Οι 3 προτάσεις της ΚΕΔΕ για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020
Αυτοδιοίκηση

Οι 3 προτάσεις της ΚΕΔΕ για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020

Τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στις εργασίες της 1ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Γ. Πατούλης, αφού αναφέρθηκε στις παθογένειες του υφιστάμενου συστήματος και στα προβλήματα που προκαλούνται στην υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Οι βασικές θέσεις της ΚΕΔΕ

Στον κεντρικό κορμό των προτάσεων που η ΚΕΔΕ παρουσίασε περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

α) Η ανάγκη να οριστεί άμεσα Φορέας Υλοποίησης Έργων στην Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού. Ο Φορέας αυτός θα είναι δικαιούχος υλοποίησης «κοινωνικών δράσεων».

β) Η άμεση ένταξη του έργου υλοποίησης της κατάρτισης του στελεχιακού δυναμικού των δήμων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα».

γ) Η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των μικρών δήμων για τη συμμετοχή τους στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Γ. Πατούλης επισήμανε ότι είναι  επιτακτική η ανάγκη αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ χωρίς «παθογένειες και βερμπαλισμούς» και συμπλήρωσε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού (Δήμοι) στην Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά έναν από τους βασικούς πυλώνες της εφαρμογής αναπτυξιακών προγραμμάτων. Χωρίς τους Δήμους, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα».

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι «18 μήνες μετά την έγκρισή του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την Ελλάδα και 11 μήνες μετά την έγκριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει. Βρίσκεται ακόμη σε φάση σχεδιασμού ή οργάνωσης των διαδικασιών υλοποίησης, κι αυτό είναι επιζήμιο για την προσπάθεια της χώρας να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακές δράσεις».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα και το οποίο πρέπει να αποτελεί κορυφαία εθνική προσπάθεια, είναι το να δημιουργήσουμε συνεργασίες, να καταθέσουμε δημιουργικές προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η ΚΕΔΕ συνεργάζεται στενά  με το υπουργείο Οικονομίας και τον αρμόδιο υφυπουργό, με στόχο την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που υπάρχουν».

Ο κ. Γ. Πατούλης χαρακτήρισε ως «εθνικό στόχο για τη χώρα» την επιτυχή υλοποίηση των προγραμμάτων και των δράσεων που συμπεριλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet