Μήνυμα προέδρου ΣΠΑΠ για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Μήνυμα προέδρου ΣΠΑΠ για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από το 1985 ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Η φετινή εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού (International Volunteers Day) 2017, επιλέγει ένα επίκαιρο, αλλά και διαχρονικό μήνυμα «Οι Εθελοντές δρουν Πρώτοι. Εδώ. Παντού». Το μήνυμα αυτό περικλείει και παράλληλα εξωτερικεύει τη θετική αλληλεγγύη των εθελοντών σε όλο τον κόσμο που απαντούν σε κάθε πρόκληση σε περιόδους κρίσης, συμβάλλοντας στη διάσωση ζωών σήμερα και στη στήριξη όσων επιθυμούν να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Στη σύγχρονη εποχή η εθελοντική προσφορά έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς.  Ο εθελοντισμός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, αλλά και ένα αντίδοτο στην εσωστρέφεια, στην αποξένωση και στον ατομισμό. Ο Εθελοντισμός είναι στάση ζωής, που ενστερνίζεται ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η συλλογική συμμετοχή, με κύριους άξονες την ανιδιοτελή προσφορά, που μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους.

Απαιτείται στη χώρα μας παρά το ότι το εθελοντικό κίνημα είναι ισχυρό, να προοδεύσει ακόμη περισσότερο. Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κατάρτιση και την εκπαίδευση των εθελοντών, ειδικά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, όπου σε πολλούς τομείς της, η εκπαίδευση είναι ελλιπής και η εξειδίκευση περιορισμένη.

Απαιτείται η δημιουργία ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό, το οποίο θα εξορθολογήσει την υπάρχουσα διάσπαρτη νομοθεσία και το οποίο θα καθορίσει με σαφήνεια τις χρηματοδοτήσεις εθελοντικών δράσεων, με παράλληλη κατοχύρωσητης εργασιακής και ασφαλιστικής κάλυψης των εθελοντών.

Απαιτείται τέλος, να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά προωθώντας τις ιδέες και τα ιδανικά του εθελοντισμού στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε τα μικρά παιδιά να εξοικειωθούν με τις συλλογικές κοινωνικές δράσεις.

Για εμάς στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού, ο εθελοντισμός δεν επικεντρώνεται απλά στη φροντίδα, την προστασία και την αφοσίωση στο πράσινο και στο περιβάλλον του Πεντελικού βουνού που μας περιβάλλει. Διευρύνεται με εντατικούς ρυθμούς και επεκτείνεται σε νέους τομείς. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να συνδράμουμε στην ανακούφιση, με όποιο τρόπο μπορούμε, των αδύνατων κοινωνικών ομάδων, κατεύθυνση στην οποία λειτουργούμε τον τελευταίο καιρό και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε όσο υπάρχει ανάγκη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet