Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση του ΠΕΣΥΔΑΠ και της ΕΕΦ για το περιβάλλον
Αυτοδιοίκηση

Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση του ΠΕΣΥΔΑΠ και της ΕΕΦ για το περιβάλλον

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού συναντήθηκαν πολυάριθμοι θεσμικοί παράγοντες και πολίτες για να ενημερωθούν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη ζωή τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια της διοίκησης του ΠΕΣΥΔΑΠ να επαναφέρει στην κορυφή το ενδιαφέρον των πολιτών για ζητήματα που συνδέονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι παρά τις αντίστοιχες προσπάθειες ευαισθητοποίησης που καταβάλλονται από την κεντρική διοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών, η εκδήλωση του ΠΕΣΥΔΑΠ ήταν μόλις η 2η που έλαβε χώρα από την Αυτοδιοίκηση με αφορμή τη διάσκεψη της COP 24. Προηγήθηκε η πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Για τον λόγο αυτό και αναγνωρίζοντας την προσπάθεια, η εκδήλωση του Συνδέσμου άνοιξε με βίντεο – μήνυμα του προέδρου της ΠΕΔΑ, δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη.

Ακολούθησε χαιρετισμός του αντιπροέδρου της ΕΕΦ, Τάκη Φιλντίση, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της πρωτοβουλίας και για τον λόγο αυτό συνεχάρη τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Κορυδαλλού, Σταύρο Κασιμάτη, για την αμέριστη στήριξη του στο έργο της ΕΕΦ. Χαιρετισμό έστειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εισήγηση του ειδικού συμβούλου του ΠΕΣΥΔΑΠ, υπ. διδάκτορα Δημήτρη Μπανούση, με την οποία ανέλυσε την τάση των πόλεων να συμμετέχουν σε δίκτυα πόλεων, προκειμένου να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, οριοθέτησε τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε την υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης να παρέμβει ουσιαστικά για να αποτρέψει όσο μπορεί τη κλιματική αλλαγή, αλλά και να προετοιμαστεί ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της.

Ακολούθησε εισήγηση του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρη Παπανικολάου. Ο καθηγητής πραγματοποίησε μια ιστορική αναδρομή φωτίζοντας τις αλλαγές στο κλίμα που έχουν κατά καιρούς συντελεστεί, αναδεικνύοντας την εργαλειακή τους χρησιμότητα.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Δημήτρης Τσατσαμπάς, και ο γενικός γραμματέας του ΠΕΣΥΔΑΠ, Γιώργος Κατσαντώνης. Σε αυτήν παραβρέθηκαν, επίσης, ο αντιδήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Στράτος Δασκαλάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κορυδαλλού Παύλος Γερακάρης, Βάιος Μανώλης και Γιάννης Πάχος.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια υπόσχεση. Την από κοινού συνεργασία όλων των παρευρισκόμενων, αποσκοπώντας στη διατήρηση ως προτεραιότητας της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή σε υψηλά επίπεδα, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, πρότεινε την ενεργοποίηση του δικτύου ELAIN προς την κατεύθυνση της χάραξης πολιτικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet