Μήνυμα προέδρου ΣΠΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
Αυτοδιοίκηση

Μήνυμα προέδρου ΣΠΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τον Νοέμβριο του 1971, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Γεωργίας, οι κυβερνήσεις των κρατών του FAO ανακήρυξαν την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Από τότε πολλά έθνη έχουν υιοθετήσει αυτή την πρακτική, σε μία ημέρα που συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης.

»Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλότητα και η εκτεταμένη υλοτόμηση.

»Στην Ελλάδα, που τα δάση βρίσκονται στο έλεος των φυσικών καταστροφών, των καταπατητών και της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης των πόρων τους, η προστασία των δασών είναι επιτακτική ανάγκη. Το 15% του δασικού πλούτου της χώρας μας καταστρέφεται κάθε χρόνο από διάφορες αιτίες. Ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού από την ίδρυση του έως σήμερα καταβάλλει καθημερινά προσπάθεια για την προφύλαξη του βουνού από πυρκαγιές, για την αναδάσωσή του, για τη φύλαξή του από την παράνομη υλοτομία και την παράνομη βόσκηση.

»Συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση τις προσπάθειές μας, σε απόλυτη συνεργασία με τους Δήμους – μέλη μας, τους εργαζομένους και τους εθελοντές του ΣΠΑΠ, ώστε να συνεχίσει και το δάσος που μας περιβάλλει να αποτελεί το πλέον σταθερό οικοσύστημα του Φυσικού μας Περιβάλλοντος».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet