Οι 11+4 διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ από τον προϋπολογισμό του 2015
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Οι 11+4 διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ από τον προϋπολογισμό του 2015

Κοινή συνεδρίαση πραγματοποίησαν την Παρασκευή, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τα προεδρεία των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2015.

Σκοπός της κοινής αυτής συνεδρίασης ήταν να διατυπωθεί το κοινό πλαίσιο θέσεων και οικονομικών αιτημάτων που, με ενότητα και αποφασιστικότητα, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, θα διεκδικήσει η Αυτοδιοίκηση της χώρας από την κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δήμων. Θέσεις και αιτήματα τα οποία το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου θα τεθούν υπόψη όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, με διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη, στη Βουλή.

«Το ζήτημα της χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού από την Πολιτεία αφορά στην ίδια τη βιωσιμότητα των δήμων» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, κατά την ομιλία του, τονίζοντας παράλληλα την αποφασιστική σημασία που έχει στη συγκεκριμένη συγκυρία η ύπαρξη ενός ισχυρού και διεκδικητικού αυτοδιοικητικού κοινού μετώπου μεταξύ της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ όλης της χώρας για να επιτευχθεί αυτό.

Αναφερόμενος στη δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι οι περικοπές που έχουν υποστεί οι πόροι της Αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα χρόνια έχει ξεπεράσει το 60%, ενώ σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, οι ΟΤΑ σηκώνουν και πάλι το κύριο βάρος της επίτευξης του «εθνικού στόχου» για δημιουργία πλεονάσματος, καθώς θα προσφέρουν 863 εκατ. ευρώ πλεόνασμα, όταν η υπόλοιπη γενική κυβέρνηση υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 1.323 εκατ. ευρώ!

«Εμείς είμαστε αυτοί”, υπογράμμισε, “που θα κληθούμε για μια ακόμη χρονιά, να πληρώσουμε με νέες περικοπές τον λογαριασμό του νοικοκυρέματος του Κράτους, την ώρα που άλλοι φορείς της κεντρικής κυβέρνησης θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν υπό καθεστώς ανοχής, δημιουργώντας εκ νέου ελλείμματα.

Ουσιαστικά, η κεντρική εξουσία αντί να επιβραβεύει τους Δήμους για τη θετική τους συνεισφορά όλα αυτά τα χρόνια στο πλεόνασμα, στην ουσία τους τιμωρεί, κι αφήνει ανέγγιχτους αυτούς που εξακολουθούν να μας φορτώνουν με νέα βάρη. Αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί. Δεν πρέπει να περάσει αυτό που προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015.

Δεν μπορεί και την επόμενη χρονιά να μας μειώσουν κατά 6% τα έσοδα από τις κρατικές επιχορηγήσεις, δεν αντέχουμε νέες περικοπές. Δεν είναι ανεκτή πλέον η διαχρονική ασυνέπεια του Κράτους απέναντί μας. Δεν είναι δυνατόν από τη μια να μας έχουν φορτώσει με δεκάδες νέες αρμοδιότητες, εφαρμόζοντας τον “Καλλικράτη”, κι από την άλλη να μην μας αποδίδουν τουλάχιστον αυτά που προβλέπονταν για την εφαρμογή του. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι την επόμενη χρονιά, τα ποσά που θα αποδοθούν στους Δήμους υπολείπονται σημαντικά, τουλάχιστον κατά 50%, από τα έσοδα που θα έπρεπε να τους αποδοθούν με βάση τις προβλέψεις του Ν.3852/2010».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ακόμη ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει άλλο με την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού. Πρέπει να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αυτοδιοίκηση ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Τώρα ήρθε η ώρα να πάρει πίσω αυτό που της αναλογεί. Για τον λόγο αυτό έχουμε ετοιμάσει ένα πρώτο πλαίσιο που περιλαμβάνει τις προτάσεις μας προς την Πολιτεία.Ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα αποκαταστήσουν την αδικία που συντελείται εδώ και χρόνια”.

Στα αιτήματα αυτά, περιλαμβάνονται:

 1. Η απαίτηση για συμμετοχή των Δήμων, ως ποσοστό και ως ποσό, στην αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων του Κράτους από τους φόρους που αποτελούν το «χρηματοδοτικό καλάθι» των ΚΑΠ, όπως ορίζει ο Ν. 3852/2010.
 2. Η συμμετοχή των Δήμων στα έσοδα από ΠΟΕ , η οποία σήμερα είναι μηδενική.
 3. Η ουσιαστική αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς Δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.
 4. Η απαίτηση για διάθεση 2 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους Δήμους, με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους Δήμους με διαχειριστική επάρκεια.
 5. Η απόδοση στους Δήμους των αναγκαίων πόρων για τη συντήρηση και λειτουργία των μεταφερόμενων δομών.
 6. Η συνέχιση της χρηματοδότησης κρίσιμων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, όπως το “Βοήθεια στο Σπίτι”.
 7. Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του «Πράσινου Ταμείου» στους Δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
 8. Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 9. Να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των Δήμων λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της κάλυψης δαπανών από φθορές λόγω της κατάργησης των Σχολικών Φυλάκων.
 10. Nα διατηρηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ σε περιοχές της Ελλάδος, όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 120 της 92/77/ΕΟΚ , Ευρωπαϊκής Οδηγίας του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 1992, με την οποία προβλέπονται εξαιρέσεις στους κανόνες εφαρμογής ορισμένων ποσοστών ΦΠΑ σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης, με στόχο να ληφθεί υπόψη η μοναδικότητα της γεωγραφικής τους θέσης και να εξασφαλισθεί η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μεταφορών.
 11. Να υπάρξει πρόβλεψη πίστωσης στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015 για:
 • Την πρόσληψη ειδικών γραμματέων σε όλους τους Δήμους.
 • Την πρόσληψη ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων και ιδιαιτέρων γραμματέων.
 • Την κάλυψη εξόδων παράστασης για όλους τους αντιδημάρχους.
 • Την κάλυψη εξόδων μετακίνησης των δημοτικών συμβούλων σε “Καλλικρατικούς” Δήμους.

“Το κόστος για την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, ετησίως , αλλά το όφελος που θα προκύψει για την Αυτοδιοίκηση θα είναι πολλαπλάσιο», υποστήριξε ο κ. Γ. Πατούλης.

Διαβάστε την πλήρη Ομιλία προέδρου ΚΕΔΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet