Οικονομικά αιτήματα της ΚΕΔΕ έθεσε ο Γ. Πατούλης στον Χρ. Σταϊκούρα
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Οικονομικά αιτήματα της ΚΕΔΕ έθεσε ο Γ. Πατούλης στον Χρ. Σταϊκούρα

Με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Γιώργο Πατούλη, τον Α΄ αντιπρόεδρο Δημήτρη Καφαντάρη, τον γενικό γραμματέα Ιωάννη Μουράτογλου και το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Απόστολο Κοιμήση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ και με σκοπό να παρουσιαστούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι απόψεις και τα αιτήματα του ανώτερου θεσμικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης, ενόψει της κατάρτισης του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού για το έτος 2015.

Οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης σχετικά με τον νέο Προϋπολογισμό διατυπώθηκαν στο πρόσφατο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που ήταν ταυτόχρονα και το πρώτο που διεξήχθη μετά την ανάδειξη των νέων αιρετών μελών του (βλέπε δημοσίευμα Τα οικονομικά των ΟΤΑ συζητήθηκαν σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ).

Να ξεκαθαριστεί άμεσα πόσα χρήματα θα δοθούν στους Δήμους

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, έθεσε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, καταρχάς στον αν. υπουργό Οικονομικών το ζήτημα ότι «δεν καταγράφεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το ύψος των πόρων που προορίζονται να δοθούν από την Πολιτεία στους δήμους της χώρας. Η πρόβλεψη για απόδοση πόρων 2.947 εκατ. ευρώ στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης, Α΄ και Β΄ Βαθμού, δικαιολογημένα δημιουργεί σύγχυση κι ανησυχία, γι΄ αυτό πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί πόσα τελικά χρήματα θα κατευθυνθούν στους δήμους. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη σημαντική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του πλεονάσματος. (Το 2013 αναμένεται να παρουσιάσει 1.319 εκατ. ευρώ πλεόνασμα όταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας είχαν προϋπολογιστεί 565 εκατ. ευρώ)».

Για τον λόγο αυτό ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε ότι πρέπει η Πολιτεία «να επιβραβεύσει τους δήμους και στον προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει να επιδοκιμαστούν έμπρακτα για τη συμβολή τους στην επίτευξη του εθνικού στόχου για δημιουργία οικονομικών πλεονασμάτων».

Τα αιτήματα της ΚΕΔΕ

Στο πλαίσιο αυτής της επιβράβευσης η ΚΕΔΕ θέτει προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μια σειρά από αιτήματα, άμεσα και επείγοντος χαρακτήρα, τα οποία πρέπει να προβλεφθούν στον προϋπολογισμό.

 • Να παράσχει η Πολιτεία τους συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένους πόρους (Ν.3852) σε πλήρη απόδοση και χωρίς περικοπές, ώστε να επιτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού αποτελεσματικά το καθήκον της.
 • Σαφή αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.
 • Να διατεθούν 2 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους δήμους με τελικούς δικαιούχους τους δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους δήμους.
 • Να αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το ανταποδοτικό όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πλεόνασμα που συνεισέφερε στα δημοσιονομικά της χώρας.
 • Να αποδοθούν στους δήμους οι αναγκαίοι πόροι για τη συντήρηση και λειτουργία μεταφερόμενων δομών.
 • Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
 • Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 • Να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των δήμων λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της κάλυψης δαπανών από φθορές λόγω της κατάργησης των σχολικών φυλάκων.
Μέτρα στήριξης των μικρών σε μέγεθος πληθυσμού κι απομακρυσμένων Δήμων

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα των απομακρυσμένων και μικρών σε μέγεθος πληθυσμού. Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη πίστωσης στον προϋπολογισμό για:

 • Την πρόσληψη ειδικών γραμματέων σε όλους τους δήμους.
 • Την πρόσληψη ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων και ιδιαιτέρων γραμματέων.
 • Την κάλυψη εξόδων παράστασης για όλους τους αντιδημάρχους.
 • Την κάλυψη εξόδων μετακίνησης δημοτικών συμβούλων σε Καλλικρατικούς δήμους.

Για τα δύο τελευταία ζητήματα η θέση του υπουργού ήταν, όπως αναφέρει η το γραφείο Τύπου της Ένωσης, «θετική, με δεδομένο ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο».

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης το θέμα που αφορά τη ρύθμιση οφειλών των Δήμων στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε στον αν. υπουργό Οικονομικών και το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών δήμων στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, που τέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών:

 • Η ενεργοποίηση και ταυτόχρονη παράταση πέραν του 2016 της ρύθμισης για συμψηφισμό χρεών των δήμων με τους παρακρατηθέντες πόρους (η απόδοση των οποίων λήγει το 2016). Σε κάθε περίπτωση πέραν της παραπάνω ημερομηνίας η κάθε δόση να ισούται με το 5% των μηνιαίων εσόδων από τους ΚΑΠ για κάθε δήμο που εντάσσεται στη ρύθμιση.
 • Η ένταξη στο πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων όσων δήμων οφείλουν στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ακόμη και αν οι οφειλές αυτές αφορούν σε χρέη δημοτικών επιχειρήσεων και ανωνύμων εταιρειών των δήμων που μετά την εκκαθάρισή τους μεταβιβάστηκαν στους δήμους.

Ο αν. υπουργός αντιμετώπισε όπως αναφέρει η Ένωση, «θετικά τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από την ΚΕΔΕ και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα η συνάντηση, ώστε να αποτιμηθεί το δημοσιονομικό κόστος για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει η αντίστοιχη πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό».

Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Έθεσα στον κ. Σταϊκούρα μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού. Παρουσίασα με στοιχεία τη σημαντική συμβολή των δήμων στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την επίτευξη οικονομικών πλεονασμάτων και του ξεκαθάρισα ότι δεν μπορεί πλέον άλλο να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε νέα περικοπή πόρων προς τους ΟΤΑ. Οφείλω να πω ότι ο κ. υπουργός αναγνώρισε την τεράστια συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της παραδοχής, έθεσα μια σειρά από αιτήματά μας, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου Προϋπολογισμού για το 2015. Η ΚΕΔΕ θεωρεί επιτακτική ανάγκη οι δήμοι να είναι από τους πρώτους που θα συμμετάσχουν στη μερική αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, που ούτως ή άλλως διαμορφώθηκε και με τη δική τους συνεισφορά. Επίσης, είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο αφενός την ομαλή λειτουργία των Δήμων της Περιφέρειας με στοχευμένα μέτρα, που έχουν ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος. Αφετέρου, “να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία” στους δήμους που έχουν οφειλές στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους πολίτες. Αύριο (σ.σ. Πέμπτη 6 Νοεμβρίου) θα συναντηθώ το πρωί με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για να εξετάσουμε τρόπους χρηματοδότησης για την υλοποίηση των ρυθμίσεων αυτών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet