Ξεκίνησαν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς – Σε ποιους Δήμους εγγράφονται 4χρονα
Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς – Σε ποιους Δήμους εγγράφονται 4χρονα

Με αφορμή αναφορές από δήμους της χώρας που καταγγέλλουν πως, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ενταχθεί στην υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καλούν με ανακοινώσεις τους να εγγραφούν στα δημόσια νηπιαγωγεία τα νήπια ηλικίας 4 ετών η ΚΕΔΕ επισημαίνει τα εξής:

«Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα σύγχυσης και να μην χάσουν οι γονείς σημαντικές παροχές, ενημερώνουμε ότι η υποχρεωτική εγγραφή τετράχρονων σε νήπια ισχύει μόνο στους 184 δήμους της χώρας, που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

»Να σημειωθεί ότι ακόμα και ανάμεσα στους 184 δήμους υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες η ΚΕΔΕ έχει δεχθεί αναφορές και έγγραφες καταγγελίες, ότι η ένταξη τους στον σχετικό κατάλογο του υπουργείου έγινε χωρίς τη δική τους συναίνεση. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το υπουργείο οφείλει να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις και στην έκδοση νέου πίνακα.   

»Διευκρινίζεται ότι στους υπόλοιπους δήμους, τα τετράχρονα νήπια μπορούν να εγγραφούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κανονικά. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί κατά περίπτωση μέχρι τις 31 Μαΐου. Για τα χρονοδιαγράμματα και επιπλέον διευκρινίσεις, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων τους.

»Οι Δήμοι αναρτούν σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα τους ή στα δημοτικά καταστήματα και σε άλλα σημεία του Δήμου. Για διευκόλυνση των γονέων επισυνάπτουμε τον κατάλογο των δήμων που μπορούν να εγγράφονται τα 4χρονα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

»Τα παιδιά που φοιτούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς απολαμβάνουν μεταξύ άλλων, προσχολική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, διευρυμένο ωράριο, δωρεάν σίτιση και ιατρική φροντίδα».

Με αφορμή τις σχετικές εξελίξεις ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζει ότι: «Σε κάθε περίπτωση στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα διαταραχθεί η καθημερινότητα και ο οικογενειακός προγραμματισμός των εργαζόμενων γονέων, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενούνται τα παιδιά τους σε δημοτικές δομές που λειτουργούσαν 11, και όχι 9 μήνες τον χρόνο και με διευρυμένο ωράριο».

Στη συνέχεια τονίζει ότι «κανένας δεν έχει δικαίωμα να προκαλεί σύγχυση σε χιλιάδες οικογένειες εξυπηρετώντας προφανή συντεχνιακά και μικροπολιτικά συμφέροντα».

Αναφορικά με τους Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών, υπάρχει δυνατότητα εγγραφής τετράχρονων παιδιών και στους 12 Δήμους που αποτελούν τον Τομέα.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet