Με σημαντικούς Έλληνες και ξένους ομιλητές συνεχίζεται ο 2ος Μαραθώνιος Καινοτομίας της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Με σημαντικούς Έλληνες και ξένους ομιλητές συνεχίζεται ο 2ος Μαραθώνιος Καινοτομίας της ΚΕΔΕ

«Ο Μαραθώνιος Καινοτομίας της ΚΕΔΕ δεν αποτελεί μια μεμονωμένη ενέργεια, αλλά αφετηρία για μια σειρά δράσεων και ενεργειών μέσω των οποίων φρέσκες και καινοτόμες ιδέες θα μπορούν να εφαρμοστούν προς όφελος των πολιτών στις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι συγκινητικό και συγχρόνως αισιόδοξο  να βλέπεις τόσους νέους να συμμετέχουν στο Μαραθώνιο και να διεκδικούν με τις ιδέες τους μια θέση στην Ελλάδα του αύριο και της δημιουργίας» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τη δεύτερη ημέρα διεξαγωγής  του Μαραθώνιου Καινοτομίας που διοργανώνει η Ένωση, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στη συνέχεια στον στόχο της άμεσης δημιουργίας του «Ιnnovation lab» μέσω του οποίου θα μπορεί να υποστηριχθεί έμπρακτα η υλοποίηση των νέων καινοτόμων ιδεών που θα διακριθούν και θα αξιολογηθούν θετικά.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στους νέους επιστήμονες που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, επισήμανε ότι στον επόμενο μαραθώνιο η πρόσκληση συμμετοχής θα απευθύνεται και σε αυτούς.

Κάνοντας αναφορά στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι να γίνουμε από απλοί διαχειριστές μια μίζερης καθημερινότητας συνδιαμορφωτές του ψηφιακού μέλλοντος της πατρίδας μας».

«Μέσα από τις συνέργιες με το υγιές επιχειρείν, με φορείς της πολιτείας και με πρωταγωνιστή τη ΚΕΔΕ ανοίγουμε τον δρόμο για την Ελλάδα της καινοτομίας και της δημιουργίας. Υπηρετούμε με συνέπεια το όραμα των έξυπνων πόλεων δεν θα αφήσουμε καμία μέρα να πάει χαμένη» τόνισε ο κ. Γ. Πατούλης.

«Η διοργάνωση του Μαραθώνιου Καινοτομίας από την ΚΕΔΕ είναι ένα εγχείρημα που λειτουργεί ως όχημα για να πάμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες μπροστά, αξιοποιώντας το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ομιλίες

Κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα του Μαραθώνιου ομιλίες πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, από τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη. Αναφερόμενος στις ιδέες που παρουσιάζονται υπογράμμισε ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν να ανταγωνιστούν συναδέλφους τους σε παγκόσμιο επίπεδο και πρότεινε οι καινοτόμες ιδέες που θα διακριθούν να μπορούν να «πουληθούν» και στο εξωτερικό.

«Είναι ανάγκη να στηρίζουμε τις ελληνικές ομάδες που καινοτομούν» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ταμείο Παρακαταθηκών θα χρηματοδοτήσει ομάδες να αναπτύξουν τις εφαρμογές τους. Επιπλέον δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει την υλοποίηση του innovation lab

Ο dr. Jonathan Reichental, διευθυντής Πληροφορικής (CIO) City στο Palo Alto, στην ομιλία του εστίασε στην ανάγκη να έχουν όλες οι χώρες «έξυπνες πόλεις». «Είναι απαραίτητο οι πόλεις να διαθέτουν κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες» υπογράμμισε και επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη μείωση των ποσοστών ρύπανσης, στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των βιώσιμων πόλεων.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πόλεων είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική ανάπτυξη και εξήρε την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να διοργανώσει τον Μαραθώνιο Καινοτομίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί μία ευκαιρία να αναπτυχθούν καινοτόμες χρήσιμες εφαρμογές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο κ. Γιάννης Τσιάμης, μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ και πρόεδρος Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της κεντρικής τεχνολογικής υποδομής των Δήμων και παρουσίασε το 1ο Ελληνικό accelerator για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων «ΚΕΔΕ smartcity Ιnnovation lab».

Στο πλαίσιο του σημερινού προγράμματος θα πραγματοποιηθούν workshops για τις έξυπνες πόλεις. Η Cosmote ως Innovation Enabler θα παρουσιάσει λύσεις για τις έξυπνες πόλεις και πιλοτικές εφαρμογές.

Ο Μαραθώνιος θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 1η Ιουλίου 2018 με τις παρουσιάσεις των ομάδων και τις βραβεύσεις. Το Σάββατο 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι παρουσιάσεις των 33 ομάδων από τις 80, που διακρίθηκαν στον μαθητικό διαγωνισμό ενώ θα υπάρξει ένα ενδιαφέρον workshop για blockchain για παιδιά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν περισσότερες πληροφορίες στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: http://crowdhackathon.com/smartcity2/.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet