Συνάντηση ΚΕΔΕ και ΤΠΔ για τα δάνεια των Δήμων
Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση ΚΕΔΕ και ΤΠΔ για τα δάνεια των Δήμων

Με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων Αλέξανδρο Κρητικό και τον αντιπρόεδρο Χρήστο Μήτρεντζε συναντήθηκε την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αποτελούμενη από τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, τον γενικό γραμματέα Γιάννη Μουράτογλου και τον γενικό διευθυντή Παναγιώτη Βασιλείου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι της χώρας, που αφορά την εξυπηρέτηση και αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ μια σειρά από ζητήματα άμεσης προτεραιότητας, όπως:

  • Η αναχρηματοδότηση των δανείων που έχουν συνάψει οι ΟΤΑ από τις Ιδιωτικές Τράπεζες.
  • Η μείωση του επιτοκίου δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (Τ.Π. & Δ.).
  • Η δημιουργία Ειδικού Επενδυτικού Προγράμματος από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  • Η σύσταση νέου λογαριασμού στο Τ.Π. & Δ. με την επωνυμία «Ειδικός Λογαριασμός Χρηματοδότησης Μελετών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για εκτέλεση έργων».

Η διοίκηση του Τ. Π. & Δ. αντιμετώπισε, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης, «θετικά τις απόψεις της ΚΕΔΕ, η υλοποίηση των οποίων όμως προϋποθέτει μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από το υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών. Στο ίδιο πλαίσιο αντιμετωπίζει θετικά και το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των Δήμων. Για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, που θα δίνει λύση στο πρόβλημα».

Τέλος, συμφωνήθηκε να συνδιοργανωθεί από κοινού, από την ΚΕΔΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ειδικό Συνέδριο στις αρχές Δεκεμβρίου, με θέμα « Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τους ΟΤΑ της Ελλάδος», με τη συμμετοχή των δημάρχων όλης της χώρας, του υπ. Εσωτερικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση του Τ. Π. & Δ., ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, η οποία εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια που ως νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ έχουμε αναλάβει, προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη και διαρκής λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας, το οποίο έχει να κάνει τόσο με την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων, όσο και με την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης αναγκαίων για τις τοπικές κοινωνίες έργων. Το Τ. Π. & Δ. μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα αυτά και είναι θετικό που η διοίκησή του κατανοεί τον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει. Ασφαλώς για την επίλυση τόσο σύνθετων προβλημάτων απαιτούνται και νομοθετικές πρωτοβουλίες από πλευράς Πολιτείας, η οποία οφείλει να αναγνωρίσει έμπρακτα την σημαντική συμβολή τα προηγούμενα χρόνια της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου που ήταν η δημοσιονομική προσαρμογή και η επίτευξη πλεονασμάτων. Θα διεκδικήσουμε λύσεις που θα διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα όλων των δήμων της χώρας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet