Να αμείβονται οι δήμαρχοι όσο και οι βουλευτές ζητεί η ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Να αμείβονται οι δήμαρχοι όσο και οι βουλευτές ζητεί η ΚΕΔΕ

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την οποία κοινοποιεί και στον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, με την οποία ζητεί την εξίσωση της αποζημίωσης των δημάρχων με αυτή του βουλευτή και την αμοιβή των επιτροπών των δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων, κατ΄ αντιστοιχία με αυτές των επιτροπών της Βουλής, ώστε να επέλθει “θεσμική ισότητα ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Ακολουθεί η επιστολή:

κ. Αλέξη Τσίπρα Πρόεδρο της Κυβέρνησης
Κοινοπ.: κ. Νικόλαο Βούτση Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: «Θεσμική ισότητα ανάμεσα στην Κεντρική Εξουσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η σχετική απόφασή σας περί μείωσης των μισθών του πολιτικού προσωπικού, ανεξάρτητα από το δημοσιονομικό όφελος που αυτή επιτυγχάνει, είναι μία απολύτως ορθή και θεμιτή ενέργεια, που από τη μία ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και από τη άλλη συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι αυτονόητη η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, με την περικοπή τουλάχιστον κατά 60% των μισθών των Δημάρχων και την κατάργηση των αμοιβών των δημοτικών συμβούλων.

Με βάση τα παραπάνω και με αφορμή την πρόσφατη πρωτοβουλία σας, ζητάμε να επανεξετάσετε το καθεστώς της μισθοδοσίας των Δημάρχων και προτείνουμε αυτός να συνδεθεί με τον αντίστοιχο των Βουλευτών.

Συγκεκριμένα, προτείνεται:

  • H εξίσωση των αποδοχών των Δημάρχων με αυτές του Βουλευτή, όπως άλλωστε συμβαίνει παντού στην Ευρώπη, σε Δήμους με πάνω από 50.000 κατοίκους,
  • H λήψη του 80% του μισθού του βουλευτή, σε Δήμους με 10.000 – 50.000 κατοίκους
  • H λήψη του 60% του μισθού του βουλευτή σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.

Σημειώνουμε, ότι ούτε μας ενδιαφέρει ούτε μας αφορά το ύψος της αμοιβής του κάθε Βουλευτή, κάτι που αφορά αποκλειστικά δικό σας δικαίωμα. Η πρόταση αυτή, πέρα από την προαναφερθείσα εφαρμογή της στην Ευρώπη, στηρίζεται τόσο στο γεγονός ότι οι Δήμαρχοι της χώρας έχουν τη μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση (δεδομένης της εκλογής τους από το 50% + 1 των ψήφων των τοπικών κοινωνιών), όσο και στο ότι παράλληλα, η υπογραφή ενός Δημάρχου ενέχει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από αυτήν ενός Βουλευτή.

Αναλογικά, εφόσον αμείβονται οι επιτροπές της Βουλής, θα πρέπει να αμείβονται και οι ανάλογες επιτροπές των Δήμων, καθώς και τα Δημοτικά τους Συμβούλια. Εάν όμως, αποφασίσετε τη μη αμοιβή των εν λόγω επιτροπών, είναι αυτονόητη και λογική η ανάλογη μη αμοιβή των επιτροπών των Δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων.

Ό,τι ισχύει δηλαδή για όλη τη Δημόσια Διοίκηση, να ισχύει και για τους Δήμους. Με δεδομένη τη διαχρονική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κάθε εθνική προσπάθεια και με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας είμαστε στη διάθεσή σας για ουσιαστική συνεργασία και δημιουργικό διάλογο γύρω από το συγκεκριμένο αίτημα.

Μετά τιμής Γεώργιος Πατούλης

Δήμαρχος Αμαρουσίου
Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet