διώνη και το Διόνυσο, δηλαδή νότια-νοτιοδυτικά, αντίθετα από τη φορά που τελικώς έλαβε προς Ν. Βουτζά και Μάτι. Υπάλληλοι έτρεχαν από φωτιά σε φωτιά χωρίς να λαμβάνουν οδηγίες από την πυροσβεστική.

Όπως αποκαλύπτεται, επίσης, στο έγγραφο στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας Κεντρικού, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού Τομέα Αθηνών «να επιστρέψει στο κτήριο της διεύθυνσης στην Αθήνα, δεδομένου ότι είχε αποχωρήσει για την οικία του μετά το πέρας του ωραρίου του, καθώς είχε προγραμματιστεί να μεταβεί τις βραδινές ώρες στην περιοχή της φωτιάς στη Δυτική Αττική».

Στο ενημερωτικό σημείωμα επισημαίνεται για ακόμη φορά ότι «δεν υπήρξε προς τον προϊστάμενο της διεύθυνσης ή υπάλληλο της υπηρεσίας εισήγηση αρμόδιου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών».

Για «πλήρη απώλεια του ελέγχου στον χώρο των επιχειρήσεων» έκανε λόγο ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου, σχολιάζοντας το δημοσίευμα στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος. «Το λιγότερο είναι να σου προκαλεί γέλιο ότι έλεγαν πως η φωτιά θα πάει προς Διώνη και Διόνυσο» είπε.

Τις παρελείψεις και τα μεγάλα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου επισημαίνει σε συνέντευξή του και ο επόπτης του Κέντρου Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο κ. Ζερεφός, ο οποίος κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου να συμβάλει με ιδέες και προτάσεις για την επόμενη ημέρα, κάνει λόγο για απουσία ενημέρωσης και κακό συντονισμό και καταγγέλει ότι «δεν δόθηκε στον κόσμο η δυνατότητα εξόδου από την πύρινη λαίλαπα».

«Νομίζω ότι οι εκτροπές της κυκλοφορίας δεν έγιναν συντονισμένα με την πυροσβεστική. Δεν δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε οι άνθρωποι να μεταβούν, ασφαλώς προς τη σωτηρία, δηλαδή προς τη θάλασσα. Και εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να ξαναγυρίσουν πίσω όσοι έρχονται από Αθήνα και αντίστοιχα να επιστρέψουν όσοι οδηγούσαν από Μαραθώνα» εξηγεί.

Επισημαίνει δε τους κινδύνους από τις αναθυμιάσεις για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές. «Δεν είναι μόνο τα οξείδια μολύβδου που γίνονται σκόνη και είναι επικίνδυνα, αλλά είναι το θέμα των σκεπών και των μονώσεων από αμίαντο. Ο αμίαντος ακόμη και στην κατεδάφιση, επειδή είναι επικίνδυνος για καρκίνο στους πνεύμονες, απομακρύνεται ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο» αναφέρει.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet